El Nadal més car dels últims anys
- Roba, perfum i joguines són els articles més buscats aquests dies
- El peix, marisc, la carn i els seus derivats augmenten de preu
Els catalans gasten de mitjana 745 euros per persona durant les festes de desembre i gener, més de la meitat estan destinats a regals. Aquestes festes nadalenques per a molta gent suposen un cost molt substancial respecte els altres mesos de l'any. L'Organització de Consumidors i Usuaris, en el seu informe de Nadal, explica que el pressupost per sopars i dinars amb amics, familiars i companys de feina augmenta, convertint-se en 150. Els regals són el que més destaca, 396 euros.
S'acosten les festes nadalenques i hi ha qui encara ha de fer les compres d'última hora. Els carrers, els comerços i els centres comercials s'omplen de gent que ha de comprar els últims regals, que, segons l'OCU, provoca estrès a més d'un 30% dels compradors. La pujada de preus també provoca inquietud, i és que el 55% dels consumidors creu que gastarà més del que tenia previst. Tot i que la inflació ha baixat, els productes típics de Nadal han pujat de preu.
La pujada de preus afecta els aliments
Falta poc perquè arribi la nit de Nadal i molta gent es prepara per al tradicional sopar. Alguns dels productes més típics dels àpats nadalencs pateixen les conseqüències de la sequera i la inflació. Sobretot el peix i el marisc, que ara són un 4% més cars, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris. Més concretament, el rap està a 40 euros el quilo, el llenguado a 43 € i el lluç a 28 €. Respecte al marisc, les cloïsses i les ostres estan un 20% més cares per falta de producte. Per evitar la pujada de preu dels últims dies, alguns opten per comprar amb antelació i congelar el producte.
En referència a la carn, tot i que el pollastre es manté igual, el xai i el cabrit han pujat. Per culpa de la sequera, les pastures han minvat i no poden alimentar bé al ramat. Feia 20 anys que el preu del xai es mantenia més o menys estable, però ara se situa en màxims històrics.
Aquesta escalada del cost també afecta les tradicions més típiques de l'època: les paneres de Nadal. La pujada de preu de les carns i els seus derivats com el pernil i el foie-gras, els olis o les fruites s'han fet notar pels productors i els consumidors.
Però existeixen altres opcions per contribuir a la màgia de Nadal. Hi ha empreses que opten per fer una panera solidària: els treballadors reben un lot més petit i la resta dels diners són destinats a fundacions contra la fam, que es transformen en escoles, hospitals o pous.