El Govern rectifica i afirma que només tancaran les dutxes d'instal·lacions que tinguin piscina o hagin de regar la gespa
- El conseller Mascort afirmava aquest dimarts que és ''on consumeixen més aigua tots els equipaments''
- La previsió és que l'entrada en situació d'emergència per sequera tingui lloc durant el mes de gener
El Govern matisa les seves paraules sobre el tancament de les dutxes amb l'entrada de la fase d'emergència. El Departament d’Acció Climàtica aclareix que quan el sistema Ter-Llobregat entri en estat d’emergència, només tancaran les dutxes d’instal·lacions esportives i gimnasos que hagin d’omplir la piscina o regar la gespa.
Serà, per tant, un mecanisme compensatori a canvi d’utilitzar l’aigua en aquests altres dos usos, però no serà una mesura generalitzada.
El conseller d'Acció Climàtica demanava aquest dimarts en la roda de premsa del Consell Executiu no fer servir les dutxes de les instal·lacions esportives com a mesura d'estalvi d'aigua prèvia a l'entrada en l'estat d'emergència per sequera. David Mascort ha afirmat que és on es produeix ''el consum majoritari d'aigua en aquestes instal·lacions''.
Mascort ha posat com a exemple l'etapa de la covid-19, quan es va permetre obrir els centres esportius exceptuant l'ús de les dutxes.
Els centres esportius ho titllen d''ocurrència''
El vicepresident de l'Associació d'Empreses de Catalunya d'Activitat Física i Fitness Manel Martínez ha qualificat aquesta mesura d''ocurrència''. Martínez ha dit al Cafè d'Idees que el sector ''és absolutament conscient de la situació'' i afirma que ''s'han pres les mesures adequades durant molts anys''.
Des del sector també lamenten que el Govern no els hagi consultat sobre la gestió de la sequera als gimnasos. Martínez ha carregat contra l'executiu dient que ''de gimnasos no en tenen ni idea''.
Permetre el reg dels arbres
Una altra de les mesures anunciades pel conseller Mascort ha estat el canvi de criteri pel que fa al reg de l'arbrat públic. Una altra de les modificacions puntuals del pla de sequera és permetre aquesta acció per evitar l’estrès hídric, directament relacionat amb la caiguda d’exemplars, i assegurar els refugis climàtics a l'estiu.
Fre a les ampliacions o noves explotacions ramaderes
La ramaderia també veurà afectat el seu dia a dia amb l'entrada en emergència per sequera. L'executiu decretarà la suspensió de l’obertura de noves explotacions o l’ampliació de les existents, mentre no es garanteixi la disponibilitat d’aigua per garantir el benestar animal. Des del Govern s’està estudiant, a més, noves mesures per a restringir noves activitats o ampliar-ne les existents en altres sectors com el turisme i els usos industrials amb l'objectiu de no incrementar la demanda d’aigua en l'actual context de sequera.
30 expedients sancionadors
El Govern ha obert 30 expedients sancionadors a ajuntaments per excés en el consum d'aigua. Alguns dels municipis afectats són Matadepera, Vallromanes i Begur.
En el cas de Matadepera i Vallromanes, asseguren que esperaven les sancions corresponents als consums de setembre, quan el topall estava en 230 litres per habitant i dia. No obstant això, esperen poden abordar la situació pròximament amb l'ACA donat que han registrat un alt volum de pèrdua d'aigua per fuites, un fet que atribueixen a la manca de manteniment de la xarxa, i que asseguren que s'ha comptabilitzat com a consumida.
Si les previsions no canvien, segons indiquen les previsions meteorològiques, l'entrada en la situació d'emergència tindrà lloc durant el mes de gener.