Enlaces accesibilidad
Drets laborals

Més d'un milió de becaris en pràctiques no remunerades ja cotitzen a la Seguretat Social

  • L'Estat assumeix el 95% del cost en el cas dels estudiants universitaris i el 100% en els de formació professional
  • Es preveu que afecti també qui va fer pràctiques els últims cinc anys

Per
La despesa mitjana per alumne que hauran d'assumir les comunitats autònomes serà de 18 euros l'any
La despesa mitjana per alumne que hauran d'assumir les comunitats autònomes serà de 18 euros l'any

Des de l'inici del 2024, els becaris en pràctiques no remunerades cotitzen a la Seguretat Social. Ja són més d'un milió d'estudiants universitaris i de postgrau que a partir d'ara generaran drets per a una futura pensió.

L'Estat assumeix el 95% del cost en el cas dels estudiants universitaris i el 100% en els de formació professional. Es preveu que afecti també qui va fer pràctiques els últims cinc anys.

Els becaris, donats d'alta a la Seguretat Social

Aquest avenç en la protecció de joves que inicien la seva carrera laboral és una de les primeres mesures adoptades pel govern espanyol, que preveu aprovar també en 2024 l'Estatut del Becari.

L'acció desperta algunes preocupacions

Tot i les reticències d'alguns sectors -les comunitats autònomes governades pel Partit Popular, en contra, van demanar una moratòria o anul·lació de la norma- el secretari d'Estat de Seguretat Social i Pensions, Borja Suárez, s'ha mostrat satisfet i ha assegurat que la mesura tindrà efectes positius.

El Govern justifica que es tracta d'una extensió de drets que permetrà als joves començar una carrera de cotització i generar drets a futur, el que suposarà el reconeixement d'aquests temps per la futura pensió. Els estudiants estaran més protegits durant l'acompliment de les seves pràctiques, per exemple, en cas d'accident.

Cada estudiant costarà 18 euros l'any

La despesa mitjana per alumne que hauran d'assumir les comunitats autònomes a partir de 2025 serà d'entorn de 18 euros l'any, segons dades facilitades pel Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports.

El procediment és el de realitzar una alta i una baixa per estudiant, indicant el nombre de dies al mes que desenvolupi la seva formació en l'empresa. La liquidació, que tindrà caràcter trimestral, la portarà a terme cada administració autonòmica.

També s'aplicarà a antics becaris

La mesura contempla beneficis també per a antics becaris; aquells que hagin fet el seu període de formació o realització de pràctiques no laborals i acadèmiques fins un màxim de cinc anys abans de l'entrada en vigor de la norma.

Tot i això, encara s'està negociant en el marc del diàleg social i està pendent de desenvolupament normatiu a través d'una Ordre ministerial.