Enlaces accesibilidad
Turisme

L'ocupació a Catalunya després de Nadal marcada per la falta de neu

  • A Lleida han arribat a dades d'ocupació del 95% per Cap d'Any
  • Les estacions de Girona han notat la manca d'esquiadors per la falta de neu

Per
Estacions d'esquí sense neu per les festes de Nadal | ACN
Estacions d'esquí sense neu per les festes de Nadal | ACN

Acaben les vacances de Nadal i amb elles tothom torna a casa i a la rutina. L'ocupació d'aquests dies ha estat molt marcada per la falta de neu, sobretot al Pirineu gironí i a Lleida, que han notat una disminució dels esquiadors. De totes maneres, el turisme rural ha estat tot un èxit, sobretot a Barcelona, que ha fregat dades del 100%. Malgrat que Tarragona i la platja no fossin les destinacions preferides aquestes vacances i només estiguessin obertes el 20% de les places, el 80% d'aquestes han estat completes, afavorides pel bon temps.

L'ocupació a Catalunya deixa bones xifres tot i la manca de neu

El Pirineu de Lleida compleix les expectatives

El Pirineu de Lleida ha complert les expectatives d'ocupació turística durant les vacances de Nadal. És el que ha assegurat el vicepresident del Patronat de Turisme de Lleida de la Diputació de Lleida, Juan Antonio Serrano, que ha valorat molt positivament els resultats, ja que "anavem molt justos de neu", però comenta que a nivell d'ocupació, no ho han notat. El pic d'ocupació s'ha donat del 30 de desembre a l'1 de gener, coincidint amb el cap de setmana de Cap d'Any, amb xifres del 95%.

En qualsevol cas, Serrano ha remarcat que han aconseguit les xifres que havien previst abans de festes. Dos factors han estat clau; el calendari de com s'han escaigut els festius i el fet que la majoria d'estacions d'esquí alpí hagin estat obertes. El bon temps amb sol i temperatures suaus també ha estat favorable, però això ha perjudicat el manteniment de la neu a les pistes.

Baqueira Beret ha assegurat que entre el 26 de desembre i el 7 de gener han rebut un 12% més d'esquiadors que en el mateix període de vacances de la temporada 22-23. L'estació ha disposat de fins a 116 quilòmetres de traçats entre les quatre àrees obertes (Baqueira, Beret, Bonaigua i Baciver). Els gruixos de neu han oscil·lat entre els 20 i els 250 centímetres segons les cotes i entre els dies 5 i 7 de gener l'estació ha rebut una nevada de fins a 80 centímetres de neu pols.

El vent i les fortes nevades obliguen a tancar algunes estacions i pistes

Menys esquiadors per la falta de neu a Girona

La falta de neu ha marcat l'ocupació al Pirineu gironí durant aquestes festes de Nadal sobretot a les estacions, que han notat la falta d'esquiadors. Els apartaments turístics de la demarcació de Girona més populars durant aquestes festes de Nadal han estat els ubicats a poblacions d'interior i al Pirineu. La presidenta de l'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona, Esther Torrent, detalla que "l'ocupació mitjana ha rondat el 70% tots els festius i ha arribat gairebé al 100% la nit de Cap d'Any". En canvi, a les poblacions de Costa Brava "hi ha hagut molt poca incidència, perquè pràcticament tots els allotjaments estan tancats per aquestes dates".

En general, les estacions d'esquí com la Vall de Núria, Bover, Vallter 2.000, La Molina i Masella comenten que la manca de neu els ha afectat notòriament. "No tenim totes les pistes obertes, de les onze en tenim quatre", comenta Ruth Bover, relacions públiques de la Vall de Núria. Les estacions afectades per la falta de neu han hagut de buscar altres solucions: totes coincideixen en oferir activitats complementàries com senderisme, excursions, activitats infantils, patinatge, entre altres.

El turisme rural de Barcelona fa el ple per Cap d'Any

Les cases rurals de la Catalunya central han registrat una bona afluència de visitants durant la campanya turística nadalenca, sobretot per Cap d'Any, quan moltes d'elles van penjar el cartell de "complet". El Berguedà és un bon exemple, fan un balanç positiu d'aquesta campanya nadalenca amb xifres que arriben al 100% per Cap d'Any. "Per aquestes dates sempre freguem el 100%, és l'habitual. La majoria són clients de l'àrea metropolitana de Barcelona, principalment famílies grans o grups d'amics amb nens", explica Oriol Baños, president de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà.

Des de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme del Moianès i d'Osona, fan un balanç positiu d'aquests dies de Nadal. La tendència ha estat similar a l'any passat, però sense arribar als nivells de plena ocupació que van tenir a principis de desembre amb l'allau de visitants de la Fira de l'Avet d'Espinelves i el Mercat de Vic.

Ple total per Tarragona

El cartell de ple total durant Cap d'Any ha permès salvar la campanya turística de Nadal a les destinacions de l'interior de la demarcació de Tarragona i les Terres de l'Ebre. En un context en què a la demarcació tarragonina només hi ha obert el 20% del parc hoteler, la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) xifra l'ocupació en un 80% d'aquest, afavorida pel bon temps. Destaquen que el client internacional s'ha interessat especialment en càmpings, mentre que el de proximitat ha optat per bungalows i hotels. Pel que fa al tipus de públic, ha predominat el familiar.

El sector de la restauració ha treballat intensament al Priorat, l'Alt Camp i la Conca de Barberà, sobretot per Nadal i Cap d'Any, segons l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona (AEHT). Als allotjaments rurals de les Terres de l'Ebre l'ocupació es va quedar en un 40% per Nadal o un 20% pel cap de setmana de Reis i ha estat testimonial els dies laborables.