Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Manolo García: "Hem fet un disc, 'El último' no torna"

  • Manolo García explica que les cançons ara són més calmades i la veu més greu: "Menys estrès"
  • Quimi Portet: "Sé com puc escriure les cançons perquè les canti Manolo. Hi ha perversions que són intercanviables"

Per
Cafè d'idees - El Último de la fila presenta el disc 'Desbarajuste piramidal'

Manolo García i Quimi Portet els components de 'El último de la fila' ens presenten el nou disc "Desbarajuste piramidal" que inclou 24 dels seus temes més coneguts, des d'Insurrección a Querida Milagros. Manolo García ha deixat clar que la publicació el disc no significa que el grup torni als escenaris: "Hem fet un disc, no torna". Quimi Portet afegeix que han trigat dos anys a fer-lo i que estarà disponible en format de dos cd i tres vinils.

"Intentem que sigui més sexy"

Manolo Garcia explica que la tessitura de la veu en el disc està més baixa "perquè hem volgut": "Hem decidit que les cançons es poden fer més calmades, la veu més tranquil·la". Quimi Portet diu que no ha estat la norma, però reconeix que el disc és més calmat: "En general, predomina menys estrès. Intentem que sigui una mica més sexi".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, Quimi Portet explica que han intentat que les cançons s'adaptessin al so d'ara i que per la confecció del disc van escollir els temes "a voleo" si bé, algunes peces les van van acabar descartant: "Los ángeles no tienen hélices ens feia molta il·lusió, però va fer figa".

Quimi Portet huria llençat 'Querida milagros'

Els músics expliquen com escribien les lletres de "El último de la fila" que gairebé sempre era entre els dos, com per exemple Insurrección: "Querida Milagros, la vaig escriure jo, però el Manolo va dir que era bona. Jo l'hauria llençat". Manolo Garcia reconeix que mai ha cantat cap cançó "ni poema" d'un altre que no sigui pròpia o de Quimi Portet -a banda de versions-: Mai no ho he acceptat, venia algú amb un text i jo li deia deixa'm de poemes".

Portet diu que té la fórmula perquè Manolo García accepti els seus textos, entre d'altres 'Dios de la lluvia, No me acostumbro o Mar antinguo': "Sé com puc fer-les perquè les canti Manolo. Hi ha perversions molt personals, però hi ha perversions intercanviables".

Quimi Portet recorda que va escriure Mar antiguo en català i que van fer una cançó en català per un programa de TV3: "Per dintre érem un grup català, però la nostra forma d'expressió era el castellà".

Manolo García va fer el primer pas

Quimi Portet i Manolo García recorden els inicis de la seva relació i que va ser Manolo García qui es va adreçar a Quimi Portet per mirar d'anar junts: "El vaig veure damunt l'escenari tocant i trencant plats amb un martell i em vaig dir, és dels meus!". Portet explica que es va sentir honorat amb la proposta perquè escoltava a Manolo Garcia tocar la Ruta del Sur, amb 'Los Rápidos': Semblaven estrangers. Lo local m'interessava Riba, Sisa, però al rock aquí li faltava 'garra'".

3 mesos sense sortir de casa

Quimi Portet explica que l'èxit de "El Último de la fila" els va arribar després de molts anys amb molt poc reconeixement: "Va ser tan a poc a poc. Amb molts conjunts vam naufragar" en referència a 'Los rapidos, Los Burros o Kul de mandril' i afegeix que "quan ens va passar ja estàvem vacunats, hi havia escepticisme". No ho va viure l'èxit de la mateixa manera Manolo García que recorda, va passar tres mesos sense sortit de casa: "donant menjar als coloms i a les gallines prop d'aquí, al barri de Poble Nou".