Enlaces accesibilidad
Procés

Pere Aragonès deixa clar que no en té prou amb el finançament

  • El president català adverteix a Pedro Sánchez que les millores econòmiques no resolen el conflicte polític
  • El partit socialista descarta abordar la reforma del finançament des de la singularitat de Catalunya

Per
Aragonès rebutja el finançament com a moneda de canvi del referèndum

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, adverteix a Pedro Sánchez que la millora del finançament no resol el conflicte polític. En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, Aragonès demana separar les qüestions econòmiques de la taula de diàleg.

Mentrestant, el PSC descarta que la revisió del sistema de finançament s'hagi d'impulsar des de la singularitat per a Catalunya. Els socialistes adverteixen que la taula de diàleg no s'ha de limitar a una qüestió, diu, divisòria com el referèndum.

El PSC demana a Aragonès no dividir amb el referèndum

Taules de negociació diferents

Ni la reforma de l'estatut ni un acord per un finançament singular podran solucionar l'encaix amb Espanya diu Aragonès. Amb aquesta premissa, el president de la Generalitat, assegura que no bescanviaran les qüestions econòmiques que han d'abordar en una comissió bilateral amb la solució del conflicte polític, que s'ha de tractar a la taula de diàleg.

La conselleria d'Economia, Natàlia Mas, a finals de gener tindrà la proposta de la Generalitat que traslladarà a Madrid a la comissió bilateral amb l'Estat. Aragonès recorda que no només País Basc i Navarra tenen un sistema de finançament específic, sinó també les Balears o les Canàries que tenen règims especials.

El PSC no vol una taula de diàleg “condicionada”

Sánchez es mostrava ahir disposat a reformar el sistema de finançament, però no parlava d'un singular per Catalunya, si no ho estenia a totes les comunitats autònomes.

També aquest dijous, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha defensat que la taula de diàleg no ha d'estar "ni limitada ni condicionada" i aposta per un debat més integral, on es parli de tot, com la sequera i l'habitatge, que no tenen el seu espai en les comissions bilaterals.

Finançament i pressupostos

Els socialistes es desmarquen d'un sistema de finançament singular per a Catalunya, tot i que aposten perquè incorpori més recursos per al territori. Romero ha detallat que els socialistes presentaran a finals de gener un tercer document de proposta per a un nou model de finançament.

Romero espera que en els propers dies es pugui signar el conveni per la B-40 per engegar la negociació dels pressupostos de la Generalitat. La modificació de la llei de carreteres aprovada aquest dimecres en Consell de Ministres permetrà a la Generalitat fer-se càrrec de les obres de la Ronda Nord i desencallar el projecte, tot i que queda pendent l'avenç del projecte del Hard Rock.