Enlaces accesibilidad
Preus

El Nadal més car dels últims anys

  • Roba, perfum i joguines són els articles més buscats aquests dies
  • El peix, marisc, la carn i els seus derivats augmenten de preu

Per
Centres comercials plens per les compres d'última hora per Nadal
Centres comercials plens per les compres d'última hora per Nadal

Els catalans gasten de mitjana 745 euros per persona durant les festes de desembre i gener, més de la meitat estan destinats a regals. Aquestes festes nadalenques per a molta gent suposen un cost molt substancial respecte els altres mesos de l'any. L'Organització de Consumidors i Usuaris, en el seu informe de Nadal, explica que el pressupost per sopars i dinars amb amics, familiars i companys de feina augmenta, convertint-se en 150. Els regals són el que més destaca, 396 euros.

Últimes compres abans de Nadal

S'acosten les festes nadalenques i hi ha qui encara ha de fer les compres d'última hora. Els carrers, els comerços i els centres comercials s'omplen de gent que ha de comprar els últims regals, que, segons l'OCU, provoca estrès a més d'un 30% dels compradors. La pujada de preus també provoca inquietud, i és que el 55% dels consumidors creu que gastarà més del que tenia previst. Tot i que la inflació ha baixat, els productes típics de Nadal han pujat de preu.

La pujada de preus afecta els aliments

Falta poc perquè arribi la nit de Nadal i molta gent es prepara per al tradicional sopar. Alguns dels productes més típics dels àpats nadalencs pateixen les conseqüències de la sequera i la inflació. Sobretot el peix i el marisc, que ara són un 4% més cars, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris. Més concretament, el rap està a 40 euros el quilo, el llenguado a 43 € i el lluç a 28 €. Respecte al marisc, les cloïsses i les ostres estan un 20% més cares per falta de producte. Per evitar la pujada de preu dels últims dies, alguns opten per comprar amb antelació i congelar el producte.

Els productes típics de Nadal pateixen la inflació i la sequera

En referència a la carn, tot i que el pollastre es manté igual, el xai i el cabrit han pujat. Per culpa de la sequera, les pastures han minvat i no poden alimentar bé al ramat. Feia 20 anys que el preu del xai es mantenia més o menys estable, però ara se situa en màxims històrics.

El preu de la carn augmenta per no poder alimentar bé el ramat

Aquesta escalada del cost també afecta les tradicions més típiques de l'època: les paneres de Nadal. La pujada de preu de les carns i els seus derivats com el pernil i el foie-gras, els olis o les fruites s'han fet notar pels productors i els consumidors.

Les paneres de Nadal s'ajusten per la inflació

Però existeixen altres opcions per contribuir a la màgia de Nadal. Hi ha empreses que opten per fer una panera solidària: els treballadors reben un lot més petit i la resta dels diners són destinats a fundacions contra la fam, que es transformen en escoles, hospitals o pous.