Enlaces accesibilidad
Pederàstia

PSC, ERC, Junts i comuns proposen endurir les penes dels delictes greus de pederàstia

  • Els grups han impulsat la mesura després d'escoltar diverses víctimes en comissió
  • L'objectiu final és que passi al Congrés i es pugui modificar la norma

Per
Una de les sessions de la Comissió d'Investigació sobre la Pederàstia a l'Església del Parlament
Una de les sessions de la Comissió d'Investigació sobre la Pederàstia a l'Església del Parlament

Al Parlament, PSC, ERC, Junts i comuns volen endurir han registrat una proposició de llei perquè els delictes greus de pederàstia no prescriguin. Una proposta llargament reclamada per les associacions que lluita contra les agressions sexuals i les víctimes.

Qui i quan han registrat la mesura?

Els grups parlamentaris de PSC-Units, ERC, Junts i En Comú Podem. Ho han fet aquest dimarts a les 11 hores al Parlament. Ho han fet, després d'escoltar les víctimes i les seves reclamacions a la Comissió d'Investigació sobre la Pederàstia a l'Església del Parlament. Tot i les negociacions a la cambra catalana, finalment, la CUP se'n va despenjar.

A què afecta?

Els delictes greus de pederàstia amb penes superiors a cinc anys. L'objectiu és que mai prescriguin.

El cos de la proposició de llei se centra en la imprescriptibilitat dels abusos sexuals a menors d'edat. Segons l'article 183 del Codi Penal, qui realitzi actes de caràcter sexual amb un menor de 16 anys serà castigat com a responsable d'abús sexual a un menor amb la pena de presó de dos a sis anys.

Ara mateix, els delictes sexuals que prescriuen al cap de 10 anys són els que reben una pena màxima d'entre 5 i 10 anys de presó. Així, qualsevol delicte greu de pederàstia ja ha prescrit al cap de 10 anys.

Quin recorregut pot tenir?

La idea és que la Mesa del Parlament l'accepti en els pròxims dies i que s'aprovi al Parlament el 2024. Però no quedarà aquí, sinó que la cambra catalana enviarà el text al Congrés perquè la proposició de llei, de caràcter no retroactiu, sigui presa en consideració. La passa final seria que s'aprovés la modificació del Codi Penal.

Com han reaccionat les víctimes?

En una atenció als mitjans al Parlament, Miguel Hurtado, el primer denunciant del cas Montserrat, ha destacat la importància d'aquest pas: "Per fi se'ns escolta". Aquesta, de fet, ha estat una de les peticions més reivindicades associacions de víctimes i plataformes d’infància, com la Fundació Vicki Bernadet, perquè argumenten que patir agressions sexuals durant la infància pot causar greus seqüeles. El 85% de les víctimes d’abús sexual infantil no demana ajuda fins a l’edat adulta, segons dades de la Fundació Vicki Bernadet.