Aragonès fixa el 2024 com l'any del retorn dels represaliats a Catalunya
- Aragonès fa el tradicional missatge de Nadal per Sant Esteve en el Dipòsit del Rei Martí
- El president de la Generalitat demana als grups estar "a l'alçada" per aprovar els Pressupostos
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha triat aquesta vegada pel tradicional missatge de Nadal el Dipòsit del Rei Martí, un antic dipòsit d'aigua amb el qual ha volgut posar en relleu el compromís del Govern per a afrontar la sequera. Un discurs en què Aragonès ha volgut marcar el full de ruta una vegada s'aprovi i s'apliqui la llei d'amnistia. Assegura que el 2024, en aquest sentit, serà l'any del retorn a Catalunya figures tan importants per l'independentisme com Carles Puigdemont o Marta Rovira.
El retorn dels represaliats
En el seu ja tercer discurs de Sant Esteve, Aragonès ha volgut remarcar que l'any que deixem enrere "s'han assolit grans fites". "Mirem enrere, i podem sentir-nos satisfets com a país de tot el camí recorregut. Això ens ha de donar la confiança, la força i la convicció per superar els reptes que tenim", ha destacat.
Aragonès ha posat l'exemple d'acords com el del traspàs de Rodalies, l'Ingrés Mínim Vital, l'impuls del català i, per sobre de tot, l'acord per l'amnistia. El president català s'ha mostrat convençut que el 2024 serà el de l'aprovació definitiva i l'aplicació de la llei que permetrà "recuperar la llibertat i el retorn a Catalunya de les persones represaliades pel seu compromís amb el referèndum".
Referèndum i finançament
El president de la Generalitat ha insistit, com ja va apuntar després d'entrevistar-se amb Pedro Sánchez, que estem davant la segona fase del procés de negociació amb l’Estat, "on Catalunya ha de poder decidir lliurement el seu futur".
Pere Aragonès s'ha marcat el 2024 com "l’any en què enfoquem el camí de fer d’aquesta dècada la dècada de la prosperitat i de la llibertat". En aquest camí, ha instat Pedro Sánchez a complir amb el desplegament del traspàs de Rodalies acordat i ha insistit en la voluntat d'acordar "un finançament singular amb l’Estat que posi fi a un dèficit fiscal insuportable".
L'aprovació dels pressupostos
En plena negociació dels pressupostos de la Generalitat per al 2024, el missatge del President ha estat per demanar "la responsabilitat i el compromís d’una majoria del Parlament de Catalunya" i es mostra convençut que els grups sabran "estar a l'alçada". Alerta que els comptes "seran imprescindibles per continuar avançant", i que està decidit a construir la majoria necessària per aprovar-los.
Compromís amb la sequera
Un altre dels eixos del discurs de Pere Aragonès ha estat, com s'esperava, el de la sequera. Ha destacat que ha suposat "un compromís extraordinari" per pagesos i ramaders i adverteix que "requerirà un esforç de la resta de la societat" També s'ha compromès a mantenir l'aposa per les inversions en infraestructures hídriques per "esdevenir més resilients davant d’un canvi climàtic" que assegura que "és una realitat més palpable que mai".
En matèria d'educació, Aragonès ha destacat la necessitat de "continuar abocant-hi encara més esforços" i reforçar el "treball conjunt" amb la comunitat educativa.
L'escenari del discurs
L'antic dipòsit triat per Pere Aragonès es troba en el barri de Sant Gervasi-Bonanova de Barcelona, prop de la torre Bellesguard, de l'arquitecte Antoni Gaudí. Aquesta torre va ser edificada sobre les restes de l'última fortalesa en la va viure Martí 'L'Humà', entre 1408 i 1410, i l'espai triat per al missatge de Nadal és una sala hipòstila de 585 metres quadrats, amb set naus longitudinals plenes d'arcs i amb 30 pilars.
Els documents històrics del 1361 recullen que la Corona va cedir la seva propietat i ús de l'aigua d'un "torrent" a Bartomeu de Climent, i a principis del segle XIX es va fer una concessió real a Jacint Roig, després del que, en 1876, la va adquirir Salvador Homs, amb l'obligació de fer millores en la finca.
En 2022, Aragonès va triar la Biblioteca de Catalunya per a pronunciar el seu discurs anual de Nadal, i l'anterior ho va fer des de l'Escola Rosselló Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona).