Barcelona inaugurarà una presó de dones a la Zona Franca
- El centre substituirà l’actual de Wad-Ras, a Poblenou, que s'ha quedat petit, i tindrà capacitat per a 500 recluses
- Justícia ha invertit 90 milions d'euros en les obres, que es preveuen executar en 2026
Després d'anys de retard en el calendari de tancament de les presons de Barcelona, el govern ha anunciat que licitarà en 2024 les obres de construcció de la futura presó de dones de la ciutat i reservarà 90 milions d’euros per construir-la a partir de 2026.
Es preveu inaugurar en 2029 a la Zona Franca i serà en substitució de la presó de Wad-Ras, a Poblenou. El nou centre comptarà amb 50.000 metres quadrats i capacitat per a 500 recluses.
L'anunci s'ha fet públic aquest dijous, tot coincidint amb l’acte de commemoració del 40 aniversari de Wad-Ras com a Centre Penitenciari de Dones, un edifici que, segons la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, "s'ha quedat petit i antiquat".
Un centre més gran i amb visió de gènere
L'equipament, que es construirà en un solar a Zona Franca decidit des de fa anys, quadruplicarà en dimensions l'actual presó de Poblenou i constarà d'espais adequats per a les mares i els menors que visquin al centre, a més d'espais de visita i d’espera.
La particularitat del nou centre, explica Ubasart, és la seva perspectiva de gènere, al servei de les necessitats de les internes i professionals i es convertirà en "el proper gran equipament del sistema penitenciari català".
A més, sota el concepte de "centre ecològic" s’incorporaran espais verds a l’aire lliure, horts terapèutics, un sistema de reciclatge i l’entrada de llum natural a l’interior de les instal·lacions. També serà una presó amb sistemes de seguretat menys invasius.
Quaranta anys des que Wad-Ras és una presó
Wad-Ras és el centre penitenciari més antic de Catalunya, construït l’any 1915 pels arquitectes Enric i Josep M. Sagnier. Abans de convertir-se en presó per a dones va ser un centre tutelar de menor.
En 1983 quan van arribar les primeres internes, 68 dones i 6 nens, que provenien de la Presó Provincial de Dones de la Trinitat, gestionada per les monges Creuades Evangèliques de Crist Rei. Les empresonades eren, en moltes ocasions, dones antifranquistes: sindicalistes, universitàries i activistes veïnals. A partir d’aquell moment, Wad-Ras passaria a ser una presó i la Trinitat es va transformar en un centre per a joves, que va acabar tancant.
Quantes recluses hi ha a Barcelona?
Actualment, viuen 107 dones internes a Wad-Ras en règim de vida ordinari, la immensa majoria preses preventives, i 108 en règim obert. D’aquestes, 7 conviuen a l’únic departament de mares que hi ha a tot Catalunya amb 8 fills menors de tres anys. D’altra banda, funciona com a centre obert, on 384 persones compleixen condemna en règim obert, 108 de les quals són dones. En total, al centre hi ha 491 persones internes.