Enlaces accesibilidad
Televisió

Gaudeix gratis de tots els capítols de la tercera temporada de 'La Recepta Perduda' amb Sílvia Abril

  • Ja pots veure de franc tots els capítols de la tercera temporada de 'La Recepta Perduda' a RTVE Play Catalunya
  • L'actriu Sílvia Abril ha visitat diferents pobles catalans i Menorca per recuperar plats tradicionals

Per
La Recepta Perduda, ja disponible la seva tercera temporada sencera!

L'actriu i humorista Sílvia Abril ha visitat diferents ciutats i pobles de Catalunya - fins i tot, ha viatjat a Menorca - per recuperar plats tradicionals de la gastronomia catalana. Pots veure tots els capítols de la tercera temporada de 'La Recepta Perduda' a RTVE Play Catalunya per veure'ls gratis quan vulguis.

1. Escudella al barri de Gràcia

L’escudella catalana és sinònim de família, tradició i bons moments compartits al voltant d’una taula. Sílvia Abril l'aprendrà a cuinar amb una família gitana del barri de Gràcia de Barcelona, i és que aquest plat és un dels més representatius de la cuina dels gitanos catalans. La Tata i la Sara, mare i filla, regenten un negoci al barri i són les encarregades de cuinar. L'actriu també descobrirà l’origen i secrets de dos dels principals ingredients de l’escudella: els galets i la pilota. I, com a tots els grans àpats que fan els gitanos, no hi faltarà la rumba!

2. Fricandó a la Vall de Camprodon

El Ripollès sempre ha estat una terra de pas i d’acollida. Per conèixer aquest indret tan particular, Sílvia Abril recorre els camins de la transhumància, que continuen transitant molts ramaders, i que també estan carregats de memòries de la Guerra Civil i l’exili a França. Els senders la conduiran a l’Eva, una gran cuinera de fricandó que viu al petit poble d’Espinavell. També coneixerà la tradició de fer galetes de Camprodon, les virtuts de la carn de poltre i les històries dels nous habitants de la comarca, que tornen als orígens dels avis o arrenquen nous projectes vitals.

3. Xai amb trumfos a Solsona

Solsona és una població emmurallada, situada en ple centre geogràfic de Catalunya i guardiana de les tradicions. Sílvia Abril visita aquesta terra de bisbes i gegants per conèixer els secrets del xai, un animal sense el qual no es pot entendre la gastronomia d’aquesta zona del país. Ho farà de la mà de Teresa Corominas, veïna del municipi, que és una dona a qui el destí tenia reservada una vida de mestressa de casa, però ella s’hi va rebel·lar i ha viscut moltes vides en una sempre buscant nous reptes i somnis per complir. L’altre ingredient estrella d’aquesta recepta són les patates, que a la comarca coneixen com a trumfos i que continuen cultivant com es feia fa segles.

4. Sípia amb pèsols al Maresme

El Maresme és una comarca amb el cor dividit entre el mar i la muntanya, dos mons que es troben en el plat més emblemàtic de la seva capital, la sípia amb pèsols i patates, un àpat que reuneix el millor de l'agricultura i la pesca maresmenques. En el seu trajecte Sílvia Abril descobreix com es cultiven pèsols en un camp on encara es llaura amb cavalls, la llarga tradició del vi d’Alella o els secrets per ser una bona peixatera al mercat més famós de Mataró. I per endolcir aquesta recepta no hi falten les maduixes, un dels cultius per excel·lència del Maresme.

5. Romesco de moixina al Serrallo

Sílvia Abril viatja al Serrallo, un barri mariner de Tarragona. El romesco, la cassola de peix tarragonina, va néixer a les barques dels pescadors i és, a més d’un plat, un sentiment. Prova d’això és que s’organitza un concurs de mestres romescaires des dels anys 50 i que encara es viu intensament. La Sílvia tindrà l'oportunitat d’aprendre a cuinar un romesco de moixina amb les guanyadores de la darrera edició, la Lluïsa, peixatera de tota la vida, i la seva neta, l’Ari. A través d’elles i altres habitants del barri coneixerà el Serrallo que s’amaga darrere la façana més turística, els seus orígens humils, els ranxos de bord dels pescadors i, sobretot, el rol invisible de les dones al món mariner.

6. Faves ofegades a l'Anoia

Les faves ofegades són una recepta tradicional catalana que forma part de la cuina d’aprofitament i d’autoconsum. No fa massa anys molta gent tenia el seu hort i sabia anar a bosc a collir una gran varietat d’herbes silvestres, i d’aquí se’n feien plats boníssims que s’han anat perdent. En aquest capítol, Sílvia Abril no només aprèn a cuinar les faves a la comarca de l'Anoia sinó que també es troba amb personatges que reivindiquen que cal començar de zero i relacionar-nos amb la natura i cultivar els nostres aliments d’una altra manera. Una d'elles és la Montse, una dona valenta i optimista que en l’equador de la seva vida va haver de vendre la casa modernista de la família i començar de nou. Ella és qui ensenya com fer les faves ofegades.

7. Pollastre amb gambes a Palamós

Palamós és la porta d'un dels territoris més icònics de Catalunya: l'Empordà. Una terra on el paisatge es pot menjar i on la cuina tradicional manté viva tota la seva essència amb plats com el pollastre amb gambes. Sílvia Abril descobreix tots els secrets d'aquest plat tan característic i també per què la relació de la gent de Palamós amb el mar és tan especial i tan estreta. I ho fa amb en Francesc, un mariner que treballa a bord d'una embarcació d'època i que ha dedicat tota la seva vida al mar. A més, Sílvia també coneix de primera mà com es pesca la gamba, per què és especial el pollastre de l'Empordà i què és això que anomenen 'peix de baix cost'.

8. Xató a Vilanova i la Geltrú

El Carnaval de Vilanova i la Geltrú és una de les festes més populars de tot Catalunya, per tradició i perquè hi participa tota la ciutat. Una setmana de disbauxa, sàtira i alegria on el xató té reservat un lloc especial. Per això, Sílvia Abril vol aprendre com es fa, perquè a través d’aquest plat podrà conèixer millor el carnaval i la gent de Vilanova. La Núria, una vilanovina de tota la vida, l’acompanya per descobrir tots els secrets de la gastronomia local i de passada, aquesta celebració que representa més a tots els vilanovins: l’alegria de viure i les ganes de passar-ho bé! En aquest capítol l'actriu també descobreix l'espigall, una verdura desconeguda que es cultiva al Garraf.

9. Cassola de tros a Linyola

Linyola és una població del Pla d’Urgell molt coneguda a la comarca pels seus habitants emprenedors i solidaris, que viuen en comunitat ajudant-se en tot el que poden. D’aquesta forma de ser neix la cassola de tros, feta a partir dels aliments que els pagesos arreplegaven i menjaven a les terres que treballaven. Un exemple d’aquesta forma de ser és la Susi Caba, una dona molt implicada al poble i que amb l’ajuda de Sílvia Abril elabora una cassola de tros al més pur estil de Linyola: sense patata! En aquest capítol coneixem la forma de vida d’un poble on la cassola de tros és molt més que un plat tradicional: és tot un esdeveniment que aplega els linyolencs i linyolenques els dies de festa per mantenir viu l’esperit de la pagesia.

10. Caldereta de llagosta a Menorca

Menorca és molt més que sol, platja i aigües transparents. És una illa amb una tradició gastronòmica que ve de molts segles enrere i amb una identitat que els menorquins s'esforcen per mantenir dia a dia. I entre tota la seva riquesa, destaca la caldereta de llagosta, un plat tradicional que triomfa també entre el turisme. Sílvia Abril vol descobrir com és la Menorca autèntica i ho aconseguirà de la mà de la Matilde, una menorquina de Ciutadella que ha estat testimoni de com ha canviat l'illa les últimes dècades i que li ensenyarà tots els secrets per fer una caldereta tal com es fa a les cases menorquines. Sílvia haurà d’anar a trobar la millor llagosta de l’illa i a més també aprendrà com es fa el famós formatge de Maó o com és d'especial la mel de Menorca, entre altres.

11. Mona de Pasqua al barri de Sant Martí de Barcelona

Barcelona destaca per ser una de les capitals mundials de la pastisseria i la xocolata creativa, per això no hi ha cap lloc millor per fer una mona de Pasqua. En aquest capítol Sílvia Abril es posarà el repte de fer una mona com les d'abans: la de brioix i ous durs. I també es passejarà entre pastisseries barcelonines i parlarà amb el rei de les mones de Pasqua, el pastisser Christian Escribà. A 'La Recepta Perduda' també descobrirà els ingredients més bàsics de la pastisseria: els ous, la farina i la creativitat!

12. Peus de porc amb múrgoles a Vic

El porc és un dels animals més importants de la cuina catalana. Més enllà de la gastronomia, ja és tot un símbol cultural, i especialment per Osona, que n'ha fet bandera des de fa dècades. Com que diuen que del porc se n'aprofita tot i Vic en són uns experts, Sílvia Abril els fa una visita perquè li ensenyin tots els misteris de la cuina del porc i l'elaboració d'embotits. Allà aprendrà a fer uns peus de porc amb múrgoles, però també descobrirà quins són els altres dos emblemes gastronòmics de la ciutat: la llonganissa i el pa de pessic.