Enlaces accesibilidad
Salut

El pic de grip, a tocar: les farmàcies registren activitat frenètica

Por
Les farmàcies registren un augment de les vendes pel pic de contagis de virus respiratoris
Les farmàcies registren un augment de les vendes pel pic de contagis de virus respiratoris

El pic de grip hauria d'arribar en els propers dies. El darrer augment de contagis de virus respiratoris ha deixat les urgències tensades i una major pressió assistencial als hospitals. Però, segons el departament de Salut, a partir d'aquest dilluns els contagis aniran a la baixa i progressivament tornarem a la normalitat. Salut insisteix en la importància de la vacunació i la mascareta si tenim símptomes.

El que preocupa, però, és la tornada a l'escola, que pot comportar un repunt dels virus respiratoris. Les infeccions respiratòries com la grip o la covid deixen una incidència de 854 afectats per 100.000 habitants amb més de 66.500 casos. Des dels Centres d'Atenció Primària, demanen evitar anar a urgències, en la mesura del possible, per no col·lapsar-les.

Cabezas: "Ens hem relaxat"

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, assegura que estem a punt de passar el pic de la grip, que està pujant des de principis de novembre. "Després del pont de desembre, la pujada és més inclinada", ha indicat en una entrevista a Ràdio 4. Cabezas insisteix que és important "no abaixar la guàrdia".

"Hem de tenir en compte que podem fer mesures per intentar evitar que la malaltia tingui una repercussió greu en la nostra salut, com la vacunació", ha explicat. En aquest sentit, Cabezas creu que "ens hem relaxat" després dels primers anys de pandèmia de covid on hi havia moltes restriccions i que ara hi ha la sensació que "s'ha volgut passar pàgina". Per això, insisteix en la vacunació, sobretot dels col·lectius més vulnerables.

Carmen Cabezas, sobre la prevenció de contagis vírics: "Ens hem relaxat"

La secretària de Salut Pública també recomana portar mascareta si tenim símptomes que coincideixen amb la grip i la covid, ventilar les estances de casa per evitar la concentració dels virus i quedar-nos a casa si tenim símptomes. "Cal aplicar les mesures i partir del que hem après aquests anys", ha insistit.

Tot just aquest dilluns, hi ha prevista una reunió del ple extraordinari del Consell Interterritorial del Sistema de Salut, on acudirà el conseller Manel Balcells, per tractar d'arribar a un acord conjunt dels criteris a seguir per afrontar aquesta situació. Cabezas espera un consens de mesures que es puguin aplicar, en línia de prevenció i control de la transmissió dels virus.

Activitat frenètica a les farmàcies

Amb el pic de contagis dels virus respiratoris, previsiblement, a tocar, les farmàcies noten un repunt en les vendes de tests d'antígens, mascaretes i medicaments per combatre grip, refredats i altres virus respiratoris. Hi ha qui també hi acudeix per fer front al repunt de la covid d'aquests últims dies. De fet, el producte més buscat és els tests d'antígens.

Les farmàcies registren un augment de vendes de tests i mascaretes

I, tot i que la mascareta torna a ser obligatòria, de moment, als centres sanitaris, a les farmàcies cada vegada són més els que se l'han tornada a posar per entrar-hi. Segons els experts, si presentem símptomes compatibles amb grip, covid i refredat intens, és positiu posar-se la mascareta sigui on sigui, sobretot si és un lloc tancat.

Les infermeres, en vaga

De fet, aquest dilluns hi ha convocada una nova manifestació del sindicat d'Infermeres de Catalunya per reclamar, entre altres coses, que siguin reconegudes en la categoria professional A1. La vicepresidenta del sindicat, Laia Marsal, assegura que aquest reconeixement "afecta a nivell econòmic i de responsabilitat" i reclamen que se'ls equipari a la formació professional que els pertoca.

Tot i que és una competència del ministeri de Sanitat, reclamen que fins que no l'autoritzin, el departament té eines per homologar-ho de manera provisional. Aquesta setmana s'ha produït la primera reunió amb el conseller des que van engegar la vaga indefinida i avisen que la mantindran fins que totes les seves reclamacions no quedin resoltes.