Enlaces accesibilidad
Cinema

Coixet i Berger triomfen als Premis Europeus

  • La directora catalana recull el guardó a l'Èxit Europeu mentre que 'Robot Dreams' guanya el Premi al Millor Film d'Animació
  • 'La sociedad de la nieve', de J.A.Bayona, rep dos Premis a l'Excel·lència pels efectes visuals, i maquillatge i perruqueria

Per
Isabel Coixet i Pablo Berger somriuen després de rebre els guardons
Isabel Coixet i Pablo Berger somriuen després de rebre els guardons

La producció catalana participada per RTVE 'Robot dreams' ha guanyat el premi a Millor Pel·lícula d'Animació per l'Acadèmia Europea de Cinema. Dirigida per Pablo Berger i produïda per Arcadia Motion Pictures, s'ha imposat a les altres quatre cintes gràcies a les aventures d'un gos solitari que decideix comprar un robot perquè li faci companyia. Ambientada en la Nova York dels anys 80 com a teló de fons, el cineasta transporta els espectadors cap una història que parla sobre la soledat, la fragilitat de les relacions i el procés de pèrdua.

Bona collita de premis pel cinema català a Berlín

Berger ha celebrat el guardó encoratjant la resta del sector a "explorar les possibilitats de l'animació". "Estem molt contents, no em podré treure aquest somriure en molt de temps", ha admès. Berger ha recollit el premi acompanyat de la productora de la pel·lícula, Sandra Tàpia. El director ha compartit el guardó amb l'animació espanyola, la qual ha definit de "vibrant i creativa". També ha insistit en la importància de l'animació i ha admès que. tot i ser la seva primera pel·lícula en aquest format, no es cansarà de reivindicar "que la indústria" tracti tots els films "per igual".

L'Acadèmia reconeix la trajectòria d'Isabel Coixet

L'actriu catalana Laia Costa ha estat l'encarregada de presentar el guardó a l'Èxit Europeu, que ha estat per a Isabel Coixet. En la seva presentació n'ha destacat "la intel·ligència, la bondat i la generositat". També ha reivindicat el seu "talent creatiu", assegurant que no hi ha una versió seva "més feliç" que aquella que està en un rodatge.

Quan ha pujat a recollir el guardó, Coixet ha saludat efusivament l'actriu, amb qui fa poc van signar conjuntament 'Un amor', on Costa fa de protagonista. Coixet ha deixat clar que sí "fa pel·lícules" és perquè va aprendre de ben jove que aquestes "no tenien fronteres", una situació que, ha admès, li agradaria que passés al món real.

Coixet ha agraït el guardó, subratllant que "darrere d'una càmera no hi ha fronteres, passaport, banderes ni límits" i l'ha dedicat a "tots aquells cineastes" a qui han dit que no eren prou. "Quan les coses venen d'un lloc molt real del cor, sempre hi haurà algú que connecti amb allò que fas", ha recordat.

El cinema de Bayona s'endú dos guardons

La producció del cineasta català J.A. Bayona, 'La sociedad de la nieve', ha rebut dos Premis a l'Excel·lència en les categories d'efectes visuals i maquillatge i perruqueria. El jurat ha valorat la tasca "excel·lent" de Félix Bergés i Laura Pedro amb els efectes especials en creure que han aconseguit que sembli que l'accident aeri s'hagi produït "davant de les càmeres". I, pel que fa al maquillatge i la perruqueria d'Ana López-Puigcerver, Belén López-Puigcerver, David Martí i Montse Ribé, ha destacat la gran delicadesa "per la continuïtat".

Late Xou - J. A. Bayona a punt d'estrenar 'La sociedad de la nieve' - Veure ara

Més enllà de l'èxit de l'univers cinematogràfic català, la gran triomfadora de la nit ha estat 'Anatomía de una caída', que s'ha endut els premis a millor pel·lícula, direcció, guió i actriu, aquest darrer ha recaigut en mans de Sandra Hüller. El film de Justine Triet ha desbancat la resta de propostes en una gala que ha durat unes tres hores.

En altres categories, 'Scrapper' s'ha emportat el premi atorgat per l'audiència jove, 'Smoke Sauna Sisterhood' s'ha proclamat millor documental, Mads Mikkelsen ha estat triat millor actor i 'Hardly working', millor curtmetratge, aquest darrer competint contra el català Christian Avilés que ha marxat finalment sense premi.

Tampoc ha resultat guanyadora la pel·lícula de la directora Estíbaliz Urresola, '20.000 especies de abejas', una de les sis pel·lícules nominades a la categoria Descobriment Europeu - Premi Fipresci. Finalment, el reconeixement que atorga la Federació Internacional de Crítics al primer llargmetratge d'un director ha anat a parar a mans de 'How to have sex', de Molly Manning Walker.