Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Ramon Espadaler: "Junts han tornat al carril de fer política"

  • El secretari general d'Units per Avançar retreu l'incompliment de projectes com el Hard Rock, la B-40 i l'Aeroport
  • Ramon Espadaler: "Junts ha passat de la política de la desestabilització a donar vida a un Govern"

Per
Cafè d'idees - Ramon Espadaler: "Junts han tornat al carril de fer política"

El secretari general d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, assegura que Pere Aragonès "no ho té fàcil per acabar la legislatura", però, en tot cas, deixa clar que en el full de ruta dels socialistes "no hi figura una moció de censura". Espadaler critica que Catalunya va a la cua en la implantació de les energies renovables, en educació o per l'augment de la violència masclista: "No hi ha respostes simples, però per deixadesa i perquè ens hem ocupat d'altres coses".

Espadaler ha advertit que abans de parlar dels nous pressupostos s'haurà d'analitzar el grau de compliment dels comptes d'aquest any: "Un pressupost és complex, és difícil el 100%. Ara estem a la fase d'avaluar". En aquest sentit, ha destacat que "hi ha coses que no ens satisfan com el Hard Rock, la B-40 o l'aeroport, que eren les tres grans condicions que havíem posat sobre la taula". Amb aquest escenari, reconeix que "estem abocats a la pròrroga tècnica, no l'u de gener sinó més tard, que s'ha convertit en la normalitat a les darreres dues dècades".

Acord a tres bandes?

En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, el líder d'Units per Avançar ha destacat el canvi d'escenari "copernicà" de l'independentisme després de l'acord d'investidura de Pedro Sánchez. Espadaler celebra que ERC i Junts hagin acceptat fer política dins les institucions: "Han tornat a les institucions i al carril de fer política". "Seria important un gran pacte transversal", ha assenyalat.

L'exconseller d'Interior defensa que "hi ha un canvi evident" en la formació de Carles Puigdemont: "S'ha passat de la política de desestabilitzar a donar vida a un Govern". A banda, també destaca l'esforç del Govern de Pere Aragonès de tornar a la política de les coses: "S'està parlant de finançament, d'educació i de sanitat... després d'anys centrats només en el procés".

Un finançament just

L'endemà de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, Ramon Espadaler, ha aprofitat per explicar la proposat d'Units per Avançar en favor d'un "finançament just i singular per Catalunya". En aquest sentit, aposta per assignar un finançament “adequat” per Catalunya en funció de les competències, l'aportació al PIB i altres "elements objectivables". "I si la resta de CCAA ens volen acompanyar, doncs millor", ha afegit.

Comparteix "no donar cops de timó en educació"

Amb relació als mals resultats de l'informe PISA sobre l'educació a Catalunya, Ramon Espadaler demana fixar-se en el model portuguès i valora la petició de la consellera Anna Simó "de fer pinya" davant d'una situació que qualifica d'emergència nacional: "No podem donar cops de timó en educació. Catalunya té fortaleses com la llei d'educació que resisteix els canvis de govern. Abordem aquests pactes".

Reclama acordar un pressupost "d'espai central" a Barcelona

Espadaler adverteix que no es pot "dilatar gaire" l'acord pel pressupost de l'Ajuntament de Barcelona i afirma que hi ha "molts més punts en contacte" amb el model de ciutat de Xavier Trias que amb el d'Ada Colau: "Del model de Colau ens van costar moltes coses. Batlle va donar mostres de lleialtat. Hi ha un espai central que permetria acords".