Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies més destacades del 19 de desembre de 2023 | Cimera per l'Educació entre el Govern i els partits polítics

  • Pedro Sánchez confirma que es reunirà amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras quan s'aprovi la llei d'amnistia
  • PSC, ERC, Junts i comuns registren una proposició de llei perquè els delictes greus de pederàstia no prescriguin
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Pere Aragonès encapçala la cimera per l'Educació amb els grups parlamentaris
Pere Aragonès encapçala la cimera per l'Educació amb els grups parlamentaris

L'actualitat d'aquest dimarts passa de nou per l'educació. La cimera per l'Educació entre el Govern i totes les formacions polítiques a excepció de Vox ha acordat crear un grup de treball de la comunitat educativa per definir mesures a mig i llarg termini després dels mals resultats de l'informe PISA.

Segona jornada a Catalunya de la delegació del comitè de Peticions de l'Eurocambra que investiga el sistema d'imersió lingüítca català. Es reuneix amb el president del TSJC, la consellera d'Educació, la fundació Bofill i visita dues escoles del Baix Llobregat entre d’altres.

De la plana política, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha confirmat la seva intenció de trobar-se per separat amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras i ha avançat que serà la primera de diverses reunions amb els líders de Junts i ERC.

4 grups parlamentaris registren una proposició de llei al Parlament perquè els delictes greus de pederàstia amb penes superiors a 5 anys no prescriguin. L'Hospital Clínic presenta aquest dimarts un estudi sobre la interpretació del plor del nadons.

I en clau cultural, el CCCB presenta la programació per aquest 2024.

Resum de notícies a Catalunya del 19 de desembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:45

    Ciutadans crida a "reformar" el sistema educatiu català

     

    El líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha titllat de "mera operació de maquillatge" que s'hagi proposat crear un comitè d'experts en educació per proposar millores al sistema. El dirigent taronja ha acusat el Govern de promoure un "procediment endogàmic perquè s'acudeix la pròpia administració" per buscar canvis i ha apostat per "reformar el sistema educatiu" en lloc de voler-lo millorar. 

  • 21:30

    Els comuns expressen "escepticisme i preocupació" pel grup de treball sobre educació

     

    La presidenta del grup parlamentari d'ECP, Jéssica Albiach lamenta algunes "mancances" com la recuperació de la sisena hora i l'increment fins al 6% del PIB.  Els comuns admeten que "s'arromanguen" però expressen "cert escepticisme i preocupació pel mètode i abast" del grup de treball sobre educació proposat pel Govern a la cimera d'aquest dimarts a la tarda. 

  • 21:15

    La CUP recela del grup de treball sobre educació i acusa el Govern de "centrifugar" responsabilitats

     

    Els anticapitalistes reclamen a la Generalitat revertir retallades i recuperar el diàleg amb docents i famílies. El diputat Carles Riera ha retret  a la Generalitat que continuï, ha dit, "sense prendre decisions urgents davant d'una crisi educativa que exigeix respostes d'emergència" i ha lamentat que "centrifuga responsabilitats cap a altres àmbits del món educatiu".

  • 21:00

    Junts celebra el consens per abordar de forma "imminent" la millora del sistema educatiu

     

    Des de Junts per Catalunya celebren per la proposta de grup de treball amb la comunitat educativa feta pel Govern, que consideren similar a la que ells proposaven. "Estem contents que hagi tingut el suport i consens necessari per poder-se desenvolupar de forma imminent i ràpida", ha defensat el president del grup parlamentari, Albert Batet, en roda de premsa després de la cimera d'aquest dimarts. 

  • 20:48

    El PSC demana escoltar els "professionals de l'educació" i celebra que es creï una comissió per abordar reformes

     

    La diputada del PSC-Units Esther Niubó ha celebrat que la reunió d'aquest dimarts entre el Govern i els grups parlamentaris sobre educació hagi acordat la creació d'una comissió que treballi per millorar el sistema educatiu. "El que correspon és escoltar els professionals de l'educació i, a partir d'allà, acabar-nos de posicionar".

  • 20:31

    El Govern crearà un grup de treball format per la comunitat educativa amb l'encàrrec de proposar millores al sistema

     

    Els experts integrants seran perfils consensuats i hauran d'enllestir un informe a finals de febrer.  Així ho ha anunciat la consellera d'Educació, Anna Simó, després de la cimera entre Govern i partits al Palau de la Generalitat pels mals resultats de PISA. L'objectiu acordat és que aquest grup d'experts elabori un informe amb dos apartats: un amb mesures prioritzades per aplicar el curs 2024-2025 i un altre amb propostes de mesures aplicables a mitjà i llarg termini.

  • 20:00

    Alumnes de la UB demanen la dimissió del vicerector denunciat per assetjar una alumna

     

    Uns 200 estudiants s’han concentrat aquest dimarts al migdia al claustre de Lletres de l’edifici històric de la UB per demanar la dimissió d’un catedràtic i vicerector denunciat per assetjament sexual a una alumna de la Facultat de Ciències Polítiques el 2016. Els estudiants han acusat el Rectorat de protegir aquest catedràtic. 

  • 19:32

    Somescola denuncia la "instrumentalització" de les institucions europees per fer propaganda contra la immersió

     

    La plataforma sosté que la missió ha exclòs "deliberadament" les federacions de famílies de la pública i concertada  L'entitat ha criticat la "falta de parcialitat" dels eurodiputats que formen la missió, integrada per representants dels grups polítics del PP, Ciutadans i Vox. Aquesta tarda els eurodiputats s'han reunit amb la consellera d'Educació, Anna Simó. 

  • 19:00

    La missió d’eurodiputats visita dos centres educatius del Prat per analitzar la immersió lingüística

     

    La delegació ha estat en una escola d’educació especial i en un institut que aplica el 25% de les classes en castellà. Concretament, els eurodiputats han visitat el Centre d’Educació Especial Can Rigol i l’Institut Salvador Dalí, on s’aplica el 25% de classes en castellà. Prèviament, s’havien reunit amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, José María Barrientos.

  • 18:44

    Mossos, Policies Locals i seguretat privada augmenten la vigilància antiterrorista per Nadal

     

    El Gabinet de Coordinació Antiterrorista s’ha reunit aquest dimarts per analitzar les mesures de seguretat vinculades amb l’actual situació de risc i amenaça a Catalunya amb motiu de l’inici de les festes de Nadal. Aquestes se sumen a les que actualment estan vigents de prevenció i protecció en seus consulars i diplomàtiques vinculades amb el conflicte al Pròxim Orient i en llocs de culte de la comunitat jueva. Els Mossos han augmentat un 197% les hores dedicades precisament a protegir interessos israelians respecte a l'any passat. 

  • 18:21

    TMB designa Xavier Flores nou conseller delegat en substitució de Gerardo Lertxundi

     

    Els consells d'administració de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) Ferrocarril Metropolità de Barcelona, SA (Metro), i Transports de Barcelona, SA (Autobusos) han designat el fins fa poc secretari general d'Infraestructures del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Xavier Flores. La presidenta de la companyia, Laia Bonet, ha explicat que la designació respon a l'objectiu d'iniciar "una nova etapa per accelerar la transició cap a una mobilitat més sostenible i eficient" i coincidint amb el repte de garantir la sostenibilitat financera del sistema de transport públic i de qualitat. 

  • 18:00

    Arrenca la cimera per l'Educació al Palau de la Generalitat

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Educació, Anna Simó, aborden amb els tots els grups parlamentaris tret de Vox la situació del sistema educatiu català després dels mals resultats de l'informe PISA. El Govern manté que aquesta ha de servir com a punt de partida per trobar consensos sobre les mesures a adoptar a mitjà i llarg termini. El PSC planteja recuperar la sisena hora lectiva a l'escola i els comuns demana més inversions, baixar les ràtios i més diàleg amb la comunitat educativa. 

  • 17:48

    La Policia Nacional deté a Madrid i Barcelona 3 menors altament radicalitzats

     

    La Policia Nacional ha detingut 2 menors a Madrid i 1 a Barcelona altament radicalitzats. Havien mostrat intencions de dur a terme un atac terrorista. A través de les xarxes socials, els arrestats manifestaven i compartien publicacions afins als posicionaments radicals de la DAESH. 

  • 16:10

    Barcelona ampliarà a 37 barris les ‘receptes’ d’esport o d’art per millorar la salut

     

    L’Ajuntament de Barcelona té previst invertir 4,5 milions d’euros en els pròxims sis anys per desplegar el programa “Barcelona Salut als Barris”, que actualment arriba a 26 dels 73 que componen la ciutat. Això permetrà arribar als 37 barris el 2030 amb un total de 680.000 habitants. L'objectiu municipal és actuar com a prevenció.

  • 15:44

    Les empreses de la província de Barcelona deixen enrere l'impacte de la pandèmia

     

    Les empreses amb seu social a la demarcació de Barcelona van facturar 291.237 milions d'euros el 2021 i superen el volum d'abans de la pandèmia. Segons l'informe Estructura empresarial de la demarcació de Barcelona, els ingressos són un 13,3% superior el 2020, malgrat que el nombre de companyies va disminuir un 3%. El sector que lidera el creixement és altre tipus de comerç a l'engròs. L'estudi destaca que la crescuda és a totes les comarques, amb el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental al capdavant. 

    Les empreses de la demarcació de Barcelona deixen enrere l'impacte de la pandèmia
    rtve Les empreses de la demarcació de Barcelona deixen enrere l'impacte de la pandèmia
  • 15:15

    El Govern augmenta a partir del gener el descompte de la C-32 sud fins al 75% i amplia l'horari d'aplicació a la C-16

     

    El Govern ha aprovat aquest dimarts millores en el sistema de descomptes de peatges a la C-32 sud, en el tram entre Sitges i el Vendrell, i a la C-16 a Sant Vicenç de Castellet. A partir de l'1 de gener, la bonificació per a trajectes recurrents a la C-32 serà de fins al 75%. La mesura busca alleugerir el trànsit a la C-31 a més d'esmorteir l'efecte de la inflació pels veïns obligats a passar per aquest tram com els de Cubelles o Calafell. Aquesta bonificació s’aplica als turismes i motocicletes de dilluns a divendres no festius. 

  • 14:45

    Sánchez es reunirà per separat amb Puigdemont i Junqueras en els pròxims mesos

     

    El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, té intenció de reunir-se per separat amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, en els pròxims mesos, previsiblement un cop s'aprovi la llei d'amnistia que es tramita al Congrés. Seran reunions sense verificador, amb fotografia, i que encara no s'ha concretat on tindran lloc. Segons ha explicat el mateix Sánchez en conversa informal amb la premsa, es repetiran al llarg del temps, de manera que no seran únicament dues trobades, sinó moltes. 

  • 14:20

    Un estudi del Clínic identifica perquè ploren els nadons i crea un algoritme que l'interpreta automàticament

     

    Els nadons no només segueixen patrons acústics quan ploren sinó també neurofisiològics i de comportament, segons si el plor està motivat per la gana, el son, els gasos, l'estrès o la irritabilitat. L'estudi que ha dut a terme l'Hospital Clínic amb 38 nens ha permès crear un algoritme que interpreta de forma automàtica el perquè del plor. El software s'introdueix en un dispositiu "vigilanadons" que permet millorar la relació entre els pares i el seu fill. El proper pas és aplicar aquesta investigació a nadons prematurs i amb patologies.

    Un estudi desvela el significat dels plors dels nadons
    rtve Un estudi desvela el significat dels plors dels nadons
  • 13:40

    L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona exposa les fotografies que van inspirar a Josep Lluís Pellicer

     

    La mostra reuneix unes 170 imatges de temàtiques molt diverses del miler que el pintor i dibuixant català va reunir al llarg de la seva trajectòria professional. Les fotografies, datades al segle XIX, van formar part d'una col·lecció que servia d'inspiració. Rafel Torella, comissari de l'exposició de l'Arxiu Fotogràfic, ha indagat en la manera de treballar de l'artista: "ell podia fer servir aquestes imatges, que havia anat guardant, com a calca per fer algun dels seus dibuixos".

    L'Arxiu Fotogràfic exposa les fotografies que van inspirar a Josep Lluís Pellicer
    rtve L'Arxiu Fotogràfic exposa les fotografies que van inspirar a Josep Lluís Pellicer
  • 13:34

    Lleida posa en marxa per primer cop un refugi climàtic d'hivern. 

     

    Les temperatures negatives marcades pels termòmetres han portat a la Fundació Arrels ha activat aquests refugis.Tot plegat quan el fred, juntament amb la boira intensa, també ha obligat a activar per primer cop aquesta temporada el sistema antiboira a l'autopista AP-2.

    Lleida posa en marxa per primer cop un refugi climàtic d'hivern
    rtve Lleida posa en marxa per primer cop un refugi climàtic d'hivern
  • 13:24

    El Govern demana no crear "falses expectatives" de la cimera per l'Educació d'aquesta tarda

     

    La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, adverteix que el Govern va a la reunió amb els partits amb "la mà estesa". Adverteix que "ens equivocarem si pensem que en sortirem amb una fórmula màgica". Plaja ha avançat que hi haurà més trobades encara que "no amb el mateix format". El Govern manté la voluntat de trobar els màxims consensos i escoltar propostes que a llarg termini serveixin per enfortir el sistema i situar al centre l'alumnat i el professorat. 

  • 13:35

    Prop d'un miler d'infermeres llancen les seves bates a la plaça de Sant Jaume per demanar la dimissió de Balcells

     

    Prop d'un miler d'infermeres s'han concentrat aquest dimarts a les portes de la Generalitat i han llançat les seves bates en senyal de protesta. En el vuitè dia consecutiu de la vaga indefinida convocada pel sindicat Infermeres de Catalunya, les infermeres han tornat a demanar la dimissió del conseller de Salut, Manel Balcells, i han avisat que "apujaran el to de les reivindicacions si no hi ha un espai de diàleg".

  • 13:22

    Trias per Barcelona fixa un termini de dos mesos després de les festes per negociar un acord amb Collboni

     

    El portaveu del grup Trias per Barcelona, Jordi Martí Galbis, s’ha fixat un termini de dos mesos després de les festes per negociar un acord programàtic amb Jaume Collboni. Segons Martí Garbis, mantenen converses pels pressupostos i per un acord programàtic, però no hi ha avenços. El portaveu de Trias per Barcelona creu que no té sentit eternitzar les converses perquè no volen contribuir que aquesta ciutat no tingui el lideratge que necessita que, com a mínim, hauria de ser “compartit”.

  • 13:12

    El Govern aprova la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat del 2023 per al 2024

     

    Els comptes actuals estaran vigents des de l’1 de gener i fins a l’aprovació i publicació de la llei de pressupostos per al 2024. Uns comptes que seran vigents fins a l’aprovació i la publicació al DOGC de la llei de pressupostos per al 2024 una vegada "fructifiquin les negociacions en marxa durant les properes setmanes".  El decret de pròrroga permet garantir el funcionament de l’administració i la prestació dels serveis públics a la ciutadania.

  • 13:07

    La Guàrdia Civil i la Policia Nacional detenen 8 persones d'una presumpta xarxa de tràfic de dones per a prostituir-les

     

    Els dos cossos policials duen a terme aquest dimarts una operació en tres localitats de la província de Barcelona contra una presumpta organització de tràfic de persones que prostitueix a dones. S'han practicat 6 registres a les localitats de Gavà, Mollet i Manresa. No es descarten més detencions. 

  • 13:04

    Entitats socials insten el conseller de Salut a fer marxa enrere i mantenir l'atenció pediàtrica als CAP de barri

     

    Una desena d’entitats socials han demanat al conseller de Salut, Manel Balcells, que faci un pas enrere i mantingui l’atenció pediàtrica als CAP de barri. Ho ha explicat la portaveu de Recuperem Pediatria al Turó, Maria del Mar Serrano, aquest dimarts a la porta de la conselleria. Sostenen que l’atenció centralitzada en grans nuclis no garanteix un servei de qualitat a les famílies, que en alguns casos s’hauran de desplaçar fora del municipi on viuen. 

  • 12:57

    El Govern carrega durament contra la missió d'eurodiputats que investiga el model d'immersió lingüística català

     

    La portaveu de l'executiu català ha qualificat de "vergonyós que el PP utilitzi les institucions europees per anar en contra de Catalunya. Patrícia Plaja ha assenyalat que els integrants de la missió comunitària arriba amb un discurs predeterminat "partidista, manipulat i demagògic" contra l'escola catalana. En aquest sentit, ha apuntat que la consellera d'Educació Anna Simó es reunirà aquesta tarda amb ells  per demostrat que el model d'immersió és d'èxit i ha advertit que "no es toca". 

  • 12:00

    Creu Roja necessita més de 1.000 joguines per cobrir la demanda a Girona

     

    Creu Roja Joventut alerta que a dues setmanes del tancament de la 31a Campanya de Joguines de comarques gironines encara necessita prop de 1.200 joguets per cobrir la demanda a la demarcació i repartir-les entre 2.420 infants en situació de vulnerabilitat atesos per l'entitat. Especialment, calen joguines per a infants de més de 9 anys i per als més petits d’entre 0 a 3 anys.

    Creu Roja necessita més de 1.000 joguines per cobrir la demanda a Girona
    rtve Creu Roja necessita més de 1.000 joguines per cobrir la demanda a Girona
  • 12:00

    Acció Climàtica obre expedient a vuit empreses químiques de Tarragona per la contaminació amb pèl·lets

     

    El Departament d'Acció Climàtica ha obert expedient per incompliment de la llei responsabilitat ambiental a vuit empreses químiques del Camp de Tarragona per la seva suposada responsabilitat en l'origen de la contaminació amb pèl·lets. Les empreses investigades són les multinacionals Repsol Química i Dow Chemical, així com també Basell Poliolefinas, SK Primacor, Transformadora de Etileno, Katoen Natie, Schmidt Ibérica i Ravago Plásticos. L'expedient s'ha obert arran del procediment de responsabilitat ambiental davant la Generalitat presentat per Good Karma i Surfrider Foundation a l'octubre perquè s'investigui l'origen d'aquesta contaminació.

  • 11:52

    Infermeres de Catalunya es concentra a la plaça Sant Jaume en el 8è dia de vaga

     

    Infermeres de Catalunya suma avui la vuitena jornada de vaga, amb una concentració tot el dia, a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Escenifiquen que pengen la bata. L'objectiu és, segons la vicepresidenta del sindicat Laia Marsal, mostrar al govern que ja no poden més. Marsal assegura que la reunió d'ahir amb representants del Departament se'ls va escoltar, però que cal que el conseller de Salut Manel Balcells s'impliqui en les negociacions, perquè entenen que el govern pot avançar en les millores.

  • 11:36

    PSC, ERC, Junts i En Comú Podem registren una proposició de llei perquè els delictes greus de pederàstia no prescriguin

     

    D'aquesta manera, els grups parlamentaris es fan ressò de les demandes de les víctimes i activen la via parlamentària catalana perquè arribi una modificació penal al Congrés. La CUP hi donarà suport, tot i que no forma part del grup dels partits que registren la iniciativa. L'objectiu que la Mesa l'accepti -els pròxims dies- i s'aprovi al Parlament el 2024. Posteriorment, el Parlament enviarà el text al Congrés perquè la proposició de llei -de caràcter no retroactiu- sigui presa en consideració.

  • 11:27

    Acord entre els ministeris d'Economia i Treball per la modificació del subsidi d'atur

     

    El Consell de Ministres aprova la reforma de la prestació de l'atur que contempla una pujada en la prestació. En concret, serà de 570 euros durant els primers 6 mesos, per passar a 540 els següents 6 mesos i ja després se situarà en els 480 euros actuals. També es podran compatibilitzar aquesta ajuda amb una feina durant 6 mesos. Els detalls els coneixerem en la roda de premsa posterior al consell. En aquest sentit, des dels sindicats celebren que pugi la prestació perquè consideren que aquesta quantitat no desincentiva buscar una feina. 

  • 11:00

    Un incendi en un habitatge de Sant Boi de Llobregat obliga a desallotjar part dels veïns de l'edifici

     

    Un incendi en un habitatge de Sant Boi de Llobregat ha obligat a desallotjar part dels veïns de l'edifici i a confinar-ne d'altres amb acompanyament. El foc s'ha produït en un pis del carrer Mossèn Jacint Verdaguer al voltant de les 9 del matí. Els Bombers asseguren que l'incendi ja està controlat i que només resten les tasques de revisió de l'edifici.

  • 10:45

    El Bisbat d'Urgell obre una investigació interna en el cas del capellà de la Pobla de Segur

     

    El Bisbat d'Urgell ha obert una investigació interna per mirar d'aclarir el cas del capellà de la Pobla de Segur que ha estat denunciat per haver-se quedat diners del compte corrent d'un ancià de la residència Nostra Senyora de Ribera. Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per un suposat cas d'apropiació indeguda després que el capellà retirés en reiterades ocasions diners de la llibreta de l'usuari fins a pràcticament deixar-la en números rojos.

  • 9:21

    Joan Subirats: "L'educació es troba en una tempesta perfecta"

     

     

    L'exministre d'Universitats, Joan Subirats, creu que l'educació es troba en una "tempesta perfecta" pel que fa als mals resultats de l'informe PISA: "Hauríem de canviar la manera de fer les coses a les classes". 

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, l'exministre d'Universitats diu que els alumnes arriben preparats i ho atribueix a la crisi del 2008, les noves tecnologies i a un professorat que s'ha d'adaptar. 

    Sobre la decisió de Podemos de separar-se de Sumar, Sobirats ho qualifica de "tècnic" i defensa la capacitat d'articulació de Yolanda Díaz. 

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 19 de desembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    Entra en erupció el volcà de Grindavík després de cinc setmanes de sismes. 

     

     

    Aquesta matinada ha entrat en erupció el volcà proper a la localitat de Grindavík. Feia 5 setmanes s'havia decretat l'alerta i s'havien evacuant algunes localitats del sud-est, després d'un augment tant del número com de la intensitat de terratrèmols a la zona. De moment no s'ha registrat cap dany personal ni material. L'aeroport funciona amb algun retard i s'ha prohibit sobrevolar la zona.

     
  • 8:10

    Acusen el PP de fer un ús partidista del Parlament Europeu. 

     

     

    La consellera d'Educació es reuneix avui amb la missió d'europarlamentaris desplaçats a Barcelona per analitzar el sistema d'immersió lingüística. Els diputats del Parlament Europeu ja es van reunir ahir amb sindicats i associacions. La missió, formada només per eurodiputats de dreta i extrema dreta, visitarà avui dues escoles del Baix Llobregat. Els grups d'esquerra i els independentistes han criticat el que consideren un ús partidista de les institucions europees per part del PP, que presideix la comissió de peticions del Parlament Europeu. Els populars es remeten a l'informe PISA per assegurar que cal fer l'anàlisi de la situació.

     
  • 8:05

    Cimera sobre el sistema educatiu a Palau.

     

     

    El president Aragonès ha convocat tots els partits, excepte VOX, per abordar els mals resultats que l'informe PISA atorga a l'escola catalana. S'hi arriba enmig de les crítiques de tots els grups per la gestió que Esquerra ha fet de la conselleria els darrers anys. El president Aragonès demana la complicitat de la resta de grups per impulsar el que en diu "canvis valents". 

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'aquest dimarts 19 de desembre de 2023

     

    També pots consultar les d'ahir.