Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 20 de desembre de 2023 | El Parlament debat la regulació dels pisos d'ús turístic

  • Illa i Aragonès s'emplacen a col·laborar perque el 2024 no sigui "un any perdut"
  • Abatut per la policia un home a Figueres que havia disparat contra unes familiars i la policia
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Sessió de control al Ple del Parlament
Sessió de control al Ple del Parlament

L'actualitat d'aquest dimecres passa pel debat al Ple del Parlament del projecte de llei per regular els pisos d'ús turístic. A les portes de la Cambra s'ha manifestat la plataforma d'afectats que denuncien que la norma amenaça la supervivència de milers de families.

La sessió de control al Ple del Parlament ha servit per evidenciar l'acostament de posicions del Govern amb el PSC i Junts de cara a aprovar els pressupostos de l'any vinent.

La missió del Parlament Europeu que havia d'analitzar la immersió lingüística marxa de Catalunya sense cap conclusió en ferm.

A Barcelona, la Comunitat de St. Egidi presenta la guia per a persones pobres per dormir, menjar i rentar-se a Barcelona. El darrer recompe de la fundació Arrels situa en 1.300 les persones que viuen al carrer a Barcelona.

La Generalitat reduirà les restriccions d'aigua als propietaris d'explotacions agrícoles i ramaderes que acreditin un ús eficient. Pimec demana compensacions com les de la Covid pels negocis en perill per la sequera. Catalunya deixa enrere una de les tardors més seques dela història segons les dades de l'AEMET.

Notícies avui, a Catalunya: 20 de desembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:12

    Els sindicats desconvoquen la vaga a Iberia per Nadal després que el govern s'hagi ofert a mediar

     

    Els sindicats UGT i CCOO han accedit a desconvocar la vaga a Iberia que coincidia amb les festes de Nadal en un "acte de responsabilitat" després que el govern central s'hagi ofert a mediar en el conflicte. La direcció de la companyia, sindicats i executiu començaran a reunir-se a partir de demà. L'origen de l'enfrontament es troba en el concurs del servei de 'handling' que el grup IAG ha perdut a diversos aeroports espanyols, en uns resultats que la companyia no descarta recórrer a la justícia ordinària. Mentrestant els sindicats van demanar a Iberia que fes ella mateixa el servei de handling per a totes les firmes del grup IAG, opció que la direcció rebutja i que va motivar la convocatòria de vaga.

  • 19:29

    Llibertat provisional per als 3 detinguts per la baralla i les destrosses a l'exterior d'una discoteca de Girona

     

    El jutjat d'instrucció 1 de Girona ha deixat en llibertat provisional els tres detinguts per la baralla i les destrosses a l'exterior de la discoteca Platea de Girona. Els arrestats són un jove de 24 anys i dos homes de 31, tots ells amb múltiples antecedents. Dissabte a la matinada, després que els vigilants els deneguessin l'accés al local, van enfrontar-se amb ells amb objectes metàl·lics, van buidar extintors i van intentar encastar un cotxe contra l'entrada. La causa contra ells està oberta pels delictes de lesions, amenaces i danys. Els tres detinguts s'hauran de presentar davant el jutjat quan se'ls requereixi. A un d'ells se li prohibeix comunicar-se amb les víctimes i se li ha imposat una ordre d'allunyament de la discoteca.

  • 18:44

    Dimiteix el vicerector de la UB assenyalat per assetjament sexual

     

    El vicerector de Relacions Institucionals, Comunicació i Política Lingüística de la Universitat de Barcelona (UB), Jordi Matas, ha presentat la renúncia a les responsabilitats de gestió a la institució pel cas de presumpte assetjament sexual a una alumna, segons ha indicat la universitat. Matas ha pres aquesta decisió "per tal de poder endegar sense limitacions institucionals les accions legals que creu oportunes per defensar la seva honorabilitat". La UB recorda que els fets que involucren Matas van tenir lloc "fa alguns anys" i van ser "objecte d'anàlisi i informe" d'acord amb el protocol d'aleshores. 

  • 18:02

    Maragall, el polític més ben valorat de l'Ajuntament de Barcelona

     

    El president del grup d’ERC a l’Ajuntament, Ernest Maragall, que deixa la política en el plenari de divendres, és el polític més ben valorat de l’Ajuntament, seguit per Xavier Trias i Jaume Collboni, segons les dades del darrer baròmetre municipal en què la inseguretat continua sent el problema més greu segons els barcelonins. 

     

    El baròmetre situa també el PSC com a primera força en intenció de vot, seguida per Barcelona en Comú i ERC. El grup de Xavier Trias que va guanyar les eleccions el maig passat, passa a la quarta posició. 

  • 17:26

    Collboni trenca la dinàmica de Colau des del 2019 i aprova com a alcalde, segons el baròmetre municipal

     

    Jaume Collboni ha trencat la dinàmica d'Ada Colau dels darrers anys i ha aprovat com a alcalde amb un 5,1 de nota mitjana, segons el baròmetre municipal. El darrer cop que Colau va aprovar va ser el juny del 2019. D'acord amb el baròmetre, fet públic aquest dimecres, Collboni millora la seva valoració en mig punt respecte al mes de juny. També destaca que el PSC encapçala la intenció de vot per primer cop des del 2009. Segons l'enquesta, el 13,5% votaria els socialistes, l'11,5% a BComú, el 8,2% a ERC i el 7,5% a Trias per Barcelona. 

  • 16:51

    La Comissió Europea imposa a Pornhub, Stripchat i XVideos obligacions de protecció dels menors

     

    Brussel·les ha anunciat aquest dimecres que a les tres plataformes més grans del món de contingut pornogràfic se'ls apliquen les obligacions més estrictes previstes a la normativa en superar els 45 milions d'usuaris mensuals a la UE. Concretament, hauran d'adoptar mesures de mitigació per protegir els drets dels infants i evitar que els menors puguin accedir als seus contingents, entre d'altres, amb eines de verificació de l'edat.

  • 16:45

    Violació múltiple d'un menor amb autisme

     

    L'Audiència de Barcelona confirma la pena de 3 anys d'inernament i 4 de llibertat vigilada pels 4 joves condemnats per la violació múltiple d'un menor amb autisme a Vallirana, dins de l'institut i en horari escolar. També aprecia, però, dilacions indegudes perquè el cas és del 2018. Dependrà del jutjat de menors si els aplica o no, la pena sencera. El que sí que hauran de pagar segur, juntament amb l'institut, són els 65.000 euros d'indemnització.

  • 16:27

    El judici a Dani Alves serà el 5, 6 i 7 de febrer

     

    Ja hi ha data pel judici a Dani Alves: el 5, 6 i 7 de febrer.  L'exjugador està acusat d'agressió sexual a una jove el 30 de desembre de l'any passat a la discoteca Sutton de Barcelona. La fiscalia li demana 9 anys de presó i l'acusació particular, 12. L'advocada d'Alves en defensa la innocència. L'exjugador és a presó provisional des del 20 de gener.

  • 16:00

    Federatur celebra que s'elimini el topall de pisos turístics, però diu que portarà el decret al Constitucional

     

    El president de la Federació Catalana d'Apartaments Turístics, David Riba, ho ha dit després que aquest dimecres s'hagi aprovat la regulació al Parlament de Catalunya. Riba i el president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona, Enrique Alcántara, han coincidit que la regulació és "dolenta" per al sector i l'economia.

  • 15:24

    La Taula d'Entitats del Tercer Sector reclama al Govern que els ajuts per l'habitatge siguin compatibles amb la Renda Garantida de Ciutadania i no anul·lin la possibilitat de rebre la prestació, com passa ara.


    Un canvi necessari tenint en compte que el 44% de les persones que reben aquesta prestació, han de destinar més d'un 30% a pagar l'habitatge. Per això proposaran al Parlament que prenguin mesures com pagar un complement de 300 euros per habitatge sense perdre la prestació, com fan al País Basc i a Navarra, o ampliar 100 o 200 euros l'import de la Renda Garantida de Ciutadania.
     

  • 15:00

    El ple del Consell Fiscal acorda per unanimitat emparar a tots els fiscals que han actuat en les causes derivades del “procés”.

     

    Els 12 membres de l'òrgan els han mostrat el seu suport després de les al·lusions a l'anomenat “lawfare” en el pacte entre Junts i el PSOE per a la investidura i les crítiques de membres de Junts a membres de la judicatura. Després de les crítiques internes al fiscal general de l'Estat pel seu silenci respecte a la llei d'amnistia. Álvaro García Ortiz ha reiterat avui el seu suport i defensa a tots els membres de la carrera fiscal, remarcant la defensa de l'estat de dret i la lleialtat institucional.

  • 14:34

    Nova variant de l'òmicron: la JN.1 és més contagiosa, però no pas més greu.

     

     

    L'OMS estudia el subllinatge d'òmicron JN1 lligada a una major transmissió del virus, què explicaria l'augment, en els últims contagis i hospitalitzacions, sobretot en les persones més vulnerables. La variant és més transmissible, però la malaltia associada és menys greu, per l'efecte i protecció de les vacunes. 

    Nova variant de l'òmicron: la JN.1 és més contagiosa, però no pas més greu
    rtve Nova variant de l'òmicron: la JN.1 és més contagiosa, però no pas més greu
  • 13:53

    La Generalitat detecta irregularitats en 7 de cada 10 empreses inspeccionades pel Black Friday

     

    L’Agència Catalana del Consum i la Direcció General de Comerç del Departament d’Empresa han inspeccionat 55 empreses del sector de l’electrònica de consum i d’articles per a la llar, tant amb botiga física com amb canal de venda per internet, analitzant i fent el seguiment de preus de 440 productes. La majoria dels incompliments detectats estan relacionats amb alteracions de preus en les ofertes dels productes, ja sigui per no indicar de manera clara la reducció del preu i no informar del preu normal o habitual.

  • 13:39

    Pimec reclama mesures com les de la pandèmia per ajudar les empreses que fan front a la sequera

     

    Crit d'alarma per l'afectació de les restriccions per la sequera en la viabilitat dels negocis, especialment del sector primari. La patronal vol recursos pel sector primari i la possibilitat de fer ERTO en els negocis que pateixen les restriccions. Pimec reclama al Govern mecanismes per ajudar a les empreses que no puguin sostenir el negoci. El president de la patronal de PIMEC ha assegurat que la manca d'aigua és un "problema d'una dimensió transcendental", que ha comparat amb la covid-19. "Ara no hi ha un virus, ara hi ha escassetat", ha dit.

    Crit d'alarma de PIMEC per l'afectació econòmica de la sequera
    rtve Crit d'alarma de PIMEC per l'afectació econòmica de la sequera
  • 13:16

    1 de cada 4 infants a Catalunya viuen en famílies afectades per desnonaments

     

    Gairebé una quarta part dels infants catalans viuen en famílies que han estat desnonats de casa seva o estan en risc de ser-ho. Ho revela una enquesta de Save the Children a 200 famílies amb 440 infants a càrrec. En aquest informe, l’organització analitza la situació d’aquestes famílies en qüestions com l’habitatge, l’ocupació, l’alimentació o l’educació. En el cas de Catalunya, l’habitatge continua sent una de les causes principals de desigualtat i exclusió social, juntament amb la inflació, l’atur, la falta de nivell educatiu o el fet de no cobrar algunes prestacions socials.

    El 23% dels infants catalans viuen en famílies desnonades o estan en risc de ser-ho
    rtve El 23% dels infants catalans viuen en famílies desnonades o estan en risc de ser-ho
  • 12:30

    PSC i ERC arriben a un acord i els socialistes votaran a favor del decret que limita els habitatges d'ús turístic

     

    L'acord suposa suprimir el topall al nombre de pisos turístics i el nombre de municipis afectats. Només seran 140 municipis dels 262 que s'hi demanava. S'han compromés que el projecte de llei s'aprovi com a tard el 31 de març.

  • 12:00

    L'OMS adverteix d'una nova variant de la covid-19 per la seva ràpida expansió


    Amb l'arribada de l'hivern i el fred, l'organisme preveu que els contagis augmentin amb JN.1 i l'hivern, però el risc per a la salut global es considera actualment baix. Tot plegat, per l'acció de les vacunes que continuen protegint contra les formes greus de la malaltia per aquesta variant i altres que circulen.

  • 11:51

    Illa i Aragonès s'emplacen a col·laborar perquè 2024 no sigui "un any perdut"


    En l'última sessió de control de l'any en el ple del Parlament, el primer secretari del PSC ha assegurat que està "disposat a ajudar" a la governabilitat en 2024, que serà "un any difícil i complex". "El meu desig és que 2024 no sigui un any perdut, d'inèrcia, d'ocupar el govern, sinó de governar", ha recalcat Illa, En la rèplica, Aragonès ha "agraït el treball compartit" amb el grup de PSC-Units al llarg d'enguany i ha destacat que amb “col·laboració” parlamentària ha estat possible "arribar a grans acords", com per exemple els últims pressupostos.

  • 11:30

    Almenys 1.384 persones viuen al carrer a Barcelona, un 12% més que l'any passat

     

    Arrels ha quantificat en almenys 1.384 les persones que viuen al carrer a Barcelona, segons el recompte que va fer l’entitat amb l’ajuda de 510 persones voluntàries la nit del 13 de desembre. Es tracta d’un 12% més que l’any passat. L’entitat alerta que la xifra és la més elevada de totes les registrades fins ara a Barcelona. Per primera vegada, el recompte s’ha organitzat durant els mesos d’hivern, quan les persones que viuen al carrer busquen llocs més amagats on passar la nit o passen més desapercebudes perquè estan més tapades. La majoria es tapava amb mantes, sacs i cartrons, i una part important es refugiava en tendes de campanya, on no s’ha pogut comprovar si hi havia més d'una persona.

  • 11:09

    Protesta a les portes del Parlament contra el decret llei que limita els habitatges d'ús turístic

     

    La plataforma d'Afectats pel Decret contra Habitatges Turístics ha convocat una protesta a les portes del Parlament, ja que assegura que el decret llei que regula els pisos d'ús turístic amenaça el model turístic de Catalunya. A la cambra, Pere Aragonès ha defensat l'aprovació del decret per posar fre al "creixement desmesurat dels pisos d'ús turístic" a Catalunya.

  • 10:40

    Abatut per la policia un home a Figueres que havia disparat contra unes familiars i la policia

     

    Un home d'uns 50 anys ha mort aquest dimarts a la nit, després que la Guàrdia Urbana de Figueres intentessin reduir-lo en ser alertats per la seva cunyada i neboda.  Els fets van passar cap a les vuit del vespre al domicili familiar situat al carrer Indiquetes, a la zona de l'Aigüeta. L'home portava una escopeta i amenaçava les dues dones, que s'han refugiat a l'interior de l'habitatge.

     

    Un cop dins han trucat una veïna, que és agent de la Guàrdia Urbana i que els ha donat instruccions de tancar-se dins el pis i ha avisat la policia. Els agents s'han presentat al domicili i ha començat a disparar. La Guàrdia Urbana ha respost amb diversos trets. L'agressor tenia diverses ferides a la cama i al tòrax i ha mort a l'hospital de Figueres.

     

    Es descarta el mòbil de violència de gènere i la principal hipòtesi és una discussió familiar per un tema econòmic.

     
  • 10:20

    Acció de protesta de l'ANC per defensar els drets de la llengua catalana.

     

    Desenes de simpatitzants de l'ANC s'han concentrat davant la seu de la Comissió Europea al passeig de Gràcia. Els manifestants han anunciat que faran arribar una carta a la presidenta del Parlament Europeu i als membres missió d'europarlamentaris que ha viatjat a Catalunya per analitzar el model d'immersió lingüística català. En aquest sentit, denuncien "la instrumentalització de la llengua" i que "la missió és un exemple flagrant de discriminació dels drets d'una llengua minoritària. 

  • 10:00

    Feijóo accepta ara reunir-se amb Sánchez el divendres i planteja per carta parlar de l'amnistia
     

    El líder del PP ha enviat una carta amb un ordre del dia amb els temes que proposa per a abordar, entre ells la llei d'amnistia pactada pel PSOE amb els partits independentistes, mesures per a garantir la independència judicial o la moció de censura a Pamplona que donarà l'Alcaldia a EH Bildu amb el suport dels socialistes navarresos. Al final, 'Gènova' ha fet el pas de remetre-li per carta l'ordre del dia que vol abordar Feijóo, acceptant aquesta trobada el dia 22, quan se celebra el sorteig de la Loteria Nacional.

  • 9:10

    Carrizosa: "La missió de la immersió lingüística pensarà que hi ha sectarisme polític".

     

     

    El president del Grup Parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, creu que la missió d'europarlamentaris que avalua la immersió lingüística a Catalunya pensarà que hi ha "sectarisme polític" en l'enfocament educatiu. El president del Grup Parlamentari de Ciutadans defensa que dificulta la integració la "imposició al primer ensenyament d'una llengua aliena", en referència al català. 

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, Carrizosa carrega contra la comissió educativa que ha de proposar millores al sistema perquè "la designa el govern del propi si endogàmic del sistema educatiu català". Diu que a la cimera educativa tothom va dir el que s'esperava i que Cs assenyala la immersió lingüística com "una de les causes del baix rendiment acadèmic".

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 20 de desembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

     

  • 8:05

    Primer cara a cara Sánchez-Feijóo al Congrés.

     

     

    L'intercanvi de missatges entre Govern i PP es visualitzarà avui, amb tota la duresa, a la sessió de control al Congrés. Serà el primer cara a cara entre Sánchez i Feijóo de la legislatura i es preveu que estigui ple de retrets. El debat es farà després de la compareixença que el president del govern fa a petició pròpia per fer balanç de la presidència de torn de la Unió Europea. 

     

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'aquest dimecres 20 de desembre de 2023

    També pots consultar les d'ahir.