Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Turull avança una "reunió com cal" entre Sánchez i Puigdemont

  • El secretari general de Junts explica no ha posat data a la cita i ha detallat que se celebrarà a l'estranger i sense mediador
  • Sánchez no ho descarta, encara assegura que no està a la seva agenda oficial

Per
Cafè d'idees - Turull avança una "reunió com cal" entre Sánchez i Puigdemont

El secretari general de Junts, Jordi Turull, avança que han acordat una reunió entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont per abordar la negociació i que encara no té data: "Quan ho permetin les agendes. Es trobaran i faran una reunió com cal per aprofundir en el conflicte".

Turull explica que s'han emplaçat que se celebri a l'estranger "evidentment" i que la reunió es farà sense mediador: "Hi seran ells dos, no hi haurà mediador. Tenim una relació amb el PSOE i hi seran les dues persones que ho lideren".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, Jordi Turull creu que se sabrà abans de fer-se la reunió entre Sánchez i Puigdemont i qualifica la negociació de molt seriosa: "Es podia haver fet, però a correcuita. La farem i la farem ben feta". Turull afegeix que han acordat la reunió amb el representant del PSOE a les negociacions amb Junts, Santos Cerdán.

Per contra, durant l'entrevista al programa de La1 de RTVE, La Hora de la 1, la portaveu del govern, Pilar Alegria, ha admès el desconeixement de la citada trobada: "No em consta aquesta qüestió en agenda. No està reflectida en l'agenda del president".

En els mateixos termes, s'ha mostrat el president Sánchez des de Brussel·les: "El que tinc a la meva agenda és una reunió amb Aragonès el dia 21 de desembre".

Turull: "No va de vencedors i vençuts"

Turull diu que el PSOE ha fet un gir acceptant que el límit jurídic no sigui només la Constitució sinó també el dret internacional: "L'acord parla de la Constitució i del dret Internacional. Quan hi ha aquest canvi, l'oportunitat l'has de saber aprofitar".

El secretari general de Junts diu que la passada legislatura els diputats de Junts al Congrés estaven "arraconats i vetats" i que el resultat del 23J va fer que el PSOE fes números: "No ens tenien per res. No hem tornat enlloc. La voluntat de negociar sempre l'hem defensat des del 2017 fins ara. Jo hi he apel·lat 300 vegades".

NOTICIA [2459694,IMAGEN]

Turull detalla que al febrer-març es va reunir amb el representant del PSOE Santos Cerdán als afores de Bilbao per la mediació del president del PNB, Andoni Ortuzar: "Em va dir que em volien conèixer els del PSOE. Els vaig demanar el reconeixement polític de Carles Puigdemont i així ha estat".

El líder de Turull reconeix que en política "passen situacions que no t'imagines" i que sempre han parlat amb tothom: "A les negociacions s'ha estat molt honest. No hem volgut fer el milhomes. No va de vencedors i vençuts".

Turull nega que s'hagués reunit amb l'eurodiputat del PP, Esteban González Pons i diu que no hi ha hagut reunió oficial amb els populars: "Conversa oficial mai, oficiosament, on poses el límit?".

Sobre les paraules de Nogueras al Congrés: "Has estat bastant moderada"

El secretari general de Junts defensa les crítiques de la diputada Míriam Nogueras quan va qualificar la cúpula judicial d'indecents: "Li vaig fer la broma de dir que creia que havia estat bastant moderada".

Turull demana al CGPJ que plegui perquè té el mandat caducat de fa cinc anys i diu que la cúpula judicial està desbocada, amenaça i intimida: "Abans que es conegui un text i ja s'hi oposen, fan un comunicat. On s'ha vist això? Reivindiquen la separació de poders, fent de legisladors?".

Amb relació al govern de Catalunya, Jordi Turull, diu que ara no tornaran a entrar a l'executiu català perquè "està a l'últim any. Ja està acabant" i li retreu manca de voluntat de consens: "Se'ls va votar per una cosa i sembla que encara els haguéssim de demanar permís. Turull matisa que no demanen un avançament electoral i que es posen a disposició del govern de Pere Aragonès per consensuar acords, sense perjudicis".