Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 18 de desembre de 2023 | Anna Simó apunta a la segregació i el nivell socioeconòmic per explicar PISA

  • Un grup d'eurodiputats visiten diferents escoles catalanes per valorar la immersió lingüística
  • La Rabassada, la B-502, entre Vilassar i Argentona, i la BV-5001, a Martorelles, són les carreteres més perilloses de Catalunya
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La consellera d'Educació, Ana Simó, explica al Parlament els resultats de l'informe PISA
La consellera d'Educació, Ana Simó, explica al Parlament els resultats de l'informe PISA

L'actualitat d'aquest dilluns se centra en l'educació. La consellera d'Educació, Anna Simó, ha assenyalat en compareixença al Parlament el nivell socioeconòmic de les famílies dels alumnes i la segregació com a claus dels mals resultats de l'informe PISA. Des del món educatiu, insisteixen, la situació és de col·lapse i, afirmen, cal més recursos i canviar el model educatiu.

En paral·lel, una delegació d'eurodiputats de la comissió de peticions del Parlament Europeu comença una visita d'informació sobre la immersió lingüística a Catalunya que durarà tres dies.

Un estudi del RACC assenyala la carretera de la Rabassada, la B-502 entre Vilassar i Argentona i la BV-5001 de Martorelles com les més perilloses de la xarxa catalana. El 44% dels accidents greus tenen motos implicades.

La Generalitat denuncia que el 72% de les convocatòries industrials de fons europeus han quedat desertes.

El Sindicat d'Infermeres celebra avui el setè dia consecutiu d’aturades. La consellera Laura Vilagrà presenta els actes amb motiu del centenari de la ràdio a Catalunya que tindrà lloc l'any vinent.

Notícies avui, a Catalunya: 18 de desembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:30

    El ple de Girona aprova el pressupost amb el vot de tota l'oposició en contra que en critica la manca d'inversió

     

    El ple de Girona ha aprovat inicialment el pressupost per al 2024 amb el vot a favor de l'equip de govern, però cap suport de l'oposició. Els socialistes, el PP i Vox han criticat que els comptes per a l'any vinent, que pugen a 148,7 milions d'euros, es queden curts en inversions i per contra "són expansius a l'hora de cobrar impostos". La regidora d'Hisenda, Sílvia Aliu, ha defensat que, dins la contenció, el pressupost plasma "l'orientació del nou govern" i l'alcalde, Lluc Salellas, ha dit literalment que la llei espanyola els "capa" poder invertir més. 

  • 18:49

    Retencions a l'AP-7 a Martorell per un camió bolcat que talla dos carrils en sentit sud i un en sentit nord

     

    L'AP-7 presenta retencions aquest dilluns a la tarda a causa d'un camió que ha bolcat i ha quedat estès sobre la mitjana, de tal manera que talla dos carrils en sentit sud i un en sentit nord. El Servei Català de Trànsit indica que les vies alternatives per evitar circular pel lloc del sinistre són les carreteres A-2 i N-340, així com l'autopista C-32, aquesta de peatge. Tres dotacions dels Bombers treballen en el succés, que ha tingut lloc cap a dos quarts de cinc de la tarda, amb tres dotacions. 

  • 18:17

    Barcelona recupera l'Hivernacle de la Ciutadella

     

    L'Hivernacle de la Ciutadella ha obert les portes a la ciutadania, després de quinze mesos d'obres per recuperar la col·lecció de plantes i la seva imatge original. L'equipament d'arquitectura de ferro i vidre, va ser inaugurat per l'exposició Universal del 1888 i formarà part del nou projecte denominat "Ciutadella del coneixement". 

  • 17:49

    L’Ajuntament de Badalona reallotjarà en un centre sociosanitari l’home amb dependència severa desnonat aquest dilluns

     

    L’Ajuntament de Badalona treballa per reallotjar en un centre sociosanitari l’home amb dependència severa que aquest dilluns ha estat desnonat del local on vivia al barri de Llefià. Fonts municipals apunten a l’ACN que els Serveis Socials intenten que l’home, de 36 anys i incapacitat física i mental, pugui estar a l’Hospital Germans Trias i Pujol – Can Ruti fins que disposi de plaça en un sociosanitari.

  • 17:36

    Raphael programa dos concerts del 'Victoria Tour' al Gran Teatre del Liceu

     

    El cantant Raphael ha programat dos concerts del 'Victoria Tour' al Gran Teatre del Liceu, segons ha anunciat la productora musical The Project. L'artista presentarà als dos espectacles les cançons del disc 'Victoria', escrit i produït per Pablo López, però també aprofitarà ambdues ocasions per repassar alguns dels grans èxits de la seva trajectòria, com ara 'Mi gran noche', 'Yo soy aquél' o 'Como yo te amo', entre d'altres.

     

  • 17:20

    Anna Simó promet "canvis estructurals" i demana als partits que la cimera no sigui "l'enèsima reunió sense resultats"

     

    "Tenim una oportunitat i estic convençuda que tenim la voluntat de prendre mesures perquè hi hagi resultats a curt, mitjà i llarg termini", ha dit la conseller en una compareixença al Parlament en què ha detallat els resultats de les últimes proves de competències bàsiques i de l'informe PISA. Simó ha reiterat que són "dolents", però ha afirmat que el sistema pot millorar "de manera prou ràpida" si es prioritza combatre la segregació i la pobresa infantil. 

    Anna Simó dona explicacions al Parlament sobre l'informe PISA
    rtve Anna Simó dona explicacions al Parlament sobre l'informe PISA
  • 17:00

    Salut incorpora un servei de pediatria al 061

     

    El Departament de Salut desplegarà al llarg del 2024 un nou model d'atenció pediàtrica basat en 79 equips territorials. Aquests equips, amb una direcció pròpia, estaran formats per entre 8 i 15 pediatres i 8 i 15 infermeres pediàtriques, a més d'altres especialistes en atenció als infants i adolescents. S'ubicaran dins dels centres d'atenció primària (CAP) o en altres espais i els desplaçaments per arribar-hi no han de superar els 30 minuts. Una altra novetat és que el 061 Salut Respon incorporarà a partir del juny un servei de pediatria per oferir resposta especialitzada a les famílies.

    Salut incorporarà un nou servei de pediatria al 061
    rtve Salut incorporarà un nou servei de pediatria al 061
  • 16:35

    En perill el centenari celler Cal Pep de Gràcia

     

    Un dels cellers centenaris de Barcelona podria tenir les hores comptades després que l'Ajuntament hagi ordenat la seva insonorització per mantenir la llicència. La propietat assegura que fer-ho és destrossar-la. 

    En perill el centenari celler Cal Pep de Gràcia
    rtve En perill el centenari celler Cal Pep de Gràcia
  • 16:15

    El Vaticà accepta les benediccions a parelles homosexuals

     

    El papa Francesc ha acceptat les benediccions a parelles homosexuals com un gest de "proximitat pastoral". En el document publicat aquest dilluns per la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el Vaticà accepta beneir parelles "en situació irregular" tot insistint que la benedicció no vol dir "aprovar" la unió. 

  • 16:00

    Futurs arquitectes comproven l'accessibilitat dels comerços

     

    Són dies de compres de Nadal. I mentre el gran repte per la majoria és escollir quin regal triar, per les persones amb discapacitat el repte és aconseguir entrar dins d'una botiga. Per revertir-ho, estudiants d'arquitectura estan comprovant si els comerços del barri de Ciutat Vella, a Barcelona, són accessibles. L'objectiu és que els futurs dissenys s'adaptin a les necessitats de tothom. Cada botiga que forma part del projecte, rebrà una proposta de millores, tot amb l'objectiu de fer de Barcelona una ciutat sense barreres.

  • 15:45

    Manolo Garcia anuncia un segon concert al Palau Sant Jordi que serà el 30 de novembre

     

    El cantant Manolo García ha anunciat aquest dilluns un segon concert al Palau Sant Jordi que serà el 30 de novembre. El primer dels concerts a Barcelona tindrà lloc el 18 de maig i les entrades ja estan esgotades. Després de l'èxit de la seva Gira de Teatres en què Manolo García ha penjat el cartell d'entrades exhaurides a tots els concerts celebrats, l'artista va presentar la gira Cero Emisiones Contaminantes Desde Ya pel 2024.

     

  • 15:30

    Barcelona obre les portes de l'Hivernacle a la ciutadania i apuntala la primera peça de la Ciutadella del Coneixement

     

    L'Hivernacle de la Ciutadella ha obert les portes a la ciutadania després de quinze mesos d'obres per recuperar la col·lecció de plantes i la seva imatge original. Es tracta també de la primera peça que formarà part de la Ciutadella del Coneixement, que preveu rehabilitar el Parc de la Ciutadella per convertir-lo en un espai de recerca i innovació de referència a partir de diferents equipaments. 

  • 14:00

    Barcelona sanciona a qui porti el gos deslligat

     

    El consistori ha habilitat 109 espais, repartits per tota la ciutat, on els gossos poden passejar sense corretja, durant unes franges horàries específiques. Fora d'aquestes, queda prohibit portar el gos sense lligar i la sanció comportarà des de 100 a 2.400 euros, segons la infracció i si és un cas de gos perillós o no. La posada en marxa d'aquest centenar d'espais s'ha fet en el marc del Pla Endreça i té per objectiu millorar la convivència i ordenar els diferents usos dels carrers, places i parcs i jardins de la ciutat.

  • 13:55

    Carme Ruscalleda ha estat investida doctora honoris causa per la UB

     

    La xef Carme Ruscalleda ha estat investida aquest dilluns doctora honoris causa per la Universitat de Barcelona en un acte al Paranimf de l’Edifici Històric. Ruscalleda, guanyadora de set estrelles Michelin, ha rebut la distinció pel seu enfocament innovador i per la seva dedicació a la preservació de les essències de la cuina catalana.

     

     

  • 13:47

    Teresa Pascual guanya el Premi Lletra d’Or 2023 amb el poemari 'Tot passa baix'

     

    La poetessa Teresa Pascual ha guanyat aquest dilluns el Premi Lletra d’Or 2023 pel poemari 'Tot passa baix'. El treball de maduresa de Pascual entrellaça el present i el passat i presenta una poesia d'investigació filosòfica amb preguntes sobre el ser i els límits del llenguatge. La recerca aborda qüestions sense embuts sobre el món i el sentiment, el ser i el dir i els vius i els morts.

  • 13:29

    El robatori d'una canonada en una empresa provoca el vessament de 20.000 litres de gasoil al riu Anoia

     

    El robatori d'una canonada en una empresa de Vilanova del Camí durant el cap de setmana ha provocat el vessament de 20.000 litres de gasoil al riu Anoia. Protecció Civil ha informat que el municipi es troba en prealerta pel vessament i tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua s'han desplaçat sobre el terreny per fer la investigació i analitzar l'impacte que pot tenir el vessament i si hi ha afectació. 

  • 12:36

    Diversos col·legis internacionals reben falses amenaces de bomba

     

    Diversos centres escolars internacionals de diferents províncies com Tarragona, Saragossa o Tenerife han rebut amenaces de bomba que han resultat ser falses. En el cas de Catalunya, els col·legis que han rebut aquest avís són el Lycée Français de Reus, que aquest dilluns no ha obert les portes, The British School of Costa Daurada del Catllar i el Socrates Educa International School (SIS) de Salou. Els Mossos d'Esquadra han activat el protocol que s'aplica en aquests casos, el qual ha permès determinar que es tractava de falses amenaces de bomba, ja que no s'han trobat explosius en cap.
    A

  • 12:04

    Les tres carreteres més perilloses de Catalunya es troben a la província de Barcelona


    Tres carreteres de Barcelona, la BP-1417, coneguda com La Rabassada, la B-502 entre Vilassar de Mar i Argentona i la BV-5001, entre Martorelles i Vilanova del Vallès, són les que registren major risc de sofrir accidents greus o mortals a Catalunya. Encapçalen així la llista de les 10 més perilloses de la comunitat, segons l'estudi d'avaluació de carreteres EuroRAP, on participa el RACC. L'estudi també reflecteix que les motos estan involucrades en el 44% dels accidents greus amb ferits o morts, encara que tan sols representen el 2,3% de tota la mobilitat global en carretera en el període 2020-2022.

  • 11:45

    El Govern denúncia un 72% de fons sense assignar en indústria i demana un PERTE Territorial


    L'executiu català ha llançat un senyal d'alarma sobre l'alt grau de fons europeus gestionats exclusivament per l'Estat i dirigits a la indústria que han quedat deserts, 2.539 milions sobre un total de 3.504 milions, segons les estimacions de la Generalitat. La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha explicat que la Generalitat planteja recollir aquests fons no assignats, afegir-los fons europeus del nou tram d'ajudes que arribarà a l'Estat i constituir un PERTE Territorial dotat amb uns 8.100 milions en total, la gestió del qual quedaria en mans de les comunitats.

    La Generalitat reclama un PERTE territorial
    rtve La Generalitat reclama un PERTE territorial
  • 11:20

    Hospitalitzat el conductor d'un cotxe després de xocar amb un autobús a la Meridiana de Barcelona
     

    El conductor d'un cotxe ha estat traslladat a l'hospital després de xocar amb un autobús aquest dilluns al matí en l'avinguda Meridiana de Barcelona. Els Bombers de Barcelona han enviat tres dotacions i un vehicle de comandament per a alliberar el conductor del cotxe. El conductor del cotxe ha estat l'únic ferit en l'incident i també han intervingut agents de la Guàrdia Urbana.

  • 11:00

    Anna Simó assenyala com a clau dels resultats de l'informe PISA el nivell socioeconòmic de les famílies dels alumnes i la segregació.

     

    La consellera d'Educació ho ha explicat a la seva compareixença davant la Comissió d'Educació del Parlament per informar sobre els mals resultats de les proves de competències bàsiques i de les proves PISA. Concretament, segons les dades del departament, a les proves PISA, que avaluen el rendiment a 4art d'ESO, l'alumnat de famílies amb baix nivell socioeconòmic obté resultats un 14% més baixos en comprensió lectora, un 17% en matemàtiques i un 15% en ciències.  

  • 11:04

    Catalunya és el cinquè país més digitalitzat d’Europa

     

    Per quart any consecutiu, l’informe DESI situa Catalunya a la capdavantera d’Europa en digitalització, amb un grau del 63,96%, per sobre de la mitjana de la Unió Europea, que és del 52,27%. Catalunya se situa just després de l’anomenat grup nòrdic, format per Dinamarca, Finlàndia, Suècia i els Països Baixos. L’estudi apunta que Catalunya progressa en les quatre dimensions analitzades: capital humà (+0,51), connectivitat (+13,63), integració de la tecnologia digital (+3,55) i serveis públics digitals (+5,09).

  • 10:40

    El Govern central està "pendent de la modificació legislativa" per signar la B-40 amb la Generalitat

     

    Segons ha avançat 'El Periódico' aquest dilluns, ha d'habilitar l'executiu català a construir la B-40 sota una comanda de gestió i la ultimen per abans de finals d'any.  La B-40 és un dels projectes pactats entre l'executiu català i el PSC per a l'aprovació dels pressupostos del 2023: la Generalitat ha reclamat que el conveni que preveuen signar "digui el que deia" el protocol acordat el passat mes de juliol.

  • 10:20

    Una delegació d'europarlamentaris visita Catalunya per avaluar el sistema d'immersió lingüística d'escoles i instituts. 

     

    Entre aquesta tarda i demà passat, la delegació d'europarlamentaris es reunirà amb els peticionaris, com Assemblea per una Escola Bilingüe. La delegació també visitarà un institut de secundària del Prat de Llobregat on a un dels grups s'hi aplica la sentència del 25% de castellà, així com una escola d'educació especial del mateix municipi. A més, els eurodiputats es reuniran amb representants el govern català, com la consellera d'Educació, de la justícia, com el president del TSJ, fundacions d'estudis pedagògics o sindicats de docents, entre altres entitats i personalitats del sector educatiu.

  • 10:00

    Setè dia consecutiu de la vaga indefinida d'infermeria convocada per Infermeres de Catalunya 

     

    Reclamen que el Govern pot fer més per aquests professionals, assenyalant que no totes les demandes són competència del Ministeri. En el cas del reconeixement de la categoria professional, què si depèn de l'Estat, Núria Guirado, presidenta del sindicat, insta a què el Departament de Salut faci un pas en l'homologació fins que ho aprovi el Govern espanyol. 

  • 09:40

    Estudiants protesten a les portes del judici pel boicot a una carpa de 'S'ha Acabat' 


    Estudiants s'han concentrat a les portes de la Ciutat de la Justícia per l'inici del judici a quatre acusats de boicotejar una carpa de 'S'ha Acabat' al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra el 23 de febrer de 2022.  'S'ha Acabat', que és acusació particular en la causa, ha criticat en un comunicat "l'assalt violent" al seu estand que segons ells van protagonitzar unes 200 persones que presumptament van danyar el seu material de propaganda i van agredir a alguns dels seus militants.

  • 09:20

    Les exportacions creixen un 8,3% a Catalunya a l'octubre

     

    Les exportacions van augmentar fins als 8.567,3 milions d'euro. Els sectors més exportadors van tornar a ser els productes químics, un 8,8% més; seguit dels béns d'equip, un 1% menys; i l'alimentació, les begudes i el tabac, amb un 9,7% més. D'altra banda, si es compara amb les vendes a l'exterior de l'octubre del 2019, van ser un 21,4% superior. Pel que fa al conjunt de l'Estat, les exportacions van retrocedir un 2,4% en comparació amb el mateix mes del 2022, fins als 32.276,9 milions d'euros.

  • 9:08

    Javi López acusa el PPE de "partidisme" per la visita d'eurodiputats per analitzar la immersió lingüística.   

     

     

    L'eurodiputat del PSC, Javi López, assenyala "partidisme" en la visita d'eurodiputats per analitzar la immersió lingüística: "És un programa de part que intenta explotar a la Dolors Montserrat". 

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 18 de desembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    Sánchez i Aragonès es reuneixen dijous a Palau.

     

     

    El president de la Generalitat se celebrarà aquest dijous amb el president del Govern i, suposarà una alenada d'aire sempre que n'obtingui resultats. La Generalitat aspira que de la reunió en surti alguna concreció sobre el traspàs de Rodalies o el sistema de finançament, que el govern català reclama que sigui "singular".

     
  • 8:12

    El Sindicat celebra avui el setè dia consecutiu d’aturades.

     

     

    Infermeres de Catalunya ha enviat aquest cap de setmana una carta al conseller de Salut, Manel Balcells, demanant que millori les condicions del col·lectiu utilitzant les competències que té la Generalitat. Diuen que no s’està reconeixent el valor d’aquest col·lectiu professional en el sistema de salut català.

     
  • 8:10

    Comença la visita d'informació d'eurodiputats sobre la immersió lingüística.

     

     

    A més, una delegació d'eurodiputats de la comissió de peticions del Parlament Europeu comença una visita d'informació sobre la immersió lingüística a Catalunya que durarà tres dies. La petició la va formular l'associació "Assemblea por una escuela bilingüe". La missió es reunirà avui mateix amb representants de famílies i professors. També els pròxims dies visitaran dos centres educatius del Baix Llobregat. 
     

     

     

     

  • 8:05

    La consellera Simó compareix a la comissió d'Educació. 

     

     

    A les deu del matí, la consellera d'Educació, Anna Simó, compareix a la comissió d'educació del Parlament on donarà explicacions sobre els resultats de l'informe PISA.  També n'informarà en la sessió de control al govern al ple. També serà aquesta setmana, en aquest cas dimecres, quant al Palau de la Generalitat, hi haurà la cimera sobre Pisa amb tots els partits, excepte VOX, convocada per Pere Aragonès. 

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dilluns 18 de desembre de 2023.