Enlaces accesibilidad
Gramàtica

Quan podem fer servir la paraula "quelcom"?

  • "Quelcom" té un ús dialectal, no s'hauria d'utilitzar en registre col·loquial
  • "Algo" no és normatiu i alguna cosa és massa llarg

Per
Quan podem fer servir el "quelcom"?
La Shalana explica quan podem fer servir el "quelcom"

Hi ha paraules en català que quan les fas servir et fan semblar més intel·lectual, més culte. Segur que tens algun conegut que a la mínima que pot fa servir paraules d’ús dialectal en un registre col·loquial. Per exemple: Vols prendre quelcom?

En aquest cas, Quelcom té un ús dialectal: sobretot els nord-catalans i els eivissencs el fan servir. Però, deixant de banda la part dialectal, se’n fa un abús. N’abusem els parlants del central, el fan anar per tot arreu i és forçat. Alguna cosa els sembla molt llarg i algo no és normatiu.

I com es pot deixar de fer servir el “quelcom”? En interrogatives i condicionals tenim el genuí res, equivalent a alguna cosa: Si saps res del Joan, m’avises! o Vols prendre res?

També es pot fer servir l’expressió “una cosa nova” o bé “una mica, un poc, un xic”... Cada dia aprenem quelcom? Cada dia aprenem una cosa nova! Amb tantes explicacions, esteu quelcom marejats? En tot cas, esteu una mica, un poc, un xic marejats!

La gramàtica normativa ja ens diu que quelcom és propi de registres molt formals i que és més habitual fer servir alguna cosa o qualque cosa. A les Illes fan servir qualque cosa. S’ha d’eliminar el quelcom de les converses col·loquials, si no és que forma part de la vostra variant.

Si vols saber més coses sobre el català, recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.