Enlaces accesibilidad
Regulació

Llum verda al decret sobre els habitatges turístics: els ajuntaments decidiran el topall

  • El PSC ha donat suport a la mesura després d'acordar amb ERC diverses modificacions
  • El govern va impulsar el text amb la intenció d'establir un límit de 10 pisos turístics per cada 100 habitants

Per
El nombre de llicències d'habitatges d'ús turístic queda en mans dels ajuntaments
El nombre de llicències d'habitatges d'ús turístic queda en mans dels ajuntaments

Un acord d'última hora entre ERC i PSC ha permés al govern salvar el decret de regulació de pisos turístics amb el suport també de la CUP i En Comú Podem. El pacte preveu que es tramiti com a projecte de llei per modificar el text inicial. La condició dels socialistes per donar-hi suport era suprimir el topall. Així, seran els ajuntaments qui tinguin l'última paraula a l'hora de posar límits a la quantitat de llicències.

ERC i PSC acorden deixar en mans dels ajuntaments el topall als pisos turístics

El govern va impulsar el text amb la intenció d'establir un límit de 10 habitatges d'ús turístic per cada 100 habitants a més de 260 municipis catalans on el mercat de lloguer és prou tens. L'acord, finalment, mantindrà l'obligatorietat per 140 municipis declarats zona tensionada, entre ells Barcelona.

El sector hoteler del Pirineu, decebuts amb la nova llei dels pisos turístics

La consellera de Territori, Ester Capella, ha admès que no li agraden alguns dels canvis pactats amb el PSC perquè es deixen les "portes obertes" als municipis. I ha avisat que treballarà "en un futur" perquè el decret "torni allà on no hauria d'haver sortit mai". Unes paraules que no han agradat al diputat del PSC Òscar Ordeig, que ha recordat que els acords s'han de "respectar".

Adeu al topall

El PSC considera que és un bon acord i que cal donar autonomia als ajuntaments. Des del Parlament, Ordeig ha afirmat que hi ha realitats "molt diferents" i que, per exemple, els habitatges d'ús turístics al Pirineu no poden ser regulats igual que a la ciutat de Barcelona. "No podem uniformitzar tota Catalunya", ha dit

Així, els socialistes i ERC han acordat eliminar el topall que preveia el decret, un topall de 10 habitatges d'ús turístic per 100 habitants a 262 municipis tensionats. I es deixarà que siguin els ajuntaments els que decideixin sobre la necessitat d'establir o no un topall, "d'acord amb la seva realitat". Des de Junts, que han votat en contra, creuen que cal regular el sector, però que "cal fer-ho bé".

Fonts del Govern asseguren que reduint la regulació a 140 municipis ja no és necessari que hi hagi un topall, ja que en aquests 140 que tenen un mercat tens d'habitatge, a la pràctica, ja no hi podran haver nous pisos turístics perquè primer s'hauran de garantir les necessitats de la població amb habitatge permanent.

Es tramitarà com a projecte de llei

El Parlament ha avalat aquest dimecres el decret del Govern que regula els pisos turístics amb els vots a favor d'ERC, PSC, comuns i CUP. En canvi, Junts, Cs, Vox i PPC hi han votat en contra. I la cambra catalana també ha aprovat que es tramiti com a projecte de llei per poder fer modificacions. PSC i ERC s'han compromès a introduir els canvis pactats abans que acabi el març.