Enlaces accesibilidad
Llengua

La missió d'eurodiputats que analitza la immersió lingüística troba a faltar dades de la Generalitat de l'ensenyament en castellà

  • Al llarg dels tres dies s'han reunit amb sindicats, escoles, el president del TSJC i la consellera Anna Simó entre d'altres
  • El Govern denuncia el "discurs manipulat, partidista i demagògic” de la missió comunitària

Per
Dolors Montserrat és la presidenta de la comissió de Peticions
Dolors Montserrat és la presidenta de la comissió de Peticions

Finalitza la missió dels eurodiputats que han estat a Catalunya durant 3 dies per avaluar el sistema d'immersió lingüística. Han visitat dos centres educatius, s'han reunit amb famílies, sindicats, la consellera d'Educació i la judicatura. Els resultats els emetran en un informe no vinculant d'aquí a tres mesos, però aquest dimecres han fet balanç de la visita.

La delegació d'eurodiputats troba a faltar dades del Govern sobre els alumnes que tenen un 25% d'ensenyament en castellà i si la presumpta exclusió d'aquesta llengua afecta els resultats de l'informe PISA. La presidenta de la delegació, la liberal estònia Yana Toom, ha indicat que ''encara no hi ha una posició'' perquè l'organisme ha d'elaborar un informe en els mesos vinents. Toom ha afirmat que demanaran més informació al Govern i ha titllat d''estrany'' que l'administració no els hagi proporcionat dades sobre el número i la situació dels alumnes que cursen un 25% de l'ensenyament en castellà després de les sentències judicials.

Tornen a Brussel·les els eurodiputats que analitzen la immersió lingüística

Erra envia una carta a Metsola

La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha enviat una carta a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, i li ha demanat reunir-se "per parlar del model d'immersió lingüística que és d'èxit, que funciona i que busca la cohesió social". En el mateix escrit, Erra ha criticat "l'ús partidista i judicial" de la missió d'eurodiputats i que han vingut a "avaluar la situació del castellà a les escoles", i ha lamentat que no s'hagin volgut trobar amb la cambra catalana

Les primeres trobades van ser dilluns a la tarda

Dilluns es van reunir amb l'Asamblea Por Una Escuela Bilingüe', impulsora de la iniciativa i amb el sindicat USTEC. A la sortida, la presidenta de l'entitat es mostrava satisfeta i esperançada, ha dit, perquè ''Europa els hagi escoltat''.

El to de la reunió amb el sindicat USTEC va ser diferent. En paraules de la seva portaveu Iolanda Segura, la trobada ha estat dura perquè els eurodiputats venien ''amb la lliçó estipulada contra la immersió lingüística''.

Dimarts va ser el torn de les escoles i Educació

En la segona jornada, la delegació del comitè de Peticions s'ha reunit amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, José María Barrientos, i ha visitat les dues escoles del Baix Llobregat seleccionades. A la tarda han mantingut trobades amb la Fundació Bofill i l’associació 'Docentes Libres', i una reunió amb la consellera d’Educació, Anna Simó, el Consell Escolar o la Inspecció, entre d’altres. La delegació ha mantingut reunions a l’Oficina del Síndic de Greuges i han fet una primera valoració d'aquesta visita.

Qui forma part de la delegació?

La delegació d’eurodiputats que serà a Catalunya inclou 12 membres, però només 6 són oficialment de la missió del comitè de Peticions, i la majoria són de la dreta, la ultradreta o el grup liberal. La presidenta de la delegació és Yana Toom, liberal d’Estònia, que anirà acompanyada del popular alemany Peter Jahr; el també popular polonès Jaroslaw Duda; un altre polonès del partit ultranacionalista Llei i Justícia, Kosma Zlotowski; una eurodiputada francesa del partit de Marine Le Pen, Virginie Joron, i la italiana del Moviment Cinc Estrelles Maria Angela Danzi.

Els altres sis són eurodiputats que aniran com a acompanyants a la missió són tots de l’Estat: la presidenta del comitè de Peticions, la popular Dolors Montserrat; la també eurodiputada del PP Rosa Estaràs; la socialista Cristina Maestre; Maite Pagazaurtundúa, de Ciutadans; Diana Riba, d’ERC; i Jorge Buxadé, de Vox. Com a acompanyants, aquests eurodiputats no poden participar oficialment de les rodes de premsa i els informes de la delegació, però sí fer-ne de propis.

Una delegació d'europarlamentaris visita Catalunya per avaluar el model educatiu

El Govern carrega contra la missió

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu del Govern Patrícia Plaja ha denunciat el "discurs manipulat, partidista i demagògic” de la missió comunitària que investiga el model d'immersió lingüística català.

Rebuig de PSC, Esquerra i Junts

En una entrevista al Cafè d'Idees, l'eurodiputat del PSC Javi López explica que la Comissió de peticions no ha atès la proposta socialista de visitar sindicats de professors, ajuntaments i instituts, més enllà dels dos centres programats que diu, tots dos tenen famílies que han portat la immersió als tribunals. De fet, ha assenyalat ''partidisme'' en aquesta visita.

López també ha expressat "cansament" per l'ús "partidista i poc institucional" d'aquesta comissió que presideix la popular Dolors Montserrat.

Un grup d'eurodiputats analitza el model d'immersió lingüística

Des d'ERC, la portaveu Raquel Sans recorda que el Parlament Europeu no és competent en aquesta matèria i ha definit la missió com ''una maniobra més de la dreta per intentar boicotejar la llengua''. I des de Junts, Josep Rius, ha afirmat que ''a Catalunya no hi ha cap problema de convivència relacionada amb la llengua''.