Enlaces accesibilidad
Supercomputació

Què és el MareNostrum 5?

  • Sánchez i Aragonès han inaugurat el Supercomputador MareNostrum 5, una eina al servei de les investigacions científiques
  • És un dels 20 superordinadors més potents del món

Per
El MareNostrum 5 està instal·lat al Barcelona Supercomputing Center
El MareNostrum 5 està instal·lat al Barcelona Supercomputing Center

Un ordinador que ocupi un espai similar al de tres pistes de tenis una rere l'altre i de sis metres d'altura, i a més que fos capaç de fer en una hora el que un portàtil faria en 46 anys. Aquest superordinador ja existeix: és el Mare Nostrum 5.

Sánchez i Aragonès l'han inaugurat aquest dijous al matí acompanyats de la ministra de Ciència, Diana Morant, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; i director del Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació, Mateo Valero.

Les capacitats i versatilitat d'aquest nou supercomputador seran fonamentals per a dotar a Europa de la tecnologia més avançada en l'àmbit de la supercomputació i accelerar la capacitat d'investigar amb intel·ligència artificial, permetent nous avanços científics que ajudaran a resoldre desafiaments globals.

Què es podrà investigar?

Amb el Marenostrum 5, expliquen, es podran predir els efectes del canvi climàtic en una ciutat concreta i replicar el cos humà per detectar els efectes secundaris d'un medicament. I no ho podrà fer tothom. L'ús principal de MareNostrum 5 està destinat a la recerca de científics espanyols i europeus, encara que també estarà disponible per a la recerca en empreses, sota condicions especials i a través de convocatòries.

Barcelona estrena el superodinador MareNostrum 5

En qüestió de segons, poden fer més de 314.000 bilions d'operacions. Hi ha una màquina de partició accelerada formada per 4480 xips que permeten avançar en el desenvolupament de la intel·ligència artificial. El Marenostrum 5 ja espera doncs que els equips d'enginyeria li treguin tot el profit.

Es tracta d'una màquina heterogènia que combina dos sistemes ben diferenciats: una partició de propòsit general, dedicada a la computació clàssica, i una partició accelerada, dissenyada per a ampliar les fronteres del coneixement en intel·ligència artificial. Tots dos sistemes, per separat, se situen entre els 20 supercomputadors de major capacitat a tot el món.

La meitat del finançament, amb fons europeus

El MareNostrum 5 està cofinançat per la Unió Europea i un consorcio de països liderats per Espanya que aporta 70 milions, un 34 % aproximadament; Turquia i Portugal un 9 % i un 5 % aprox. La meitat pagat amb fons europeus. És la major inversió europea que s'ha fet mai a Espanya per a una infraestructura científica.