Què és la missa criolla? Bisbal i Pasión Vega protagonitzen una a la Sagrada Família
- David Bisbal i Pasión Vega protagonitzen una missa a la Sagrada Família en solidaritat amb Ucraïna
- Segueix la missa criolla en directe a RTVE Play Catalunya
David Bisbal i Pasión Vega són els encarregats de protagonitzar la missa criolla a la Sagrada Família aquest dimarts 12 de desembre a les 19 h en solidaritat amb Ucraïna. L'objectiu d'aquesta missa benèfica sota el lema 'Units per la pau' és recaptar fons per la construcció d'un nou hospital de campanya a 50 km de la frontera amb Rússia. Sor Lucía Caram, de la Fundació del Convent de Santa Clara de Manresa, i l'empresari Enrique Tomás han impulsat l'esdeveniment per recaptar fons en un moment crític per la guerra.
La interpretació dels dos artistes estarà acompanyada de la coral del Conservatori del Liceu i la direcció musical anirà a càrrec de Jacob Sureda. Prop de 3.000 localitzacions han estat a la venda a través d'internet. Però que és ben bé una missa criolla?
Origen a Argentina
La missa criolla és un gènere de música religiosa nascut a l'Argentina a mitjans dels anys 60 de la mà d'un músic llavors poc conegut, Ariel Ramírez. Aquest va quedar molt impressionat per la història de dues monges alemanyes que durant la Segona Guerra Mundial van proporcionar aliments a presos dels camps de concentració del nazisme.
En 1954, Ramírez va reprendre la seva idea en un viatge a vaixell de Liverpool a Buenos Aires, i va prendre la decisió d'escriure algun dia una obra musical en honor d'aquestes dues germanes alemanyes. Ja en els anys seixanta, el músic va conversar la seva idea amb un amic de joventut i sacerdot, el pare Antonio Osvaldo Catena, en aquest moment president de la Comissió Episcopal per a Sud-amèrica, qui va ser el que va concebre la idea de compondre una missa amb ritmes i formes musicals d'aquesta terra.
Una vegada realitzats els esbossos sobre l'estructura, un altre sacerdot i director de cor, el pare Jesús Gabriel Segade, va ser qui va realitzar els arranjaments corals. El pare Segade va ser també qui va dirigir el cor (la Cantoría de la Basílica del Socors) en la primera versió de la Missa criolla.
La missa també homenatja el dècim aniversari del pontificat del papa Francesc i es podrà seguir de manera gratuïta a RTVE Play Catalunya i a La 2.