Enlaces accesibilidad
Congrés

La llei d'amnistia continua el seu camí parlamentari

  • El PP i Vox registren esmenes a la totalitat contra la norma al Congrés
  • Els populars proposen la “dissolució” de les organitzacions que promoguin referèndums il·legals o declarin la independència

Per
La llei d'amnistia superarà un nou tràmit al Congrés dels Diputats
La llei d'amnistia superarà un nou tràmit al Congrés dels Diputats

Aquest dimecres finalitza el termini per presentar els vetos a la llei d'amnistia. El Partit Popular i VOX han avançat registraran les seves respectives esmenes a la totalitat amb textos alternatius en què plantegen la dissolució de les organitzacions que promoguin un referèndum o penes de presó pels que atemptin contra "la unitat de l'Estat". Aquestes esmenes s'hauran de debatre i votar al Senat per culpa de les obres que s'estan fent a l'hemicicle del Congrés.

S'espera, però, que no prosperin gràcies a la majoria de PSOE, Sumar i els partits nacionalistes i independentistes. Més endavant serà el torn de les esmenes parcials. Aquí és on Esquerra Republicana i Junts per Catalunya poden intentar modificar el text que va registrar el PSOE en solitari.

La proposta del PP

El PP ha registrat la seva esmena a la totalitat abans de les sis de la tarda, que és quan acabava el termini. El portaveu dels populars, Miguel Tellado, ha anunciat que el text alternatiu contempla la dissolució de les organitzacions que promoguin referèndums il·legals o declarin la independència d'una part del territori nacional.

També es busca castigar les "autoritats, càrrecs o funcionaris públics que promoguin l'incompliment de les lleis o de les resolucions judicials", buscant "perjudicar la unitat" d'Espanya. Aquest text alternatiu es planteja, de fet, com una reforma del Codi Penal.

VOX insisteix a il·legalitzar partits

En la mateixa línia, Vox torna a proposar il·legalitzar partits que amenacin la unitat d'Espanya i l'ordre constitucional. També la creació d'un nou tipus delictiu per a castigar amb penes de presó les persones que negociïn amb processaments o “sostrets” de la Justícia per delictes contra la Constitució, entre altres.

Tot i això, les esmenes no prosperaran perquè hi ha una àmplia majoria a favor, sustentada pel Partit Socialista, Sumar, els independentistes catalans i els nacionalistes bascos. El ple per debatre les esmenes a la totalitat serà amb tota probabilitat la setmana vinent, segurament dimecres.

Continua la tramitació

Superades les esmenes a la totalitat el tràmit de la llei continuarà en la Comissió de Justícia del Congrés on es debatran i votaran les esmenes parcials que puguin incloure's en la norma, i que actualment el PSOE negocia amb els independentistes d'ERC i Junts. De fet, el termini per a registrar esmenes parcials s'ha ampliat fins al 16 de gener a les 18.00 hores, atès que avui també vencia aquesta data i el PSOE va demanar prorrogar-la una setmana més.

La Mesa del Congrés, que es reuneix dimarts que ve, 9 de gener, podria, no obstant això, tornar a prorrogar aquest termini de presentació d'esmenes parcials, encara que els socialistes confien que la llei sigui aprovada pel Congrés a la fi d'aquest mes.