La complicada tasca de l'apostrofació
- L'apostrofació és un maldecap per a molts catalans
- Tota norma ortogràfica té excepcions
De per si, el català no és una llengua fàcil. Que si els accents oberts i tancats, que si els pronoms febles, que si les conjugacions verbals, que si l’apostrofació… És tota una feinada aprendre català, sobretot pels que no la tenen com a llengua materna. Inclús molts dels catalanoparlants que sí que tenen el català com a llengua materna cometen errades constantment…
L'apòstrof davant de xifres
Una de les tasques que més costen els catalans i els porta més maldecaps és l’apostrofació davant de les xifres. Davant de les xifres que es diuen amb vocal inicial, com ara 1 i 11, s'apostrofen els articles el i la i la preposició de igual que si estiguessin escrits amb lletres.
Oi que no es diu “el 1” o “el 11”? Bé, no s’hauria de pronunciar així. Doncs toca apostrofar-los. L'1 d’agost ('l'u'), l'11 de desembre ('l'onze'), la vida d'11 jugadores ('d'onze') i l'11a clàusula del contracte ('l'onzena'). De la mateixa manera, si s'escriuen els nombres amb xifres romanes, també s'apostrofen: l'XI Festival de Dones Cantautores (si el referent és 'l'onzè').
Regles d’apostrofació generals
Recordeu les regles d’apostrofació generals? Aquests són dos errors molt freqüents. En primer lloc, no s'apostrofen els articles femenins la i na davant de paraules femenines que comencen amb i, u, hi, hu àtones: la Isabel, na Irene, la universitat, la història, la humanitat… Tota la resta, s’apostrofa. Direm l’Elena, i no *la Elena; l’Íngrid, i no *la Íngrid.
En segon lloc, no s'apostrofen l'article femení la ni la preposició de davant les lletres i el nom de les lletres: la a, la efa, davant de ema, davant de ena…
Si vols aprendre més coses sobre com escriure correctament el català recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.