Enlaces accesibilidad
Manifestació

Els sanitaris aixequen la veu contra el tercer conveni de l'ICS i el titllen de "discriminatori"

  • Uns 3.000 professionals de l'ICS i infermeres s'han manifestat aquest dimarts a Barcelona
  • Els sindicats convocants amenacen amb una vaga indefinida

Per
Manifestació de sanitaris i no sanitaris de l'ICS aquest dimarts al centre de Barcelona
Manifestació de sanitaris i no sanitaris de l'ICS aquest dimarts al centre de Barcelona

Centenars de sanitaris es manifesten aquest dimecres davant del Parlament en el segon dia de vaga contra el tercer conveni de l'Institut Català de la Salut. La protesta ha coincidit amb el ple on el conseller de Salut, Manel Balcells, ha defensat l'acord pel conveni de l'ICS.

A les portes del Parlament, els sindicats han tornat a demanar la dimissió de Balcells i han defensat que "encara hi ha temps" de fer caure l'acord. Així mateix, han mantingut l'amenaça d'una aturada indefinida.

El conseller de Salut s'ha pronunciat aquest dimecres i ha assenyalat que el preacord ha estat aprovat per 13 dels 15 delegats sindicals. En una interpel·lació de la CUP, ha expressat respecte per la "vaga legítima" de personal sanitari, però l'ha circumscrit als "sindicats minoritaris", que "tenen tot el dret a protestar i protesten".

Primer dia de protestes

Uns 3.000 professionals sanitaris i no sanitaris de l'Institut Català de la Salut i infermeres s'han manifestat aquest dimarts pel centre de Barcelona. Segons el departament de Salut, el seguiment de la vaga d’infermeres i professionals de l'ICS s'ha situat en un 8,2% al torn de matí i en un 10,6% al de tarda.

El malestar pel tercer conveni de l'ICS es tradueix en diverses vagues

La marxa ha estat convocada pels sindicats CATAC-CTS, CGT, SOM Sanitat, SOM Intersindical i la Intersindical, que han partit des de la seu de l’ICS i han baixat pels carrers Pau Claris i Via Laietana per arribar a la plaça Sant Jaume. La manifestació ha coincidit amb una altra convocada per Infermeres de Catalunya, que ha sortit de plaça Catalunya. Les dues marxes s’han acabat ajuntant a Via Laietana.

'Estem en desacord, tombem el preacord'

Els professionals criden a la vaga indefinida per reclamar millores salarials més ajustades. En el cas d’Infermeres de Catalunya, criden ja a l’aturada indefinida des d’aquest dimarts tant als centres de l’ICS i als concertats. La resta de sindicats, que agrupen diferents professionals sanitaris, han convocat vaga aquest dimarts i dimecres, però no descarten convertir l’aturada en indefinida a partir del gener.

Vaga del personal d'infermeria: es garanteixen urgències i unitats especials

El lema de la manifestació dels professionals de l'ICS ha estat "Estem en desacord, tombem el preacord". Altres consignes que han cridat els manifestants o s’han pogut llegir a les pancartes són "La vocació no justifica l’explotació", "Vaga, vaga, l’ICS no paga" i "Fora el classisme de la sanitat".

Titllen el preacord de "discriminatori"

Jesús Frías, de CATAC-CTS, ha alertat que el preacord que s’ha signat “suposa un increment salarial de misèria” per a moltes categories professionals. D'altra part, Néstor Sastre, de SOM Intersindical, ha titllat el preacord de “discriminatori”, perquè hi ha categories que surten beneficiades i d’altres que no tenen pràcticament cap tipus d’increment, ha assegurat en referència als metges.

Justament aquest dimarts, el Consell Executiu ha ratificat el tercer acord laboral que l'ICS i els sindicats CCOO, UGT, Metges de Catalunya i SATSE van signar fa unes setmanes per millorar les condicions laborals d’uns 55.000 sanitaris que treballen per a aquesta empresa pública. L’acord preveu 320 milions d’euros addicionals cada any.