Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Ernest Maragall deixa la política institucional: "Francament, crec que em costarà"

  • El president d'ERC a Barcelona insisteix que el PSOE governa perquè ho va decidir Catalunya
  • Maragall critica que l'alcalde de Barcelona no ha plantejat el rumb ni la resposta als reptes de Barcelona

Per
Cafè d'idees - Ernest Maragall deixa la política: "Crec que em costarà"

El president d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, deixa la política institucional. Al final de l'últim ple de l'Ajuntament de Barcelona, s'acomiadarà del consistori a última hora: "És l'últim dia, i és el primer dia. Francament, crec que em costarà. Marxo en base al raonament". Maragall diu que ha estat una decisió personal que té un sentit de coherència: "S'acaba d'obrir un nou període pel país i per la ciutat. És un bon moment".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Maragall avança què dirà en el discurs de comiat de la política institucional: "Barcelona ha de ser ella mateixa. El record pel meu germà el tinc cada dia".

Maragall reivindica el diàleg obert per ERC

El fins ara, líder d'ERC a Barcelona considera que a Catalunya s'ha viscut en un estat d'excepció durant els últims sis anys "i sembla que s'acaba", ha dit. El dirigent republicà considera que s'està al principi real del diàleg, arran de la reunió entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez i reivindica la feina feta per ERC els últims quatre anys: "Ara s'obre el camp de negociació perquè ERC ho va posar sobre la taula. Ara Junts s'hi afegeix, benvinguts".

Maragall destaca la rellevància de la reunió entre Sánchez i Aragonès aquest dijous enfront de la del president espanyol amb Carles Puigdemont: "La reunió d'ahir és un efecte més d'una estratègia d'ERC. És la reunió rellevant".

Maragall considera insuficient la proposta per un nou finançament per Catalunya i treu importància a les paraules de Pedro Sánchez quan insisteix que el referèndum no entra en la negociació: "És la seva opinió abans de començar el diàleg, com abans amb l'amnistia". En aquest sentit, Maragall retreu al PSC no haver fet cap proposta per Catalunya els darrers anys: "Illa què hi posa en aquest diàleg?. Què ofereixen com a alternativa? La reforma de l'Estatut?".

Maragall: “Collboni està guanyant temps”

Maragall considera que l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni "està encantat de ser-ho" i li retreu no tenir rumb: "No ha plantejat el rumb ni la resposta als grans temes, està guanyant temps". El fins ara líder a Barcelona d'ERC diu que Collboni està administrant la ciutat però no governant: "Està inaugurant coses d'abans o esdeveniments magnífics, però la ciutat pateix desigualtat social o inseguretat".

Maragall veu Ada Colau "molt lluny" d'haver acomplert els seus plantejaments

Maragall també critica a Junts i els Comuns a l'ajuntament per "estar participant en aquesta mena de subhasta oberta" en referència a les negociacions per formar un equip de govern. Sobre Ada Colau, Maragall creu que està "molt lluny" d'haver acomplert els seus plantejaments: "Com ens passa a les esquerres, quedem presoners de la nostra ideologia".

Maragall no ha volgut qualificar la votació del 2019 quan Manuel Valls va votar a favor d'Ada Colau perquè ell no aconseguís l'alcaldia: "La paraula amarg no m'agrada, agredolç... Vam guanyar, vam quedar primers, l'endemà ja quedava clara la decisió a les altes instàncies".

El republicà reclama una altra llei electoral que afavoreixi a la llista més votada: "Podria ser un debat el fet de primar a la força més votada. Les dues experiències, el 2019 jo i el 2023 amb Trias al capdavant, no és l'esperit de la regla".