Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 15 de desembre de 2023 | Desnonades vuit famílies d'un edifici de Badalona

  • Quarta jornada de vaga indefinida convocada pel sindicat Infermeres de Catalunya
  • Desnonades vuit famílies d'un edifici del barri de la Salut a Badalona
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Desnonament d'un edifici al barri de La Salut a Badalona
Desnonament d'un edifici al barri de La Salut a Badalona

L'actualitat d'aquest divendres passa per les reaccions a la possible reunió entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont anunciada per Junts. Des de Sumar, Aina Vidal ha reivindicat la presència dels comuns a les negociacions amb els independentistes.

Tot plegat mentre el president del Consell General del Poder Judicial demana als polítics que rebaixin la tensió i que no deslegitimin les seves decisions. Un divendres en què hem conegut que el ministre Bolaños va trucar els jutges Llarena, Lesmes i Marchena, a qui Míriam Nogueras de Junts, va qualificar d'indecents.

Les vuit famílies de l'edifici que s'ha d'enderrocar al barri de la Salut, a Badalona, han estat desnonades aquest divendres. L'execució s'ha dut a terme tal com estava prevista i ha comptat amb diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana. Més d'un centenar de persones, entre veïns, activistes i regidors de l'Ajuntament s'han aplegat al domicili per protestar contra el desnonament.

Quarta jornada de vaga indefinida convocada pel sindicat Infermeres de Catalunya en l'àmbit del tot el sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya, el SISCAT, però amb una aturada també d'altres professionals de l’ICS, com ara els Tècnics Superiors Sanitaris. Una jornada en què el conseller de Salut Manel Balcells ha descartat modificar el conveni col·lectiu.

En clau cultural, la Filmoteca de Catalunya ha fet balanç de 2023 i ha presentat la programació del 2024. Més de 100.000 espectadors, un 10% més que l'any passat han visitat les sessions de la filmoteca en 2023, en un any en el qual també s'han visualitzat 10 títols en català més del fons d'aquest espai.

Notícies avui, a Catalunya: 15 de desembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 12:45

    Nou model d'Atenció Pediàtrica: el 061 tindrà pediatres experts en atenció primària.

     

     

    A partir del juny el telèfon 061 Salut Respon incorporarà pediatres experts en atenció primària. Se'ls podrà fer consultes de tota mena i es registrarà a la història clínica del nen. Fins ara, només s'atenien pacients crítics o greus. A més durant aquest any es desplegarà un nou model que concentrarà en 79 centres la pediatria d'atenció primària a tot el territori. 

  • 12:00

    Balcells i Verge presenten el Pla sobre violència obstètrica i la vulneració dels drets sexuals i reproductius.

     

     

     

    Els consellers de Salut, Manel Balcells, i la consellera d'Igualtat, Tània Verge, presenten el Pla sobre violència obstètrica i la vulneració dels drets sexuals i reproductius. "Ens han ensenyat la medicina des de la perspectiva de gènere masclista i hem de canviar", ha clamat Balcells durant la presentació. 

    Preveu un ambiciós pla de formació pels pròxims sis anys que incorpora, entre altres qüestions, un mòdul específic per formar en drets sexuals i reproductius al personal de salut resident i a la resta de professionals del sistema de Salut de Catalunya.

    A més, es farà formació específica en diferents temàtiques com l’endometriosi i la millora del diagnòstic precoç, millora de l’atenció a l’anticoncepció, a la interrupció voluntària de l’embaràs, a la salut de les persones trans, salut mental perinatal i acompanyament pèrdua perinatal, entre d’altres.

  • 19:45

    El del coll d'úter és el tercer càncer més freqüent a les comarques gironines amb una mitjana de 27 casos anuals

     

    L'hospital Trueta de Girona ha celebrat aquest divendres una jornada dedicada al virus del papil·loma humà (VPH). Un dels símptomes visibles del VPH és l'aparició de berrugues en zones com la genital i, en alguns casos, deriva en càncers com el de coll d'úter, també conegut com a càncer de cèrvix. Les dades de la Unitat d'Epidemiologia i Registre del Càncer de Girona (ERCG), vinculada a l'Institut Català d'Oncologia (ICO), indiquen que el càncer de cèrvix és el tercer pel que fa a la incidència dins dels càncers ginecològics registrats a la demarcació (16%), només rere del càncer d'úter i el d'ovari. La mitjana a les comarques de Girona és de 27 casos anuals del 1994 al 2020, amb una tendència a l'augment els darrers anys.

     

  • 18:50

    La Intersindical respon Anna Simó que la confiança que ofereix als docents "no pot ser recíproca"

     

    La Intersindical ha contestat a la consellera Anna Simó que la confiança que ha ofert aquest divendres per carta als docents "no pot ser recíproca". En un comunicat difós a través d'internet, la formació recorda a la titular d'Educació que a principis del 2022 l'aleshores conseller Josep Maria Cambray va prometre que revertiria "totes les retallades" durant aquesta legislatura. "Gairebé dos anys més tard, el Govern encara no ha complert la seva promesa", lamenta el sindicat. 

  • 18:10

    El seguiment de la vaga de sanitaris és del 7,8% a la tarda i del 9,8% al matí

     

    Són les darreres dades provisionals fins a les 17h proporcionades al Departament de Salut pel 50% de les entitats proveïdores. Aquest divendres es manté la vaga indefinida convocada pel sindicat Infermeres de Catalunya en l'àmbit del tot el sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya, el SISCAT, però aquest divendres hi ha aturada també d'altres professionals de l’ICS, com ara els Tècnics Superiors Sanitaris (tècnics de radiologia, laboratori, radioteràpia, anatomia patològica, entre altres) i els Tècnics en Cures d'Infermeria.

  • 18:04

    Detenen a 9 persones per tres cultius de marihuana a Calonge i Sant Antoni, Llorà i Sils

     

    Els Mossos d'Esquadra han desmantellat tres plantacions de marihuana a Calonge i Sant Antoni, Llorà i Sils. L'operació ha esdevingut en la intervenció de 68 kg de cabdells i 700 plantes de marihuana. S'han detingut 9 homes. A Sils, durant l’entrada i escorcoll, s'ha localitzat també una arma de foc.

  • 17:30

    'La Factoria dels Reixos' es trasllada a la Llotja i tindrà música en directe

     

    L'espectacle 'La Factoria dels Reixos' tornarà aquestes festes de Nadal a Lleida amb 10 sessions programades els dies 2 i 3 de gener. La principal novetat és que l'espectacle canvia de recinte i deixa el pavelló de Barris Nord per traslladar-se a la Llotja. També comptarà amb una nova escenografia i música en directe. 

  • 16:45

    Mor el conductor d'un camió en un accident a l'A-22 a Almacelles

     

    El conductor d'un camió ha mort aquest divendres al quilòmetre 15,7 de la carretera A-22, al seu pas per Almacelles, a causa d'un accident que ha tingut lloc poc abans de les dues del migdia en sentit Lleida, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Les causes de l'accident estan sota investigació. El camió que conduïa la víctima ha sortit de la via i ha bolcat.

  • 16:29

    L'hospital de Bellvitge, referència en cirurgia robòtica

     

    És el centre que fa més intervencions amb cirurgia robòtica a Espanya, tècnica que va introduir en 2009. La idea és acabar l'any amb prop de 1.000 intervencions. Amb l'objectiu de compartir la seva experiència i coneixements, aquesta setmana, per primera vegada a Europa, retransmeten, en directe, una trentena d'intervencions. En especialitats com la ginecologia oncològica el 80% de les intervencions són amb cirurgia robòtica. Els experts asseguren que "perden el tacte", però guanyen visió de les estructures. Com que no hi ha incisions, la recuperació és molt més ràpida, en 24-48 hores els pacients ja estan donats d'alta i a la setmana ja es poden incorporar al seu dia a dia.

  • 16:20

    Tomorrowland presenta una nova experiència de realitat virtual, "The Great Library of Tomorrow", a Barcelona

    L'experiència immersiva de "The Great Library of Tomorrow" es podrà veure a l'espai Aribau a partir de divendres. El festival belga de música electrònica Tomorrowland ha escollit Barcelona per estrenar, a escala mundial, una nova experiència de realitat virtual. Els assistents poden fer un recorregut d'una hora per un espai de més de mil metres quadrats amb diverses instal·lacions d'art digital que tenen com a plat fort una gran sala de metavers.

  • 15:00

    La diputada de la CUP Basha Changue es querella contra una vintena de comptes de la xarxa X per atacs racistes

     

    L'activista i diputada afrocatalana Basha Changue presenta amb el suport jurídic de SOS Racisme i el suport de col·lectius antiracistes una querella criminal contra una vintena de comptes de la xarxa social X (abans Twitter) que han emès en contra seva missatges explícitament racistes.

  • 14:45

    Més d'un 70% de les treballadores de les universitats ha escoltat comentaris sexistes per part de companys o superiors

     

    Més d'un 70% de les treballadores del sistema universitari de Catalunya ha escoltat comentaris sexistes per part de companys o superiors. Un 16% ha patit tocaments incòmodes. Són algunes de les xifres que es desprenen d'un estudi de la universitat Blanquerna Ramon-Llull fet entre 538 membres del personal d'administració i serveis i docents de les universitats catalanes.

  • 14:30

    L'Ajuntament de Guissona demana ajudes per acollir els senegalesos que arriben al poble

     

    A Guissona fan mans i mànigues per a atendre els 61 senegalesos, gairebé tots sense papers, que han arribat darrerament al poble. Per això des del consistori demanen ajudes a les administracions catalana i estatal. De moment els acullen altres familiars o amics ja establerts al municipi des de fa anys.

  • 14:15

    El Govern impulsa el Centre de Formació Ferroviària de Catalunya

     

    El Govern impulsarà el nou Centre de Formació Ferroviària de Catalunya amb la intenció “d’assumir amb garanties el traspàs de Rodalies”. El centre estarà ubicat a Vilanova i la Geltrú i oferirà formació integrada per a totes les ocupacions del transport ferroviari.

  • 14:05

    Les famílies dels alumnes s'indignen per la carta de Simó i exigeixen a Educació mesures concretes

     

    La carta que la consellera d'Educació, Anna Simó, ha adreçat a les famílies d'alumnes ha indignat la plataforma Associació Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC). En concret, l'entitat denuncia que "després d'anys de menystenir i ignorar" les famílies, la consellera els demani el que el Departament "no és capaç de fer": regular l'ús de les pantalles, fomentar la lectura i acompanyar durant l'estudi. L'entitat afirma que temps que proposa mesures que reverteixin els resultats constatats ara arran de l'informe PISA i lamenta que totes siguin "sistemàticament tombades" al marc del Consell Escolar de Catalunya pels representants d'Educació.

    L'AFFAC demana a Educació mesures concretes per revertir la situació
    rtve L'AFFAC demana a Educació mesures concretes per revertir la situació
  • 13:55

    Facturació rècord de la Fira de Barcelona

     

    La Fira de Barcelona tanca 2023 amb 250 milions d'euros facturats, un 18% més que l'any passat. És la xifra d'ingressos més alta de la història. La institució ha superat els resultats pre-COVID un any abans del previst, després de celebrar més de 270 esdeveniments i ara es prepara per a fer "un salt històric" amb l'ampliació del recinte de Gran Via el 2025 i la remodelació de Montjuïc entre 2026 i 2029. Els salons que han acollit més congressistes han estat el Mobile World Congress i l'Alimentària, però també han destacat els festivals com el Sónar.

  • 13:30

    Els restaurants facturen entre un 50 i un 60% al desembre

    Els festius nadalencs i els dinars i sopars d'empresa són la raó per la qual els restaurants augmenten la seva facturació fins a un 60% al desembre, respecte a altres mesos de l'any. Els dies de cap de setmana són els més demandats, en concret, aquest i el vinent, quan el cartell està complet a la majoria d'establiments, des de fa mesos. Enguany, les reserves s'han avançat i molts grups han fet les celebracions al mes de novembre. A més a més, l'alça de preus per la inflació ha esdevingut en menús més cars i moltes empreses han apostat per fer dinar, ja que surt més econòmic.

  • 13:00

    Desnonen les vuit famílies de l'edifici de La Salut. 

     

    Les vuit famílies de l'edifici que s'ha d'enderrocar al barri de la Salut, a Badalona, han estat desnonades aquest matí. Als volts de les 10 del matí la comitiva judicial ha arribat a l'indret on ja hi havia diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana.

    Més d'un centenar de persones, entre veïns, activistes i regidors de l'Ajuntament s'han aplegat al domicili per protestar contra el desnonament.

    El cap de setmana el podran passar en un Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona fins dilluns. 

     
  • 12:45

    La concentració d'infermeres arriba fins a la seu de la conselleria de Salut

     

    Després d'haver tallat durant una estona l'Avinguda Diagonal, les manifestants s'han desplaçat fins a les portes de la Conselleria d'Interior. Allà hanfet una assentada i han tornat a demanar la dimissió del conseller Manel Balcells.

  • 11:15

    Centenars d'infermeres tallen la Diagonal en contra del nou conveni de l’ICS i demanen la dimissió de Balcells

     

    Centenars d’infermeres convocades pel sindicat Infermeres de Catalunya han tallat aquest divendres l’avinguda Diagonal de Barcelona en contra del nou conveni de l’ICS i han demanat la dimissió del conseller de Salut, Manel Balcells.

  • 10:45

    Càritas ha augmentat el nombre de llars ateses en un 21% i un 50% de llars ateses per primera vegada


    L’informe anual “Una ajuda que no arriba” assenyala limitacions i reptes en el disseny i en la implementació de les prestacions de garantia d’ingressos mínims. Assenyalen que dels que demanen Ingrés Mínim Vital (IMV), el 62% han estat rebutjats, mentre que han acceptat un 20%. El 16,7% restant continua en espera. 
     

  • 10:00

    5 furgons dels Mossos i un centenar de manifestants esperen el desnonament de Badalona. 

     

     

    A l'espera de la comitiva judicial, cinc furgonetes dels Mossos d'Esquadra s'han desplaçat fins al carrer Calderón de la Barca al barri de La Salut de Badalona davant l'imminent desnonament d'un edifici en estat ruïnós, segons l'ajuntament badaloní. De moment, hi ha més d’un centenar de persones entre els que estan dins i fora del cordó policial. Han arribat també bombers. Agents dels Arro i bombers (aquests ultims no volien venir)

     
  • 09:20

    Aina Vidal reivindica la presència dels comuns a les negociacions amb els independentistes.

     

     

    La portaveu adjunta de Sumar al Congrés, Aina Vidal, reivindica el paper dels comuns en la negociació amb l'independentisme:  "La pregunta és si el PSOE es pot permetre el luxe que no estiguem a la taula". 

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, ha assenyalat la "covardia" i les "contradiccions" del PSOE amb la llei d'amnistia: "Van aplicar el 155 amb aplaudiments rabiosos. S'enfonsava el Senat d'aplaudiments. No se'ls veia tristos". 

     

    Vidal també ha carregat durament contra Podemos per la seva sortida de Sumar al grup del Congrés. 

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 15 de desembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:14

    Desnonament d'un edifici a Badalona. 

     

     

    Vuit famílies del barri de la Salut de Badalona han de ser desnonades avui per ordre judicial. Tot després que l'Ajuntament de la ciutat hagi fet un informe de l'estat ruïnós de l'edifici en el qual viuen. 

  • 8:12

    Llum verda perquè Ucraïna entri a formar part de la UE. 

     

     

    La Unió Europea obrirà negociacions per l'adhesió d'Ucraïna i Moldàvia al bloc comunitari. S'esperava que el president d'Hongria, Víktor Orban, ho vetés, però finalment ha optat per no participar en la votació. Aixecar-se i marxar. Aquesta ha estat la fórmula d'Orban per mostrar el seu rebuig a l'entrada d'Ucraïna al club dels 27. Una absència que ha permès a la resta de membres, 26, tirar endavant l'acord. Al març se sabrà si Ucraïna i Moldàvia compleixen els requisits per entrar a la Unió i després poden passar anys fins a l'adhesió definitiva. Hongria, però, sí que ha bloquejat el paquet d'ajuda de 50.000 milions d'euros pel govern de Zelenski. 

  • 8:05

    El Parlament crearà un grup de treball per fer seguiment de l'aplicació de la llei d'amnistia. 

     

     

    El Parlament ha aprovat la moció impulsada per la CUP per crear un grup de treball que faci d'observatori de l'aplicació de la llei d'amnistia. Dependrà de Comissió d'Afers Institucionals de la cambra i començarà a funcionar just després que s'aprovi la norma. La proposta ha tirat endavant gràcies als vots d'ERC, Junts, la CUP i els comuns, mentre que el PSC, Vox, Cs i el PP s'hi han oposat.

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 15 de desembre de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.