Enlaces accesibilidad
Dia de Reis

Els tortells de Reis, una tradició que no falta: quins són els preferits?

  • Els pastissers preveuen aconseguir un 2% més de vendes que l’any passat
  • Amaguen joies d'or en tortells de Reis de cinc pastisseries de Vilafranca

Per
El Gremi de Pastissers de Barcelona assegura que aquest any es mantindran els preus tot i l'encariment de matèries primeres
El Gremi de Pastissers de Barcelona assegura que aquest any es mantindran els preus tot i l'encariment de matèries primeres

Són dies de celebració, de fer carta de Reis, de regals i de tortells. El bon inici de la campanya de Nadal en torrons i panettones alimenta l'optimisme dels pastissers, que confien a incrementar les vendes de tortells artesans pel dia de Reis. Preveuen superar el milió a Catalunya, un 2% més que en 2023.

Els pastissers són optimistes amb les vendes de tortells de Reis, que mantenen el preu

A Vilafranca del Penedès, han volgut amagar deu joies d'or dins dels tortells per potenciar el comerç local. Els anells i polseres distribuïts aleatòriament a cinc de les pastisseries tenen un valor total de 4.500 euros. A qui li tocarà?

Quins tortells agraden més?

Els tortells de massapà i fruita i el farcit de nata són els més venuts. Ara, però, creixen altres opcions innovadores que incorporen ingredients com el yuzu, el te matxa, el cacau o el caramel. El president del Gremi de Pastissers a Barcelona, Antoni Bellart, afirma la revalorització del producte artesà amb productes de qualitat i acabat de coure, sobre l'industrial.

Els pastissers preveuen superar les vendes de tortells de Reis del 2022

Des del gremi, asseguren que aquest any s'han mantingut els preus tot i l'encariment d'algunes matèries primeres; gràcies a la moderació de l’escalada inflacionista que ha afectat els ingredients i l’energia.

Joies amagades als tortells

A Vilafranca del Penedès, cinc pastisseries s'han aliat amb la Joiera Moner, també del municipi, per amagar anells i polseres d'or dins d'alguns tortells de Reis. La iniciativa s'ha portat a terme per dinamitzar el comerç local i promocionar els productes artesans i ha aconseguit una gran difusió; enguany s'han accelerat els encàrrecs.

Les joies es trobaran dins de deu dels 5.000 tortells que s'esperen vendre a partir de divendres i reemplaçaran la fava, el llegum que ningú vol trobar-se si no vol pagar el tortell l'any següent. Són peces d’or de 18 quirats, de disseny propi. Els anells, acabats amb topazi blau i diamants, estan valorats en 650 euros i les polseres en 250.

El tortell artesà perfecte

El resultat per tenir un bon tortell artesà és que el massapà de l’interior sigui humit i amb un lleu toc amarg procedent de les ametlles naturals amb les quals s’elabora. La part de fora ha de ser daurada i amb un color uniforme, sense parts més fosques. I la capa superior ha de tenir sucre bolat, un tipus de sucre natural no agafa color ni es desfà quan el posem al forn.

També la clau és evitar els conservants i colorants artificials. Segons un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), el tortell industrial porta fins a onze additius de mitjana i alguns superen els vint. Els artesanals, en canvi, no porten cap component que no sigui natural.

La recepta

Preparar un tortell artesà comporta entre 6 i 8 hores de feina; i per començar cal fer la massa de brioix amb: massa mare, farina de força, llevat fresc, ous frescos i mantega. A continuació, s'ha d'estendre i donar-li forma ovalada, afegir mantega perquè quedi fullat i col·locar el cilindre de massapà (aquest inclou ametlla i sucre a parts iguals, rebaixat amb clara d'ou). Després s'enrotlla i es deixa reposar.

La segona part va de pintar el tortell amb massapà rebaixat i col·locar la fruita confitada, que es deixarà fermentar un mínim de 3 hores. Tradicionalment, acostumen a ser taronja, cireres i làmines de mel, que es confiten bullint-les amb aigua i sucre i es tenyeixen amb colorant natural, ja que perden el color quan es posen a altes temperatures. Tot seguit, s'afegeix sucre esponjat i es fica al forn a una temperatura de 90º durant 15 minuts. I una vegada fornejat, ja està llest per posar a la taula i consumir.