Enlaces accesibilidad
Salut

Èxit de la campanya de vacunació contra el virus respiratori sincicial

  • La vacuna redueix un 77% les visites a Urgències, un 84,5% les hospitalitzacions i un 87,4% els ingressos a l'UCI
  • En només dos mesos i mig s'ha aconseguit immunitzar el 83% dels nadons menors de 6 mesos

Per
Una infermera vacuna un nadó al CAP Maragall de Barcelona
Una infermera vacuna un nadó al CAP Maragall de Barcelona

La vacunació contra el virus respiratori sincitial (VRS) en nadons de menys de sis mesos de vida ha suposat una reducció de les atencions als serveis d'Urgències del 77% a Catalunya. Entre l'octubre i la segona setmana de desembre, els hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) han atès només 258 casos de bronquiolitis, molts menys que els 1.118 del mateix període de l'any anterior. Es tracta d'una reducció del 77%.

De la mateixa manera, durant aquestes primeres deu setmanes de la temporada epidemiològica s'ha registrat una incidència de bronquiolitis menor en l'atenció primària. Els nadons que han hagut d'ingressar a l'hospital han estat 78, un 85% menys que l'any passat, i a les UCI només n'hi han arribat 24, és a dir, una reducció del 87%.

La vacunació contra el virus respiratori sincicial demostra molta eficàcia

Són dades que ha ofert aquest dissabte el conseller de Salut, Manel Balcells, al balanç sobre l'administració d'aquesta vacuna, que es va començar a inocular el 2 d'octubre passat amb l'objectiu de reduir els casos de bronquiolitis. La cobertura global de la vacuna als nadons de menys de sis mesos ha estat fins ara del 83,4%.

Una campanya d'immunització pionera

El VRS és un virus molt contagiós i una de les causes principals d'hospitalització entre els menors de cinc anys, ja que provoca la majoria de bronquiolitis i pneumònies. Amb un pressupost global de 14,1 milions d'euros, el Departament de Salut ha distribuït 65.000 dosis als centres d'atenció primària amb pediatre i als hospitals de Catalunya per a tots els nadons menors de 6 mesos que neixin fins al març del 2024.

Enguany és la primera vegada que s'administra el Nirsevimab, una vacuna que va ser aprovada per l'Agència Europea de Medicaments el 2022 i que s'ha introduït a la campanya d'immunització d'aquesta tardor, ja que és la temporada de l'any en què el VRS creix.

La vacuna contra el VRS demostra la seva eficàcia | IMMA MORANT

El conseller de Salut anima les famílies a vacunar els nadons de fins a sis mesos davant dels bons resultats de la prova realitzada fins ara i recorda que la campanya està oberta fins al març del 2024."Val la pena i les famílies s'estalvien un gran patiment", ha dit Balcells, ja que el VRS està darrere de molts ingressos de nadons a les unitats de cures intensives i pot provocar complicacions en el futur per als afectats.

La incidència del VRS cursa amb un patró estacional d'octubre a març i és tan freqüent que la majoria de nens ja s'han infectat amb el virus aproximadament als 2 anys. L'any passat, el VRS va causar a Catalunya 7.523 bronquiolitis en menors d'un any, amb 1.058 hospitalitzacions (662 a llits convencionals i 396 a UCI), amb un cost aproximat que va superar els 18 milions d'euros. A nivell mundial, s'estima que el VRS causa prop de 34 milions d'episodis d'infeccions respiratòries agudes baixes en nens menors de cinc anys, cosa que representa al voltant de 3,4 milions d'hospitalitzacions per any.