Enlaces accesibilidad
Sequera

Els embassaments catalans sota mínims en plena preemergència

Per
Embassaments sota mínims i excés de consum a la meitat dels municipis

La gravetat de la sequera és evident només fent un cop d'ull a una imatge de qualsevol embassament català. Si més no, els que pertanyen a les conques internes, que estan des de fa mesos sota mínims, però ara encetem l'any una situació al límit: amb una preemergència per manca d'aigua que previsiblement acabarà per decretar l'estat d'emergència en molts d'aquests municipis afectats. Una situació sense precedents a Catalunya i que no hi ha previsió que millori.

Per exemple, el Pantà de Sau es troba al 7,9% de capacitat. L'estat tant al límit és generalitzat: el de Darnius-Boadella, està al 13%, tres vegades més buit que fa un any, i el de la Baells, al 22%.

A les portes d'una nova fase de restriccions

Gairebé la meitat dels municipis en risc d'emergència per la sequera consumeixen més aigua del que toca. Actualment, en 202 municipis de Barcelona i Girona estem en fase de preemergència per manca d'aigua. Això vol dir que el consum per persona i dia està restringit a 210 litres, i molts ajuntaments estan treballant en noves ordenances per a poder controlar comptadors i sancionar.

És el cas de Riudellots de la Selva, un poble de 2.000 habitants que sobrepassa més del triple el consum permès, amb 665 litres per habitant i dia. L'alcalde explica que el 80% d'aquesta aigua la gasten les indústries del polígon. I, de fet, quan s'activi la fase d'emergència, que es preveu en aquesta primera quinzena de gener, la gran restricció afectarà precisament les indústries, que hauran de reduir el seu consum un 25%.