Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 13 de desembre de 2023 | Aragonès declara davant el jutge per l'espionatge amb Pegasus

  • Pedro Sánchez defensa l'amnistia en el comiat de la presidència espanyola de la Unió Europea
  • Aragonès convoca els grups del Parlament a una cimera la setmana vinent per abordar els resultats de PISA
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Aragonès arriba al jutjat per declarar com a testimoni per l'espionatge amb Pegasus
Pere Aragonès arriba a declarar a la Ciutat de la Justícia acompanyat del seu advocat, Andreu Van den Eynde, i la seva cap de gabinet, Helena Ricomà.

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la declaració de Pere Aragonès davant el jutge del cas Pegasus ratificant que va ser espiat entre el 2018 i el 2020.

Ja a la tarda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha pres la paraula al Parlament per convocar els partits a una reunió la setmana vinent per buscar "consens i estabilitat", i impulsar "canvis valents" en l’educació.

L'endemà del primer debat sobre la llei d'amnistia al Congrés, el president Pedro Sánchez ha defensat la norma i l'oficialitat del català en el comiat de la presidència espanyola de la UE. També a Brussel·les, l'expresident Carles Puigdemont ha advertit Sánchez de les conseqüències de no complir les promeses.

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, rectifica i matisa les restriccions de la fase d'emergència i assegura que el tancament de dutxes a les instal·lacions esportives només afectarà on hi hagi piscines o camps que s'han de regar.

Els majoristes Mercabarna adverteixen que el marisc fresc, el raïm i el cabrit seran més cars aquest Nadal per culpa de la manca de pluges.

Notícies avui, a Catalunya: 13 de desembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:30

    El pressupost del departament d'Educació creixerà per sobre la mitjana de la resta d'àrees

     

    El pressupost del departament d'Educació creixerà per sobre la mitjana de la resta d'àrees, amb els comptes del 2024. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la sessió de control al Parlament. El Govern confia a tirar endavant els comptes de l'any que ve, i afirma que Educació és una de les "prioritats". Els futurs comptes també permetrien un creixement "important" de la despesa, tot i que no tant com els comptes actuals.

  • 18:00

    S'esfondra la façana d'un bloc de dos pisos buits a Torregrossa

     

     La façana d'un bloc de dos pisos buit de Torregrossa ha col·lapsat aquest dimecres a primera hora de la tarda sense causar ferits, segons han informat els Bombers. El cos d'emergències ha rebut l'avís de l'incident minuts després d'un quart de quatre. Un cop a lloc, els efectius han abalisat el carrer i han evacuat els blocs adjacents al sinistrat per precaució. El Grup d'Estructures i Col·lapses (GREC) dels Bombers s'han activat per valorar l'actuació amb l'arquitecte municipal.

  • 17:45

    La Sala Sidecar es traspassa, però garanteix la continuïtat de la seva programació de concerts

     

    El fundador de la sala barcelonina Sidecar, Roberto Tierz, ha anunciat el seu traspàs a partir del 31 de gener del 2024. Ho ha fet a través d'un comunicat, on ha explicat que després de quaranta anys al capdavant del projecte, aquest passarà a unes noves mans. Tot i això, ha assegurat que l'equip actual continuarà "al timó" garantint la programació de concerts. Tierz ha afirmat que aquests anys han estat una aventura "plena de moments emocionants" i ha afegit que ha complert "abastament" els seus objectius inicials. "El que va començar el 1982, mogut per l’amor a la música i per un esperit rebel i inconformista, s’ha mantingut al llarg del temps sense perdre l’essència", ha subratllat.

  • 17:30

    L'oposició anirà a la cimera per l'Educació però carrega contra Aragonès per "anar tard"

     

    Els grups de l'oposició han confirmat la seva assistència a la reunió convocada pel president Pere Aragonès sobre educació després dels resultats de l'informe PISA. Però la majoria coincideixen que el Govern ha anat "tard" en la seva reacció i es mostren escèptics sobre els resultats que pugui donar aquesta cimera. Després de la intervenció d'Aragonès davant del Parlament, el cap de l'oposició, Salvador Illa, ha advertit que "no pot haver-hi "ni autocomplaença, ni excuses, ni es pot amagar el cap sota l'ala". Per la seva part, Albert Batet, de Junts, ha reclamat "un acord de país seriós" amb mesures estructurals "continuades". Vox ha estat l'únic grup que ha evitat confirmar assistència.

  • 17:00

    Desacord entre els sindicats i Educació per la millora de les condicions laborals

     

    Els sindicats d'Educació i el Departament segueixen sense posar-se d'acord respecte la millora de les condicions laborals que demanen els mestres. Avui hi ha hagut una nova reunió de la mesa sectorial i les postures estan allunyades. Per això, els sindicats han empaperat les portes del Departament. Acusen Educació d''immobilisme'' i reclamen més recursos i personal per tal de pal·liar els pobres resultats de l'últim informe PISA. 

  • 16:39

    Els col·legis d’infermeres retreuen a Balcells la "rapidesa" en la ratificació del tercer acord de l’ICS

     

     

    El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya ha retret al conseller de Salut, Manel Balcells, la "rapidesa" en la ratificació del tercer acord de condicions del personal estatuari de l’Institut Català de la Salut. En un comunicat conjunt, han dit que la proposta s’han tirat endavant “sense marge per a la reflexió” i s’han mostrat sorpreses davant les “presses” del departament. “Entre el segon i el tercer acord han passat 16 anys”, han recordat. Lamenten que l’acord s’hagi aprovat definitivament mentre s’exerceix el dret a vaga i avisen que emprendran accions en defensa dels drets del col·lectiu.

  • 15:15

    Només el 22% dels autors en llengua catalana es dedica de manera exclusiva a la literatura

     

    Només un 22% dels autors literaris en llengua catalana es dedica a escriure o traduir de manera exclusiva. Així ho mostra el resum executiu de l'estudi 'Escriure en català 2023', elaborat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), que també apunta que només un de cada quatre autors percep més del 15% d'ingressos provinents de la literatura respecte dels totals anuals. El president de l'associació, Sebastià Portell, constata una consolidació del grau de "professionalització" del sector, però alerta de la seva "precarietat" i afegeix que queda "molta feina per fer". Per exemple, un 29% dels socis no signa mai contractes editorials, i un 21% dels autors no rep cap remuneració per la seva participació en actes i festivals.

  • 15:50

    Pere Aragonès es compromet al Parlament a revertir els mals resultats de l'informe Pisa

     

    El president de la Generalitat ha demanat treballar amb el "màxim consens" amb els agents implicats en l'educació catalana per revertir els resultats de l'informe Pisa. Pere Aragonès ha reconegut que "hem d'estar disposats a fer canvis valents", però advertit que el Govern no farà "electroxocs" ni "mesures superficials" per cobrir l'expedient. 

  • 14:19

    Recupera l'Informatiu d'aquest dimecres 13 de desembre

     

    L'Informatiu - 13/12/2023
    rtve L'Informatiu - 13/12/2023
  • 15:07

    Barcelona proposa una multa de 600.000 euros pel presumpte cap d'una xarxa d'apartaments turístics il·legals

     

    L’Ajuntament de Barcelona ultima una proposta de sanció de fins a 600.000 euros pel presumpte cap d’una xarxa d’apartaments turístics il·legals a la ciutat. Es tracta de la sanció més alta proposada a un particular.

  • 14:45

    El Consorci de la Zona Franca aixeca uns ingressos de 13 milions d'euros

     

    En el seu primer any d'activitat, les empreses emergents de la incubadora logística del Consorci de la Zona Franca han aixecat 13 milions d'euros i han contractat una cinquantena de professionals. Són 29 les empreses emergents que en el seu primer any ha acollit la incubadora Logística del Consorci de la Zona Franca. Hi han desenvolupat projectes en l'àmbit logístic i tecnològic, com el repartiment de mercaderies en vehicle compartit o taquilles refrigerades per guardar productes frescos.

  • 14:30

    Els turismes amb etiqueta ECO que circulen per Barcelona superen per primera vegada els d’etiqueta B

     

    Durant el 2023 els turismes amb etiqueta ECO han representat un 24,7% del total de vehicles que han circulat per la ciutat, mentre que els que tenen l'etiqueta groga han suposat un 18,1%. Tanmateix, la major part dels turismes que entren o circulen per la ciutat continuen sent els que porten l'etiqueta C (la verda), que enguany han representat un 52% del total.

    Barcelona manté la incògnita sobre si impedirà circular per la ZBE els vehicles amb etiqueta B
    rtve Barcelona manté la incògnita sobre si impedirà circular per la ZBE els vehicles amb etiqueta B
  • 13:02

    La sequera provoca que productes com el cabrit i el raïm siguin més cars aquest Nadal

     

    Els Majoristes d’Aliments Frescos de Mercabarna pronostiquen una campanya de Nadal similar a la del 2022 amb una marcada influència de la sequera. Segons ha explicat el vicepresident de l’Associació d’Empreses Majoristes de Mercabarna, Jaume Flores, "tant el raïm com el cabrit es veuran encarits” aquest Nadal. D’altra banda, la vedella mantindrà el seu preu i el marisc congelat es podrà trobar més barat. Els majoristes preveuen distribuir aquest desembre unes 103.000 tones de fruita i hortalissa, peix i marisc, i carn i aviram.

  • 14:00

    Aquesta nit, pels carrers de Barcelona més de 500 voluntaris faran el recompte de persones sense sostre, organitzat per la Fundació Arrels.


    Segons el darrer recompte,1.200 persones dormien al ras a la ciutat, però l'actual crisi econòmica pot haver elevat aquesta xifra.  Per això és molt important conèixer la situació actual, per poder plantejar noves mesures i recursos que permetin canviar aquesta situació.
     

  • 12:49

    Centenars de sanitaris protesten davant del Parlament en el 2n dia de vaga contra el conveni de l'ICS

     

    La protesta, convocada pels sindicats CATAC-CTS, CGT, SOM Sanitat, SOM Intersindical, la Intersindical i Infermeres de Catalunya, ha coincidit amb el ple on el conseller de Salut, Manel Balcells, ha defensat l'acord pel conveni de l'ICS. Amb un 57% de les entitats proveïdores reportades, fins a les 12.00 hores del migdia el seguiment ha estat d’un 0,5% en el torn de nit, i d’un 6,7% en el torn de matí.

  • 12:17

    Protecció Civil activa la prealerta del pla Ventcat davant la previsió de fortes ventades a diverses comarques

     

    Protecció Civil ha activat a les 12 h d'aquest dimecres la prealerta del pla VENTCAT, que estarà activa fins a la propera matinada, davant la previsió de fortes ventades a diverses comarques del territori. Segons ha indicat el cos, s'esperen ratxes de vent de fins a 72 km/h al Barcelonès, el Baix Llobregat, el Tarragonès, el Penedès i el Baix Camp.

  • 12:09

    Els Mossos detenen tres activistes en un desnonament a Salt

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut tres activistes del Sindicat d'Habitatge de Salt en un desnonament que s'ha fet aquest dimecres a una mare i el fill d'uns 10 anys que vivien en un pis del carrer del Doctor Sambola. Des de primera hora del matí diversos agents de Seguretat Ciutadana i de l'ARRO, amb la col·laboració de la Policia Local, s'han desplegat al carrer per executar l'ordre judicial. Els agents s'han trobat amb la resistència d'alguns membres del Sindicat de l'Habitatge, que volien impedir el desnonament de la mare i el fill. Una cinquantena de persones s'ha concentrat a l'avinguda dels Països Catalans, al costat del bloc on havien de desnonar el pis, per donar suport a la família, i han tallat el trànsit dues hores.

  • 11:30

    Puigdemont avisa Sánchez de les conseqüències d'incomplir les promeses

     

    En una interpel·lació directa des de l’Eurocambra, on tots dos han coincidit per primera vegada, Puigdemont ha retret a Sánchez que el català encara no sigui oficial a la Unió Europea. “President Sánchez, les oportunitats cal aprofitar-les. Si es deixen passar per por o per incapacitat, les conseqüències mai són agradables”, ha assegurat Puigdemont. 

  • 11:00

    Aragonès declara a la Ciutat de la Justícia com a afectat pel cas d’espionatge a polítics amb Pegasus.

     

     

    A la sortida de la seva declaració davant del jutge, el president de la Generalitat, Pere Aragonès ha reclamat saber tota la veritat i ha avançat que arribaran fins al final perquè aquesta situació no es torni a repetir mai més.

  • 10:57

    Fiscalia demana ampliar el termini per a donar informació sobre les causes del 'procés' afectades per l'amnistia
     

    La Fiscalia Superior de Catalunya ha sol·licitat a la Fiscalia General de l'Estat ampliar el termini per a poder lliurar informació sobre l'estat dels procediments judicials als quals podria afectar la llei de l'amnistia. Així ho ha confirmat aquest dimecres el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en declaracions als mitjans després de participar en València en la inauguració de la Trobada entre Fiscalies Antidroga Iberoamericanes i Europees. 

  • 10:26

    El Tribunal Suprem avala la prohibició de pisos turístics en aquelles comunitats de veïns que ho recullin en els seus estatus.

     

    El Tribunal ha fallat a favor de dues comunitats a Oviedo i Donòstia on no permeten usos comercials dels espais. La sentència insta a cessar l'activitat.

  • 10:00

    Uns 300 sanitaris protesten davant del Parlament en el segon dia de vaga contra el tercer conveni de l'ICS

     

    La protesta, convocada pels sindicats CATAC-CTS, CGT, SOM Sanitat, SOM Intersindical, la Intersindical i Infermeres de Catalunya, ha coincidit amb el ple on el conseller de Salut, Manel Balcells, ha defensat l'acord pel conveni de l'ICS perquè ha estat aprovat per 13 dels 15 delegats sindicats i ha insistit que la vaga convocada és dels "sindicats minoritaris". A les portes del Parlament, els sindicats han tornat a demanar la dimissió de Balcells i han defensat que "encara hi ha temps" de fer caure l'acord. Així mateix, han mantingut l'amenaça d'una aturada indefinida.

  • 9:15

    Pere Aragonès arriba a declarar a la Ciutat de la Justícia sobre el cas Pegasus.

     

     
  • 08:45

    La cimera de Dubai culmina amb un acord "històric" per a deixar enrere els combustibles fòssils.

     

     

    L'última proposta d'acord plantejada per la presidència del cim del clima de Dubai demana als països deixar enrere els combustibles fòssils en les pròximes dècades per a arribar a les zero emissions netes en 2050. El llenguatge d'aquest esborrany, publicat en el matí d'aquest dimecres, és més ambiciós en aquest sentit que el de l'anterior, del dilluns, i que va despertar crítiques per part de la UE, els EUA, altres països negociadors i dels ecologistes.

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 13 de desembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:25

    3.000 sanitaris es manifesten pel centre de Barcelona contra el tercer conveni de l’ICS

     

    Tres mil sanitaris, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat pel centre de Barcelona per protestar en contra el conveni col·lectiu de l'Institut Català de la Salut. 'Estem en desacord, tombem el preacord' ha estat el lema principal de la mobilització. Consideren que el darrer conveni no millora les seves condicions laborals. Gloria Barrientos és portaveu de la Intersindical. El sindicat d'infermeres de Catalunya s'ha declarat en vaga indefinida i la resta de sectors allargaran també l'aturada avui tot i que no descarten prorrogar-la més.

     
  • 8:20

    La Generalitat preveu prohibir l’ús de les dutxes |en les instal·lacions esportives que tinguin piscina o gespa.  

     

     

    La Generalitat prohibirà l’ús de les dutxes en les instal·lacions esportives que tinguin piscina o gespa, si en les setmanes vinents no plou prou per reduir el nivell de sequera. Si la situació no millora, el govern creu que al gener haurà d’activar la fase d’emergència en el sistema Ter-Llobregat.  Aquest fet implicarà altres mesures d'estalvi d'aigua, com ara la reducció dels cabals ecològics dels rius i l'ajornament dels projectes empresarials i urbanístics nous. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, també va apel·lar a conscienciar encara més a la ciutadania

     
  • 8:15

    Sánchez farà balanç de la presidència espanyola de la UE davant el parlament d'Estrasburg. 

     

     

    Després del debat de la llei d'amnistia, avui se celebrarà la primera sessió de control de la legislatura. Es farà encara sense Pedro Sánchez, que viatja a Estrasburg per fer balanç de la presidència espanyola de la Unió Europea. Ho farà amb un discurs davant al Parlament Europeu, on la incògnita és si mencionarà la llei d'amnistia davant les possibles crítiques per part de l'oposició. També serà present al ple Carles Puigdemont, que com a eurodiputat podria prendre la paraula. El discurs de Sánchez s'ha ajornat en dues ocasions coincidint amb les eleccions i la formació de Govern i arriba dues setmanes abans que acabi la presidència espanyola.
     

     
  • 8:10

    Junts i ERC defensen la llei com un pas previ cap al referèndum.

     

    Tots dos partits l'han situat com el pas previ a un referèndum d'autodeterminació. El diputat de Junts, Josep Maria Cervera ha assegurat que la llei servirà per tornar al terreny de la política i obrir una negociació amb la Moncloa. També ha negat que sigui una renúncia a la independència. Una postura compartida també per Esquerra. Gabriel Rufián considera que la llei salda un deute amb Catalunya i ha criticat a Feijóo per qüestionar-ne la legitimitat.

  • 8:05

    L'amnistia supera el primer tràmit al Congrés amb 178 vots, amb intercanvi de retrets entre Govern i oposició.

    La llei d'amnistia ha superat el primer filtre parlamentari al Congrés: la presa en consideració de la proposta. Ho ha fet amb els vots favorables del PSOE i tots els socis d'investidura, a excepció de Coalició Canària, que ha votat en contra amb el PP, VOX i UPN. Ara la llei seguirà la tramitació parlamentària, que s'espera llarga i polèmica al Senat, que amb majoria absoluta del PP, podria bloquejar-la fins a la primavera.

    Un debat parlamentari que ha tornat a evidenciar la fractura entre dos blocs a l'hemicicle. La sessió ha deixat un dur enfrontament entre Patxi López i Núñez Feijóo. 

     

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimecres 13 de desembre de 2023. 

     

    Recupera les informacions més destacades d'ahir.