Enlaces accesibilidad
Arxiu musical

9 cançons en català que segur que coneixes

  • ‘Simfonola’ fa un repàs a les composicions musicals en llengua catalana del recull que ha fet el programa per tancar l’any
  • Els Pets, Manel o Marina Rossell són alguns dels artistes catalans que destaquen en aquesta llista

Per
Simfonola - Totes les actuacions

El programa ‘Simfonola’ recupera tresors audiovisuals de la música catalana a través de l’arxiu de RTVE Catalunya. Descobreix quina història s’amaga darrera d’aquests temes cantats en català i per què són tan conegudes.

Bon dia - Els Pets (1997)

Amb el tema 'Bon dia', Els Pets fan una magnífica contraposició entre la reconeguda tornada eufòrica, amb la negativa descripció dels personatges que van apareixent al llarg de la cançó. El trio de Constantí parla d’uns éssers tèrbols, estranys i cruels, inspirats en persones del barri vell de Tarragona, acompanyats del mal humor que denota el protagonista.

Al Vent - Raimon (1964)

La primera composició de Raimon va ser un crit de joventut i de protesta contra el règim franquista que va donar empenta al moviment de la “Nova Cançó”. 'Al Vent' transmet un missatge terrenal, impulsiu i irreprimible d’un cantautor que s’enfrontava als límits imposats per la dictadura a Espanya.

Remena, nena - Guillermina Motta (1970)

Una altra protesta, però aquesta té un caire còmic. 'Remena, nena' procedeix del vodevil 'La reina ha relliscat', de Roure i Torrens. La versió de Motta inclou un burlesc cor masculí amb les veus de Serrat (productor del disc), Rudy Ventura i Francesc Burrull amb un missatge reivindicador del món antic, el dels cuplets.

Boig per tu - SAU (1990)

SAU va confeccionar una obra de lletra poètica amb to fatalista que va esdevenir un puntal del seu repertori, tot i que la percepció inicial del grup de Vic no era ben bé així. 'Boig per tu' va cridar l’atenció de diverses veus importants com Dyango, Josep Carreras, Luz Casal o Shakira, els quals van donar-li noves vides a la cançó.

El mig amic - Peret (2000)

La rumba catalana i el seu reconegut rei. En la seva primera cançó en català, un tema d’aire costumista, Peret descriu al seu pare. 'El mig amic' ens permet fer la imatge mental d’un venedor ambulant, definit amb un to molt entranyable, així com la picaresca d’una època.

Àguila Negra - Maria del Mar Bonet (1971)

Adaptació de 'L’aigle noir', de la francesa Barbara, traduïda al català per Delfí Abella, company d’Els Setze Jutges. El prestigiós Jacques Denjean acompanya amb els arranjaments de corda una excelsa interpretació, intensa i sentida, per part de Bonet. El missatge oníric a 'Àguila Negra' és una amenaça: l’ocell majestàtic que demanes que et porti lluny, al país de la infantesa, perquè tot torni a ser com abans. Molts anys més tard es va saber que, a la cançó original, Barbara feia referència a episodis d’abusos sexuals del seu pare.

Boy Band - Manel (2019)

El quartet barceloní va estructurar un tema pop de tornada diàfana i trama “funky” en to burlesc sobre els fenòmens adolescents coreogràfics i, alhora, el reconeixement subtil per part del grup Manel de dansar al so de les demandes del mercat pop. El programa ‘Efecte Collins’ va enregistrar el vídeo de 'Boy Band' a l’Apolo de Barcelona en plena pandèmia, amb les sales de concerts tancades.

La Gavina - Marina Rossell (1978)

Rescat d’una havanera mig oblidada escrita el 1924 que es va convertir en un símbol de la melangia pels amors perduts. El músic empordanès Francesc Sirés va escriure en castellà aquesta cançó fent referència a un idil·li del passat. Anys més tard la va adaptar al català i Marina Rossell la va descobrir i la va enregistrar. En aquesta composició, 'La gavina' representa poèticament l’emissària d’una carta d’amor.

Qualsevol Nit Pot Sortir El Sol - Jaume Sisa (1975)

Gran missatge i millor posada en escena, tant gràfica com musical, del que hauria de ser la vida segons Jaume Sisa: una festa permanent. Personatges mítics com Obelilx, Patufet o Blancaneus, entre molts altres, desfilen per aquesta cançó anant cap a la festa. Amb els anys, 'Qualsevol Nit Pot Sortir El Sol' s’ha convertit en un himne que ha acompanyat esdeveniments significatius a la vida de les persones: batejos, noces, piromusicals, revetlles, funerals, i fins i tot manifestacions com la del 15-M.

Si vols conèixer les altres cançons d’artistes catalans que apareixen a ‘Simfonola’, pots veure el programa que està disponible a RTVE Play.