Enlaces accesibilidad
Ofrena floral

Les crítiques al missatge del Rei marquen el 90è aniversari de la mort de Francesc Macià

  • Pere Aragonès creu que el discurs 'haurà estat molt aplaudit per la dreta i extrema dreta''
  • Anna Erra considera que ''mai falla en la seva voluntat de posar per davant la unitat''

Per
Pere Aragonès durant l'ofrena a Francesc Macià
Pere Aragonès durant l'ofrena a Francesc Macià

Les crítiques al missatge de Nadal del rei Felip VI han tornat a marcar un any més l'ofrena floral a Francesc Macià en el 90è aniversari de la seva mort. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, considera que el discurs del rei ha estat la continuació del que va fer el 3 d'octubre del 2017. "Encara hi ressonen les paraules del 3 d'octubre, en què els pocs lligams que tenia monarquia amb Catalunya es van trencar", ha assegurat. Aragonès l'ha qualificat de "nacionalista espanyol" i lamenta que qui l'hagi aplaudit sigui la dreta i l'extrema dreta, a qui les paraules del monarca fan sentir "còmodes" però que no representa la ciutadania de Catalunya.

Anna Erra afirma que el monarca ''mai falla''

La presidenta del Parlament ha considerat aquest dilluns que el rei Felip VI no "falla mai" en la defensa de la unitat d'Espanya, en una valoració del discurs de la vigília de Nadal del monarca que la presidenta del Parlament ha fet durant l'ofrena floral tradicional a la tomba de Francesc Macià.

Crítiques també per part de Turull i Juli Fernàndez

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha considerat "irrellevant, com la corona mateixa" el missatge de Nadal del Rei Felip VI. De la seva banda, el secretari adjunt d'Estratègia del partit, Juli Fernández, ha recordat la via per la qual el monarca va accedir al càrrec i ha afirmat que les seves paraules ''no li mereixen cap respecte''.

L'ANC i Òmnium recorden la figura de Macià

Durant l'ofrena al cementiri de Montjuïc, l'ANC i Òmnium han aprofitat per recordad la firgura i la importància del president Macià. La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, ha assegurat que la història demostra que el "somni" de Macià de fer conviure "una unió de pobles lliures" dins l'estat espanyol no és possible perquè "implica dos pobles, el català i l'espanyol" i és només el somni d'un, el de Catalunya. Durant el seu parlament, la vicepresidenta d'Òmnium Marta Garsaball ha dit que el record de Macià els referma en la "necessitat" d'una Catalunya "lliure i justa".

A l'ofrena també hi ha assistit per part de l'Ajuntament de Barcelona el tercer tinent d’alcalde de prevenció, seguretat, convivència i règim interior, Albert Batlle, acompanyat d’altres membres de la Corporació Municipal.