Enlaces accesibilidad
Congrés

La majoria parlamentària, en risc per la manca d'acord en la votació dels decrets anticrisi

  • Junts manté el seu "no" a les mesures del Govern, encara que segueixen les negociacions
  • ERC sí que votarà a favor

Per
El portaveu de Junts, Josep Rius, en roda de premsa aquest dilluns
El portaveu de Junts, Josep Rius, en roda de premsa aquest dilluns

Junts avisa al govern de Pedro Sánchez que aquest dimecres votarà en contra dels tres decrets que es debatran al Congrés i que inclouen mesures anticrisi. El partit exigeix a l'executiu que retiri els acords i que no facin decrets òmnibus, sinó que en presentin un per cada tema. Els juntaires també acusen els republicans, que votaran que sí als decrets, de no lluitar per les competències de la Generalitat.

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha instat el PSOE a retirar les normes i tornar-les a presentar "acordades" amb JxCat. "El PSOE ha de tenir clar que Junts no ha signat un acord de legislatura", ha dit. "El PSOE ha de tenir clar que Junts no ha signat un acord de legislatura i que només hi haurà estabilitat si hi ha avenços en l'eix nacional i l'eix social", ha advertit Rius.

El portaveu ha posat el focus en la "dilatació" a la llei d'amnistia, l'"agreujament de l'infrafinançament" i l'afectació de competències. Justament per això últim, s'ha mostrat "sorprès pel silenci del Govern" de Pere Aragonès, en considerar que "afecta l'autogovern de Catalunya".

El sí d'ERC

Per contra, els republicans ja han confirmat que donaran suport als decrets del govern de Sánchez, el que podria afectar a l'aplicació de l'amnistia. Coincideixen amb el Govern que millora la seguretat jurídica. D'aquesta manera, Esquerra donarà el seu vot pels decrets socials "per responsabilitat i coherència", i ha contradit l'argument de Junts: "cap element perjudica l'amnistia".

De fet, la portaveu republicana, Raquel Sans, ha argumentat que, ara mateix, els jutges ja poden intentar endarrerir-ne l'aplicació, al marge dels decrets. En aquest sentit, ERC aposta per desvincular els dos temes. "La possibilitat de demorar l'aplicació de l'amnistia la tenen els jutges, i utilitzaran totes les armes per fer-ho", ha asseverat Sans.

La prova de foc de Sánchez

Així, Pedro Sánchez afrontarà dimecres una prova de foc: convalidar els tes primers decrets de la legislatura. De moment, no té els suports necessaris garantits per tirar-los endavant. Els partits de Govern fan una crida a la responsabilitat i asseguren que negociaran fins a l'últim minut per mirar de tirar endavant els decrets perquè les mesures que inclouen no decaiguin.

Pedro Sánchez afrontarà dimecres una prova de foc: aprovar els tres decrets

El secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, ha descartat retirar els tres decrets i ha assegurat que el partit continua negociant tothom. Per la seva banda, el ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha demanat "responsabilitat" als partits per tal que el govern espanyol pugui aprovar els decrets. "No pararem de parlar amb tothom per tirar-ho endavant", ha assegurat.

El PP carrega contra Sánchez

El PP ja ha anticipat el seu vot en contra, malgrat que el Govern intenta negociar amb els populars. I és que el president del partit i cap de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, carrega de nou contra Sánchez pels seus pactes amb els independentistes. "Pedro Sánchez sosté el seu govern sobre ell mateix, els objectius de l'independentisme i el no-res per a la resta dels espanyols", ha dit.