Enlaces accesibilidad
Barcelona

Multa mínima de 100 euros per a qui porti el gos deslligat

Per
Barcelona habilita zones d'ús compartit perquè els gossos passegin sense corretja
Barcelona habilita zones d'ús compartit perquè els gossos passegin sense corretja

Des d'aquest dilluns, els gossos han d'anar lligats a Barcelona, excepte quan estiguin a un dels 225 espais per al lleure. D'aquests, 109 són zones d'ús compartit (ZUC), on els gossos poden passejar sense corretja, durant unes franges horàries específiques.

S'han habilitat carrers, places, rambles i parcs, però, fora d'aquests queda prohibit portar el gos sense lligar i hi haurà sancions a partir de 100 euros, que poden arribar al 2.400, en cas que sigui un gos perillós.

Barcelona sanciona a qui porti el gos deslligat

La posada en marxa d'aquestes zones s'ha fet amb l’objectiu que el 95% del veïnat tingui un espai per a gossos a menys de deu minuts caminant de casa i millorar la convivència a partir de l'ús que es fa de la via pública.

No confondre amb els 'pipicans'

A diferència dels 'pipicans', que són espais delimitats d'ús exclusiu per a gossos, a les zones d'ús compartit els animals han de conviure amb la resta d'usuaris, ja que es tracta d’espais oberts de la ciutat.

Per aquest motiu, s'han establert uns horaris concrets en què els gossos podran anar deslligats, que varien en funció del barri o la zona on es trobi ubicat l'espai. Com a mínim, cadascun dels 73 barris de la ciutat té una àrea ZUC.

Respectar les normes de convivència

La persona responsable del gos ha de vetllar perquè el seu gos pugui córrer, jugar, socialitzar i fer les seves necessitats sense produir molèsties a la resta d'usuaris. Aquest pot anar sense lligar sempre que resti sota el control visual de l'amo i respongui a les seves ordres.

Tot i això, l’ús d’aquestes zones no és extensible als gossos potencialment perillosos, que han d’anar lligats i amb morrió.

Els 109 nous espais se sumen a les 70 àrees de gossos i a les 46 àrees d'esbarjo que ja funcionen a la ciutat, el que fa un total de 900.000 metres quadrats dedicats al lleure per aquests animals. L'Ajuntament calcula que hi ha entorn de 180.000 gossos a Barcelona.