Enlaces accesibilidad
Decoració nadalenca

Per què no has d'agafar molsa del bosc per al teu pessebre?

  • La molsa creix a zones ombrívoles i humides
  • Edgar Pinart, del viver familiar @elnougarden, explica com s’ha de recollir i on s’ha de comprar aquesta planta

Per
Va de Verd - La molsa: recollida o comprada?

Per la seva aparença i textura, o bé, pel seu significat cultural segurament reconeixeràs la molsa. Aquesta planta tan típica de Nadal pertany al grup de les briòfiles, unes espècies vegetals conegudes per haver estat les primeres a colonitzar el terra. Tot i això, cal saber que la seva recol·lecció en espais naturals està restringida en molts casos, ja que pot causar perjudicis als ecosistemes on habita.

Origen

Fa aproximadament 500 milions d’anys, la molsa es va convertir en la primera planta terrestre capaç de créixer en zones humides i ombrívoles. Se la pot veure en la superfície d’arbres o pedres, així com en el terra o sobre l’aigua. Les condicions naturals que requereix la molsa fan que aquesta espècie no pugui sobreviure un període prolongat fora del seu hàbitat. Per tant, només podrem conservar-la el temps just i necessari per guarnir el vostre pessebre de Nadal.

Com recollir-la?

Cal tenir en compte que la molsa està protegida en alguns parcs naturals de Catalunya, la qual cosa implica la prohibició d’agafar-la. Però, en les àrees on es permet la seva recol·lecció, el límit per a ús domèstic és de 4 m2 i, a més, la capa recollida ha de tenir un màxim de 3 cm de profunditat, per així evitar danys al substrat.

Edgar Pinart, del viver familiar @elnougarden, explica que l'extracció de grans quantitats de molsa en una mateixa zona posa en risc l'equilibri ecològic del bosc. “Les molses retenen la humitat del terra, ajuden a evitar que el sòl es degradi i serveixen com a refugi per a petits animals invertebrats”, puntualitza a ‘Va de Verd’, programa disponible a RTVE Play Catalunya.

La presència d’aquesta planta briòfila també fomenta la biodiversitat de la zona, ja que actua descomponent matèria orgànica i alliberant nutrients aprofitables per a altres plantes. Per preservar el medi ambient, és crucial conservar en els ecosistemes les poblacions de molsa.

On comprar-la?

Durant la temporada nadalenca, la demanda de molsa augmenta considerablement per la decoració dels pessebres. En aquest sentit, Edgar Pinart considera que una de les opcions més recomanables per a aquest ús és la molsa conservada amb glicerina, ja que perdura en el temps sense posar en risc la salut dels ecosistemes. "En el cas de comprar molsa viva, cal recórrer a proveïdors que practiquin un cultiu respectuós amb el medi ambient", subratlla en relació amb vivers com el seu, on la venen de forma sostenible.