Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Serret, sobre el català a la UE: "Falten apreciacions jurídiques"

  • La consellera d'Acció Exterior assenyala el govern espanyol per assolir l'oficialitat del català a Europa
  • Meritxell Serret: "Les amnisties no són una excepció a nivell internacional"

Per
Cafè d'idees - Meritxell Serret, sobre el català a la UE: "Falten apreciacions jurídiques"

La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, es mostra confiada que el català assoleixi finalment l'oficialitat a la UE, tot i que difícilment serà en el debat que se celebrarà demà dimarts en el si del Parlament Europeu. Serret ha avançat que "demà ja hi ha informes com els costos", però admet que "encara falten algunes apreciacions de caràcter jurídic".

Màxima exigència sobre el govern espanyol

En tot cas, la consellera assegura que la Generalitat manté la "màxima exigència" sobre Govern espanyol "perquè és qui té la capacitat d'influir per assolir la unanimitat" i, per tant, "vetllar" perquè s'aprovi encara que sigui una vegada hagi expirat la presidència de la UE. En aquest sentit, Serret assegura que la Generalitat ja ha encetat els contactes amb la pròxima presidència Belga per garantir que es manté vivia la proposta i sigui realitat com més aviat millor.

En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, la titular d'Acció Exterior ha lamentat que "s'ha fet molta feina, però és veritat que a la darrera reunió del Consell "el regust no va ser bo perquè alguns països es van queixar que els documents havien arribat tard".

El PP intenta boicotejar

Serret ha evitat focalitzar-se sobre els Estats que fins ara s'han posicionat en contra de l'oficialitat del català a la UE. Això sí, ha advertit que "És evident que el PP està intentant boicotejar-ho", Amb tot, considera que les lògiques dels Estats són unes altres i insisteix que "és una proposta plenament legítima i amb un gran consens dins els territoris catalanoparlants".

Llei d'amnistia

La consellera d'Acció Exterior valora positivament que s'enceti la tramitació al Congrés de la llei d'amnistia: "És un pas endavant positiu per acabar amb la repressió i ens permet tornar a la resolució política". "Confiem que arribarà a bon port", ha afegit. Serret també ha advertit que "qualsevol esmena que pugui presentar ERC serà per fer-la més sòlida jurídicament i més contundent en aquest objectiu compartit".

Sobre el debat que s'ha generat a Europa, assegura que la UE "farà seguiment de la llei", però no els preocupa perquè considera que a nivell internacional s'és conscient que "les amnisties no són una excepció" i que ja s'han aprovat a diferents països per resoldre conflictes polítics. En aquest sentit, considera que "el que estan explicitant PP i Vox és que "no volen trobar solucions sinó que només volen alimentar el conflicte".

No es plantegen trencar relacions amb Israel "de moment"

Serret diu que la posició de la Generalitat és molt clara a favor d'un alto el foc, obrir la via diplomàtica i recolzar la solució dels dos estats: "El marc que s'ha de resoldre és Nacions Unides. Alto el foc i que es respecti el dret internacional". Serret diu que el pla de cooperació de la Generalitat amb Palestina serà d'un milió d'euros i es manté "per ser coherents" a través de l'oficina de Nacions Unides, UNRWA. La consellera d'acció exterior no es planteja trencar relacions amb Israel com ha fet l'Ajuntament de Barcelona i nega que el govern de Pere Aragonès hagi tingut mai la intenció d'obrir una delegació a Israel: "I amb un conflicte ni ens ho plantegem".

Amb relació al pressupost de la Generalitat, Meritxell Serret diu que són "una prioritat" i adverteix que no podran ser tan expansius com els anteriors perquè la situació econòmica "és una altra". Serret diu que posen com a prioritat els capítols de salut, educació, polítiques socials i infraestructures estratègiques i assenyala que els pressupostos "van molt més enllà de Hard Rock".