Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat de l'11 de desembre de 2023 | Anna Simó demana "no fer cops de volant" després dels resultats de l'informe PISA

  • Barcelona convocarà concursos internacionals d'arquitectura per renovar la Fira de Montjuïc
  • Economia justifica l'absència al CPFF per l'aposta per la via bilateral amb l'Estat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La consellera d'Educació, Anna Simó, en roda de premsa
La consellera d'Educació, Anna Simó, en roda de premsa

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) a Madrid, amb l'absència de la consellera d'Economia, Natàlia Mas, que aposta per una negociació bilateral sobre el finançament. La Generalitat ha decidit enviar una representació amb dos alts càrrecs.

La consellera d'Educació, Anna Simó, ha tornat a demanar confiança a les famílies i els docents i es reforça en les polítiques del Govern després dels mals resultats de l'informe PISA.

Tot plegat a l'espera de l'inici de la tramitació al Congrés de la llei d'amnistia. Les valoracions polítiques coincidint amb les executives dels partits també serviran per avançar la possible votació al Parlament Europeu sobre l'oficialitat del català a la UE aquest dimarts. Tot i la previsió inicial, tot apunta que el govern espanyol descarta portar-la en el Consell d'Afers Generals a Brussel·les.

Primer dia en què tots els trens de l'R2 Sud s'aturen a l'estació de Viladecans després d'anys de reivindicació del municipi. Barcelona convocarà concursos internacionals d'arquitectura per renovar la Fira de Montjuïc amb 175 milions d'inversió.

Resum avui, a Catalunya: 11 de desembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:33

    Les obres de la Ronda de Sant Antoni començaran el 8 de gener i duraran 16 mesos

     

    Les obres de la ronda de Sant Antoni de Barcelona començaran el 8 de gener i duraran 16 mesos, segons han explicat el regidor de l'Eixample, Jordi Valls, i el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, aquest dilluns. La remodelació s'executarà d'acord amb el projecte aprovat i comptarà amb una inversió d'uns 11,6 milions d'euros.

  • 20:09

    Les obres de perllongament de l'L8 de Ferrocarrils començaran el 8 de gener

     

    Les obres de perllongament de la línia 8 de Ferrocarrils començaran el pròxim 8 de gener amb les primeres ocupacions en cinc àmbits de la ciutat per on passarà el nou traçat que unirà la Plaça Espanya amb Gràcia i permetrà la unió de les línies de Baix Llobregat-Anoia amb la del Vallès. Els treballs de la tuneladora però, no començaran fins a finals del 2025 i s'allargaran durant uns 2 anys i mig.

  • 19:45

    Tarragona programarà una cinquantena d'espectacles d'arts escèniques la pròxima primavera

     

    Tarragona ha presentat aquest dilluns la programació cultural per la pròxima primavera, que inclou una cinquantena d'espectacles, entre música, dansa, teatre, circ, màgia o tallers familiars. En música la Franz Schubert Filharmonia interpretarà la 'Setena' i la 'Novena' de Beethoven, l'Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l'Òpera de Sabadell oferiran 'Turandot' (Puccini) i Guillem Gisbert estrenarà les seves noves cançons en solitari. 

  • 19:15

    Policies Municipals de Girona es disfressen d'esclaus en protesta contra el decret que els obliga a fer hores extra

     

    Els agents de la Policia Municipal de Girona s'han disfressat d'esclaus a les portes del ple per protestar contra el decret que els obliga a fer hores extra. Els policies han estirat un carro per la plaça del Vi, al damunt del qual hi anava un agent vestit amb americana i un pal a les mans, simbolitzant l'alcalde Lluc Salellas, que instava els altres a treballar i callar. A més, altres policies han portat samarretes negres amb la frase 'Lluc I El Decretador'.

  • 18:50

    Interior manté el nivell d'amenaça de 4 reforçat sobre 5 per aquest Nadal

     

    El Ministeri d’Interior ha reunit aquesta tarda la Taula de valoració de l’amenaça terrorista per avaluar l'actual amenaça en el marc d'aquest període de Nadal. Es manté el nivell d'amenaça de 4 reforçat sobre 5, que va ser acordat per la Taula Extraordinària de Valoració de l'Amenaça del Ministeri d'Interior del passat 17 octubre. Els Mossos d’Esquadra reforçaran la seguretat, la protecció i la prevenció en zones comercials de gran aglomeració, carrers de grans ciutats amb més trànsit i concentració, mitjans de transport i edificis emblemàtics i religiosos amb motiu de les festes nadalenques i el període nadalenc. 

  • 18:00

    L'ACA sanciona Palau-Savardera amb 18.877 euros per excedir el consum màxim d'aigua durant el mes de setembre

     

    L'Agència Catalana de l'Aigua sanciona amb 18.877 euros l'Ajuntament de Palau-Savardera per superar el consum màxim d'aigua permès, durant el mes de setembre. Malgrat que les restriccions per sequera no permetien passar de 230 litres per habitant i dia, al setembre es va registrar una mitjana de 333,98 litres, molt per sobre del màxim permès. Per això, l'ACA ha imposat ara una multa de 14.500 euros a l'Ajuntament, als que s'hi han de sumar 4.377 més en concepte de danys i perjudicis. Des de l'Ajuntament han emès un comunicat on expliquen la situació i els motius de la multa i demanen als veïns de la localitat que facin "un esforç" per complir amb les restriccions.

  • 17:28

    Denuncien dues agressions a quatre funcionaris de les presons de Ponent i Quatre Camins

     

    El sindicat CSIF ha denunciat dues agressions a quatre funcionaris dels centres penitenciaris de Ponent i Quatre camins per part de dos interns reincidents. Els dos fets van tenir lloc l'1 de desembre. En el cas de Ponent, dos treballadors van resultar ferits i han hagut de demanar la baixa laboral després que un intern, d'alta perillositat, s'atrinxerés a la seva cel·la i provoqués destrosses. El sindicat explica que l'home va agredir els dos funcionaris amb vidres que havia trencat i després va intentar asfixiar-ne un d'ells. Pel que fa a Quatre Camins, dos treballadors van cridar l'atenció d'un pres per portar un objecte tallant i aquest va carregar contra ells i a un l'hi va clavar diversos cops de puny i també el va intentar tallar.

  • 17:23

    La T-16 només funcionarà amb la T-Mobilitat a partir del 16 de gener

     

    La T-16, el bitllet de transport pels menors de 16 anys de l'àrea metropolitana de Barcelona, només funcionarà amb el sistema sense contacte de la T-Mobilitat a partir del 16 gener del 2024, quan les validadores d'accés al transport públic deixaran d'acceptar les targetes de cartró amb banda magnètica. L'Autoritat de Transport Metropolitana (ATM) ha comunicat a les famílies que encara facin servir el format antic que hauran de fer el canvi en els propers dies. Amb tot, asseguren que "pràcticament la totalitat del col·lectiu" ja té la T-Mobilitat. Actualment, el titol T-16 en format T-mobilitat genera entre 250.000 i 300.000 viatges en dia feiner. Un 1% del total encara fa les validacions amb el sistema magnètic.

  • 17:01

    La Mesa del Senat demana un informe al CGPJ sobre la constitucionalitat de la llei d'amnistia

     

    La Mesa del Senat ha acordat sol·licitar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) un informe sobre la llei d'amnistia, tot i que aquesta llei encara no es tramita a la cambra alta. La Mesa ha adoptat la decisió fruit d'una petició de Vox, que igual que el PP busca frenar o endarrerir l'entrada en vigor de la norma. A l'escrit aprovat, la Mesa demana al CGPJ que elabori un informe "en relació amb la constitucionalitat i viabilitat de la tramitació de la proposició de llei" d'amnistia.

  • 16:35

    Les CCAA rebran en 2024 gairebé un 15% més del sistema de finançament i l'objectiu de dèficit serà del 0,1%


    El Ministeri d'Hisenda ha fixat l'objectiu de dèficit de les comunitats autònomes en 2024 en el 0,1% del PIB.  A banda, les regions rebran l'any vinent els majors recursos del sistema de finançament de la seva història amb 154.467 milions d'euros, un 14,9% més respecte a 2023. La vicepresidenta quarta i ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha explicat durant la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que 134.658 milions seran en lliuraments a compte, a la que cal afegir la liquidació de 2022, de 20.746 milions.
     

  • 16:01

    Es doblen les patrulles de la Guàrdia Urbana de Lleida per a la nit de Cap d'Any

     

    Durant la nit de Cap d'Any, 15 patrulles de la Guàrdia Urbana vigilaran de forma itinerant els punts més foscos dels carrers de Lleida per evitar que hi pugui haver agressions o accions delictives. És el doble de personal que una nit de cap de setmana. A més, hi haurà tres punts lila itinerants per a possibles casos de violència de gènere contra les dones i també agressions LGTBIfòbiques.

  • 15:30

    Cultivar hortalisses i plantes aromàtiques proporciona beneficis físics i emocionals

     

    S'ha demostrat en pacients derivats del Centre d'Atenció Primària a Cubelles-Cunit, que va engegar, l'any passat, la iniciativa de fer un hort comunitari amb gent gran. Es fa a una finca municipal; eix del projecte del grup de salut comunitària, dirigit per una de les infermeres. Vistos els bons resultats, s'ha previst derivar també als joves amb malestar emocional.

  • 14:47

    'La sociedad de la nieve' de J.A. Bayona, candidata a millor pel·lícula de parla no anglesa als Globus d'Or

     

    La pel·lícula de J.A.Bayona és una de les candidates a millor pel·lícula de parla no anglesa en els premis Globus d'Or. Les seves rivals en la categoria seran ' Anatomía de una caída', 'Fallen leaves', 'Yo capitán', 'Vidas Pasadas' i 'La zona de interés'. La gala tindrà lloc el proper 7 de gener. 

  • 14:30

    Tot a punt per a la Missa Criolla solidària d'aquest dimarts a la Sagrada Família

     

    La basílica acollirà aquest dimarts a les 19h una Missa Criolla solidària. Pasión Vega i David Bisbal interpretaran els cants d'origen argentí, acompanyats d'onze músics i el Cor del Conservatori del Liceu. Es tracta d'un projecte benèfic, beneït pel Papa Francesc i organitzat per Sor Lucía Caram i l'empresari Enrique Tomás. La recaptació anirà destinada a la construcció d'un segon hospital de campanya a Ucraïna. Es podrà veure en directe per la 2 de TVE.

  • 13:35

    Renfe prohibeix l'accés amb patinets elèctrics a tots els seus trens a partir de demà
     


    Renfe prohibirà a partir d'aquest dimarts, 12 de desembre, l'accés de patinets elèctrics en tots els trens de viatgers, tant de Rodalies i Regionals com d'Alta Velocitat i Llarga Distància. Aquesta prohibició respon a la situació de perill generada davant incendis de bateries que s'han registrat en alguns transports públics, per manipulació de la bateria, desperfectes per cops, pas del temps o utilització de carregadors diferents.

  • 13:00

    Montjuïc es renovarà amb 174 milions d'euros per al centenari de l'Expo de 1929
     

    Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Fira de Barcelona han previst 174 milions d'euros per a renovar el recinte firal de Montjuïc i el seu entorn coincidint amb la commemoració del centenari de l'Exposició Universal de 1929. Els treballs preveuen construir un nou palau de congressos en l'actual pavelló Alfons XIII, crear d'un nou espai multifuncional en l'actual Palau de Congressos, reformar el primer pavelló de Fira de Barcelona, i remodelar en dos el vuitè pavelló, creant un corredor des de l'avinguda Maria Cristina. El projecte inclou remodelar l'avinguda Maria Cristina, creant un nou espai sense trànsit motoritzat, a excepció del transport públic, que guanyarà per als vianants una superfície equivalent a tres camps de futbol. Els treballs també contemplen remodelar un dels pavellons que donen a la plaça Espanya.

  • 12:45

    Anna Simó creu que no s'ha d'actuar ''fent cops de volant'' arran dels mals resultats de l'informe PISA
     

    La consellera d'Educació ha valorat els resultats de l'alumnat català de l'informe PISA. Simó descarta fer canvis immediats i demana a les famílies que confiïn en el sistema educatiu. Són les primeres paraules d'Anna Simó, una setmana després de la patacada en els resultats de l'informe PISA, que situen Catalunya a la cua de l'Estat pel que fa al nivell de matemàtiques i comprensió lectora. Simó també ha parlat de reformes que s'hauran de dur a terme al Parlament, com per exemple, l'elaboració d'un pla contra la reducció de l'abandonament escolar, o canviar el pla d'estudis.

  • 12:43

    Mas Guix justifica la seva absència a la reunió del CPPF per l'aposta per una negociació bilateral

     

    La consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, ha justificat aquest dilluns la seva absència a l reunió del Consell de Fiscal i Financera perquè "no és un ens de negociació, debat o anàlisi". "Tot està decidit i la visió de l'Estat s'imposa perquè hi té majoria de vots", a afegit. En declaracions al mitjans, Mas Guix ha deixat clar que la Generalitat apostarà per la via de negociació bilateral d'un finançament singular. 

  • 12:21

    Sis anys de la sortida de l'art de Sixena del Museu de Lleida: no es pot veure i se'n desconeix l'estat de conservació

     

    Avui es compleixen sis anys de l'entrada de la Guàrdia Civil al Museu de Lleida per traslladar les obres de Sixena al monestir aragonés. En total, 44 obres que van haver de ser entregades en virtut d'una sentència de l'audiència d'Osca i plena aplicació de l'article 155 a Catalunya.

  • 12:00

    L'hospital Germans Trias crea una unitat de musicoteràpia per incorporar-la a la pràctica clínica

     

    L'hospital Germans Trias ha creat una unitat específica de musicoteràpia per integrar-la amb l'assistència mèdica habitual integrada per professionals clínics i musicoterapeutes professionals. La iniciativa pretén millorar la qualitat assistencial de pacients, familiars, treballadors i de qualsevol persona que tingui contacte amb l'entorn sanitari, independentment del seu context o estat de salut, fomentant a més la recerca científica. 

  • 11:47

    El Ministeri de l'Interior convoca la taula antiterrorista de cara a Nadal

     

    Convocada per aquesta tarda la taula antiterrorista al Ministeri de l'Interior. Hi assisteixen representants dels Mossos d'esquadra, a més de Policia Nacional, Guàrdia Civil o el CNI. Segons fonts del ministeri, s'acordarà mantenir per aquestes dates nadalenques el nivell antiterrorista en 4 sobre 5 reforçat. Un nivell que es va reforçar arran del conflicte a la franja de Gaza. Segons fonts d'interior, suposarà blindar la seguretat en "punts sensibles", com les zones comercials i transports i s'augmentarà el nombre d'agents. També hi haurà més controls aleatoris de vehicles i persones en zones d'aglomeracions. 

  • 11:39

    La Barceloneta es desperta plena de roba: un naufragi simbòlic d'Open Arms

     

    Open Arms i la Fura dels Baus han organitzat un naufragi simbòlic a la platja de la Barceloneta amb què volen visibilitzar a terra el que veuen cada dia al mar. I és que més de 2.600 persones han mort ofegades des de principi d'any al mar Mediterrani en l'intent d'arribar a les costes europees. L'ONG catalana pretén conscienciar la ciutadania d'una crisi humanitària que mata centenars de persones.

  • 11:33

    Desmantellen a Osona una xarxa criminal que concertava parelles de conveniència per regularitzar persones sense papers

     

    La Policia Nacional ha desmantellat a Osona una xarxa criminal especialitzada en la inscripció fraudulenta del Registre de Parelles Estables de Catalunya entre ciutadans espanyols i persones estrangeres en situació irregular. L'objectiu final era que aquests últims poguessin aconseguir l'autorització de residència per ser familiar d'un ciutadà de la UE. A canvi, havien de pagar "importants quantitats de diners". S'han detingut deu persones a diferents localitats d'Osona pels presumptes delictes de falsedat documental i per afavorir la immigració irregular. La investigació continua oberta.

  • 11:21

    FGC licita l'elaboració d'una anàlisi de viabilitat per a una possible estació entre Martorell Enllaç i Abrera

     

    Ferrocarrils de la Generalitat ha licitat avui la redacció de l'anàlisi sobre la factibilitat d'una nova estació o baixador a la línia Llobregat-Anoia. Concretament, la parada se situaria entre les estacions de Martorell Enllaç i Abrera, sobre el traçat actual de la línia de Manresa d'FGC, i donaria servei als treballadors del polígon de Can Amat, on hi ha l'empresa SEAT, i també als empleats i usuaris de l'hospital Sagrat Cor i del Campus FPCAT-UPC de la Mobilitat Sostenible. L'anàlisi també haurà de considerar les solucions necessàries per donar connectivitat a peu i en bicicleta als àmbits a servir de l'altre costat de l'autopista AP-7.

  • 11:11

    Barcelona convoca concursos internacionals d'arquitectura per a remodelar la Fira de Montjuïc
     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat la convocatòria de quatre concursos internacionals d'arquitectura per a remodelar el recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, en el marc del centenari de l'Exposició Internacional de 1929. Collboni participa aquest dilluns en l'acte de creació de la Comissió encarregada de commemorar l'aniversari, al costat del conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la de Territori, Ester Capella.

  • 10:44

    Més trens entre Barcelona i Viladecans

     

    Des d’avui, l'R2 de Rodalies s’atura a Viladecans, que guanya cada dia laborable 55 trens de quatre línies. Sobretot de l'R2 Sud, que va de Barcelona a Sant Vicenç de Calders. L’ampliació del servei -una reivindicació històrica d’aquesta localitat de 66.000 habitants del Baix Llobregat - suposa el pas d’un tren cada quinze minuts. Després de 30 anys de queixes, els veïns celebren poden agafar trens que fins ara passaven de llarg. Unes 7.000 persones utilitzen l'estació de Viladecans.

  • 10:18

    Dos morts i una persona ferida en una sortida de via a l'N-240 a Montblanc

     

     

    El conductor i la passatgera posterior d'un turisme han mort en una sortida de via a l'N-240 a Montblanc (Conca de Barberà). Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), el sinistre va passar diumenge a les 23.50 hores, al punt quilomètric 32,4. Per causes que encara s'estan investigant, el cotxe va sortir de la carretera i va impactar contra un arbre. Una noia de 19 anys i veïna de Tarragona que viatjava a la part posterior del vehicle va perdre la vida. El conductor, un home de 23 anys, també veí de Tarragona, va quedar ferit greu. 

  • 10:00

    Foment del Treball prepara un recurs al Tribunal d'Estrasburg per eliminar l'impost de patrimoni

     

     

    Foment del Treball ja està preparant un recurs per portar al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg l'eliminació de l'impost de patrimoni si no aconsegueix tombar-lo a l'Estat. Segons explica 'Expansión', la patronal farà aquest pas si el recorregut judicial espanyol fracassa. Actualment, l'Audiència Nacional ha acceptat a tràmit el recurs de Foment contra una taxa que, tal com recull l'escrit de la patronal catalana, considera que introdueix un "perniciós efecte confiscatori". 

  • 09:25

    Consum sanciona una empresa per negar-se a retornar els diners d’un viatge de final de curs cancel·lat per la covid

     

    L’Agència Catalana de Consum ha sancionat l’empresa Finalia Viajes amb 70.001 euros per negar-se a retornar els diners d’un viatge de final de curs de batxillerat cancel·lat per culpa de la pandèmia de la covid-19. Segons ha informat Consum a través d’un comunicat, l’empresa va cometre una infracció de la normativa de consum i disciplina de mercat en fer pràctiques comercials deslleials amb perjudici econòmic per als afectats. 

  • 09:04

    La Generalitat rebutja canviar la relació amb Israel

     

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, la titular d'Acció Exterior no es planteja trencar relacions amb Israel com ha fet l'Ajuntament de Barcelona i nega que el govern de Pere Aragonès hagi tingut mai la intenció d'obrir una delegació a Israel: "I amb un conflicte ni ens ho plantegem".

  • 9:00

    Meritxell Serret veu difícil que aquest dimarts s'aprovi l'oficialitat del català a la UE

     

    La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, es mostra confiada que el català assoleixi finalment l'oficialitat a la UE, tot i que difícilment serà en el debat que se celebrarà demà dimarts en el si del Parlament Europeu. Serret ha avançat que "demà ja hi ha informes com els costos", però admet que "encara falten algunes apreciacions de caràcter jurídic".

  • 8:17

     Els botiguers del centre de Barcelona valoren molt positivament les vendes i l’afluència de compradors durant el pont de la Constitució.

     

    L’Associació Barcelona Oberta ha negat problemes de mobilitat i assegura que els ciutadans han pogut passejar pels eixos comercials amb normalitat. Els botiguers estimen que aquest Nadal incrementaran les vendes entre un 1 i un 3%. El portaveu de l’entitat, Joaquim de Toca, destaca que durant aquest pont han pogut obrir un dia més. 

  • 8:15

    L'ocupació turística durant aquest pont de la Puríssima ha estat entre el 80 i el 90% al Pirineu i la Catalunya central.

     

    Les estacions d'esquí han venut uns 62.000 forfets, la majoria a Baqueira Beret. A la costa el sector turístic parla d'un 70% d'ocupació a la demarcació de Tarragona i d'un 60% al Delta de l'Ebre.

  • 8:12

    Retorn tranquil del pont de desembre.

     

    A les 8 del vespre d'ahir ja havien tornat a l'àrea metropolitana de Barcelona 185.000 vehicles. Segons el Servei Català de trànsit l'operació ha estat esglaonada i molts conductors han utilitzat carreteres secundàries a l'AP7 per evitar els problemes habituals d'aquesta via en jornades de molta mobilitat.

  • 8:10

    Amb el que portem d’any, 2.600 persones han mort ofegades al mar Mediterrani en intentar arribar a les costes europees.

     

    Per denunciar-ho, Open Arms ha preparat aquest matí un acte reivindicatiu a la platja de Sant Sebastià de Barcelona. 

  • 8:05

    La reunió del Consell de Política Fiscal i Financera serà l'escenari on avui es tornaran a posar de manifest les tensions entre govern i PP.

     

    Els consellers de les autonomies del PP van a la reunió amb la intenció de demanar explicacions a Maria Jesús Montero  sobre els acords amb els independentistes catalans per la condonació del deute, tot i que el govern ha dit que serà una mesura que es farà extensiva a totes les comunitats. La consellera d'economia de la generalitat, Natàlia Mas, plantarà la ministra en aquesta reunió.

  • 8:03

    El ple del Congrés aprovarà demà en un ple la presa en consideració de la llei d'amnistia

     

    No hi haurà sorpreses  i 178 diputats tombaran les esmenes a la totalitat. Podrà continuar, per tant, una tramitació que ha començat amb l'aval dels lletrats del Congrés. A nivell polític, el ministre de Política Territorial, Ángel  Víctor Torres, ha defensat en una entrevista a l'Español que la norma és constitucional. Mentre que el portaveu del PP al Congrés Miguel Tellado ha qualificat el ple de demà com un atemptat a l'estat de dret.

  • 8:02

    El govern de Pedro Sánchez afronta un final d'any intens políticament.

     

    La primera sessió de control al Congrés, després de les eleccions del juliol serà aquest dimecres. Tot i l'absència del President, que intervé al Parlament Europeu, la llei d'amnistia i els pactes d'investidura centraran una sessió que ja es preveu tensa. El que arrenca demà serà el primer ple ordinari de la legislatura després de la investidura de Pedro Sánchez com a president el 16 de novembre. 

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dilluns 11 de desembre de 2023.