Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya, 8 de gener de 2024 | El personal sanitari torna a manifestar-se per demanar millores salarials

  • L'entrada en vigor de l'obligatorietat de la mascareta als centres sanitaris s'endarrereix
  • Detenen un home en relació amb la mort violenta de la seva exparella a Barcelona

Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Mig miler d'infermeres protesten aquest dilluns a Barcelona
Mig miler d'infermeres protesten aquest dilluns a Barcelona

L'actualitat d'aquest dilluns passa pel retorn a la rutina i l'escola després de les vacances de Nadal. Una jornada marcada per les mesures a correcuita pel pic de contagis de virus respiratoris. A Madrid, s'ha reunit el Consell Interterritorial del sistema de Salut per tractar aquesta situació i arribar a un consens, però no s'ha arribat a cap acord.

Mentrestant, el col·lectiu d'infermeres ha engegat una nova jornada de protestes, una aturada que van començar el 12 de desembre. Lamenten, diuen, el menyspreu laboral i professional que pateixen. A la vaga indefinida d'infermeres s'han sumat avui els tècnics sanitaris, tant de grau mig com superior.

Avui també protesten els treballadors de terra d'Iberia, que han iniciat la quarta i última jornada de vaga. Una situació que ha generat retards en els vols i amb maletes acumulades als aeroports. Els sindicats, però, asseguren que volen seure a negociar.

En terreny social, s'ha confirmat que l'assassinat d'una dona el 29 de desembre passat al districte de Sant Martí, a Barcelona, s'investiga com un cas de violència masclista. Els Mossos d'Esquadra han fet pública avui la detenció de la seva exparella, un home de 31 anys.

Resum de notícies a Catalunya, 8 de gener de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:14

    Els sindicats d'Iberia acaben l'última jornada de vaga anunciant una nova reunió amb l'empresa

     

    UGT i CCOO han anunciat una nova reunió amb Iberia per a aquest dimarts després de dies de vaga. Les dues entitats celebren el seguiment que han tingut les aturades entre la plantilla, un seguiment "digne d'elogi", i asseguren que la protesta ha provocat "milers de maletes que han quedat a terra, retards en molts casos superiors a dues hores i nombroses cancel·lacions de vols, a més de les ja realitzades per les companyies aèries amb anterioritat als dies de vaga". 

  • 19:55

    El seguiment de la vaga d'infermeria és del 2,8% a la tarda i del 2% al matí

     

    Són dades fins a les 17.00 h proporcionades al Departament de Salut pel 43% de les entitats proveïdores. Aquest dilluns es manté la vaga indefinida convocada pel sindicat Infermeres de Catalunya en l'àmbit del tot el sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya, el SISCAT, però també hi ha aturada d'altres professionals de l'ICS, com per exemple els Tècnics Superiors Sanitaris i els Tècnics en Cures d'Infermeria.

  • 19:35

    Els Mossos investiguen la mort d'un pare i els seus dos fills a Horta

     

    Troben els cossos sense vida d’un home i els seus dos fills de 7 i 10 anys a Horta Guinardó, Barcelona. Ha estat a un domicili del Passeig Universal, on hi havia una forta concentració de gas. Segons apunta el rotatiu barceloní, la mare dels nens ha alertat la policia, atès que no tenia notícies de l'exmarit que li havia de retornar els nens després de les vacances de Nadal. Dotacions de Mossos i Bombers estan investigant les causes dels fets i encara no s'ha descartat cap hipòtesi.

  • 18:15

    El Teatre Poliorama acull l'obra 'Winnipeg, el vaixell de Neruda'

     

    L'espectacle 'Winnipeg, el vaixell de Neruda' torna a la cartellera barcelonina durant sis úniques funcions. Es podrà veure al Teatre Poliorama a partir d'aquest dimarts fins al 23 de gener. L'obra recupera la història d'un dels episodis ignorats de la Guerra Civil: el moment en què el poeta xilè Pablo Neruda i el ministre d'Exteriors del govern de Xile, Abraham Ortega, van obrir les portes del país a més de 2.000 republicans espanyols exiliats que viatjaven a bord del Winnipeg.

    El Teatre Poliorama oferirà l'obra 'Winnipeg, el vaixell de Neruda'
    rtve El Teatre Poliorama oferirà l'obra 'Winnipeg, el vaixell de Neruda'
  • 17:26

    Detingut un home al Vendrell relacionat amb la mort violenta d’una dona de 72 anys a Itàlia

     

    Els Mossos d’Esquadra han detingut un home de 29 anys al Vendrell (Baix Penedès) acusat d’un delicte d’homicidi comès a Itàlia el passat 23 de juny. Els agents van arrestar-lo en el marc d’un control policial de seguretat ciutadana al camí dels Molins el passat 3 de gener. En comprovar el seu passaport, van constatar que comptava amb una ordre de detenció per part de les autoritats judicials italianes en relació amb la investigació per la mort violenta d’una dona de 72 anys. Segons els Mossos, el detingut, juntament amb dos homes més, haurien rebut l’encàrrec de l’exparella de la víctima per matar-la.

  • 17:08

    Foment, en contra de la proposta de Sanitat de baixes automàtiques de tres dies

     

    Foment del Treball s'ha posicionat en contra de la proposta del govern estatal de baixes automàtiques de tres dies perquè no si no hi ha revisió mèdica "no hi ha cap mena de cobertura jurídica" per no anar a la feina. En un comunicat, la patronal catalana ha lamentat la iniciativa de la ministra de Sanitat, Mónica García, d'implementar baixes sense haver d’acudir a un centre d’atenció primària arran de l'augment dels contagis per virus respiratoris de les últimes setmanes. 

  • 17:06

    Mor el director de cinema Ventura Pons als 78 anys

     

    El director de cinema, guionista i productor català Ventura Pons ha mort aquest dilluns als 78 anys. Director d'una trentena de pel·lícules -la majoria a través de la seva productora Els Films de la Rambla S. A. fundada el 1985- es va convertir en un dels cineastes més prolífics en llengua catalana. Va adaptar textos d'autors contemporanis i va dirigir una desena d'obres teatrals. Entre d'altres, va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional de Cinema i el Gaudí d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català.

  • 16:20

    Presó per al detingut per la mort violenta de la seva exparella el 29 de desembre a Barcelona

     

    Presó provisional comunicada i sense fiança per al detingut per la mort violenta de la seva exparella a Barcelona el 29 de desembre passat. La magistrada ha acordat la presó per un delicte d'homicidi després que el jutjat de violència sobre la dona 4 de Barcelona, en funcions de guàrdia, hagi rebut avui l'home. El detingut, de 31 anys, va ser arrestat pels Mossos el 5 de gener com a presumpte autor de la mort de la seva exparella i ha passat a disposició del jutjat aquest dilluns. 

  • 16:00

    'Gente despierta', del periodista català Carles Mesa guanya Radiopasión 2023

     

    El periodista català, Carles Mesa, ha guanyat Radiopasión 2023, el programa de ràdio de RNE, on els locutors de les diferents cadenes mostres els seus dots de cant. L'ha fet amb el tema 'Gente despierta', amb una versió de la cançó 'No se ve'. Segona posició per al debut de Ràdio 4, en una reinterpretació de 'Nochentera' i una felicitació de les festes de Nadal.

  • 15:30

    Mig miler d'infermeres tornen a sortir al carrer després de Nadal

     

    El personal sanitari s'ha tornat a manifestar avui per demanar millores salarials. A la vaga indefinida del col·lectiu d'infermeres, s'hi afegeix ara l'aturada dels tècnics sanitaris, tant de grau mig com superior.

  • 14:40

    El Pirineu de Lleida tanca les vacances de Nadal amb 222.000 forfets venuts

     

    Malgrat el vent de diumenge, que va fer tancar estacions com la de Boí Taüll, el Pirineu lleidatà ha tancat les vacances de Nadal amb 222.000 forfets venuts i un 70% d'ocupació. Es tracta de xifres similars a les de l'any passat, segons el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. L'estació que més pistes ha obert és Baqueira, que ha registrat un 12% més d'esquiadors. A Girona la neu ha escassejat i l'afluència ha estat inferior.

  • 14:30

    La majoria parlamentària del Congrés, en risc. 

     

    Junts votarà en contra dels tres decrets que es debatran al Congrés i que inclouen mesures anticrisi. Per contra, els republicans donaran suport, el que podria afectar a l'aplicació de l'amnistia. Coincideixen amb el Govern que millora la seguretat jurídica. Els partits de Govern fan una crida a la responsabilitat i asseguren que negociaran fins a l'últim minut per mirar de tirar endavant els decrets perquè les mesures que inclouen no decaiguin. El PP ja ha anticipat el seu vot en contra i Feijóo carrega de nou contra Sánchez pels seus pactes amb els independentistes.

  • 14:00

    El comerç aspira a mantenir les vendes en unes rebaixes marcades pels efectes de la inflació

     

    Avui és el segon dia de rebaixes d'hivern, el primer en dia feiner. Els comerços tornen a atreure compradors tot i que menys que anys anteriors perquè moltes marques ja van començar els descomptes a la tardor. Sí que facturaran un 5% més, però és a causa de la pujada de preus per la inflació. De mitjana, els catalans gastaran 160 euros per persona, 20 menys que l’any passat; uns clients que busquen descomptes del 30 fins al 80%, que destinaran sobretot en roba i calçat.

  • 13:35

    Sense acord a la reunió de Sanitat amb les comunitats perquè tornin les mascaretes

     

    No hi ha acord, per ara, entre les comunitats i el ministeri de Sanitat perquè les mascaretes tornin a ser obligatòries als centres sanitaris a tot Espanya. A Catalunya, però, està previst que ho siguin tan bon punt es publiqui la mesura al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. D'altra banda, el ministeri estudia implantar les autobaixes de tres dies. 

  • 13:01

    Veïns del Pirineu demanen millores en el servei de paqueteria a domicili

     

    Molts veïns dels pobles de muntanya pateixen mancances en el servei de paqueteria a domicili. Les empreses que presten aquest servei al·leguen que no els surt rendible econòmicament i, per exemple, en el darrer mes sis paquets han estat retornats al seu origen.

    Veïns del Pirineu demanen millores en el servei de paqueteria a domicili
    rtve Veïns del Pirineu demanen millores en el servei de paqueteria a domicili
  • 12:40

    Veïns d'Espinavell es queden sense fibra òptica per la caiguda d'arbres pel vent

     

    Veïns d'Espinavell, un nucli que pertany a Molló (Ripollès) on viuen una cinquantena de famílies, porten des d'ahir al migdia sense fibra òptica arran de les ratxes de vent d'aquest cap de setmana i la caiguda d'alguns d'arbres. Segons l'alcalde, Pep Coma, un arbre va trencar el cable en caure i s'està pendent que la companyia Vera faci la reparació. Les ratxes van superar els 82 km/h i, tot i ser una zona on ja acostuma a bufar. El batlle ho atribueix també a la sequera.

  • 12:30

    Salut preveu unes 10.000 visites a urgències aquest dimarts per l’epidèmia de virus respiratoris

     

    El conseller de Salut, Manel Balcells, ha explicat que per aquest dimarts s’esperen unes 10.000 visites a les urgències dels hospitals i centres d’atenció primària a causa del pic de l’epidèmia de virus respiratoris. En una entrevista a TV3, Balcells ha recordat que el “sostre” de visites a urgències en altres ocasions ha estat d’11.000 diàries, i ha assegurat que Catalunya no té cap centre “col·lapsat”, com sí que tenen altres autonomies.

  • 12:09

    Detenen un home per la mort violenta de la seva exparella el passat 29 de desembre a Barcelona

     

    L'arrest va tenir lloc divendres passat, 5 de gener, i aquest dilluns el presumpte autor dels fets ha passat a disposició del jutjat de violència sobre la dona de Barcelona. El 29 de desembre la policia va localitzar el cos sense vida d'una dona de 38 anys, en un domicili del carrer Navas de Tolosa, al districte de Sant Martí de Barcelona. La Divisió d’Investigació Criminal del cos va obrir una investigació que ha permès identificar i localitzar l'home. El cas continua sota secret d'actuacions.

     
  • 11:48

    Els comuns defensen que el decret dona "seguretat jurídica" a l'amnistia i veurien "irresponsable" que Junts el tombés

     

    Per als comuns, el decret òmnibus, que es votarà aquesta setmana al Congrés dels Diputats, no només "no afecta" la llei d'amnistia, sinó que li "dona seguretat jurídica". Així ho ha defensat aquest dilluns el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, que ha avisat Junts per Catalunya que seria una "irresponsabilitat" que tombessin una norma "que suposa avenços des del punt de vista social" i que ho fessin "amb una justificació que no s'aguanta".

  • 11:45

    El govern espanyol oferirà una pujada de l'SMI superior al 4% si les patronals es desmarquen de l'acord

     

    El secretari d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, ha afirmat que el govern espanyol oferirà una pujada de l'SMI superior al 4% si finalment les patronals es desmarquen de l'acord que negocia l'executiu amb els agents socials. "La CEOE ha de fer un exercici de pragmatisme", ha apuntat abans de la reunió celebrada amb sindicats i patronals a Madrid. "Qui no entra en un acord normalment en paga les conseqüències. Estaríem disposats a explorar, no vull assenyalar una xifra, però una que ens serveixi per a un acord amb els sindicats", ha afegit.

  • 11:35

    El govern espanyol està negociant amb els seus socis de cara a la convalidació del decret llei

     

    El govern espanyol està negociant amb els seus socis de cara a la convalidació del decret llei que inclou, entre d'altres, les mesures anticrisi. Junts per Catalunya ja s'ha desmarcat perquè creu que pot afectar a l'aplicació de la llei d'amnistia un cop s'aprovi. La vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, demana al PP que sigui responsable. El PP, de moment, també es nega a facilitar aquesta tramitació. Entre les seves peticions es troba una rebaixa fiscal. 

  • 11:25

    El govern de la Generalitat continua treballant en els nous pressupostos

     

    El govern de la Generalitat continua treballant en els pressupostos del 2024, uns comptes que haurà de negociar perquè no té els suports garantits. En el PP català, però, creuen que acabaran tirant endavant. Segons Santi Rodríguez, el PSC els aprovarà per garantir l'estabilitat del govern espanyol.

  • 11:05

    Experts comparen la situació de la grip amb la del 2018 i situen el pic entre finals d'aquesta setmana i la vinent

     

    Experts en infeccions respiratòries han avisat que la situació sanitària actual no pot comparar-se a la viscuda durant la pandèmia de la covid. En una entrevista a Rac1, l'investigador del BIOCOMSC, Enric Álvarez, ha dit que les dades són similars a les de l'any 2018, amb 80.000 o 85.000 diagnòstics setmanals i ha vaticinat que el pic de contagis tindrà lloc entre finals d'aquesta setmana i la vinent. El cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, Robert Güerri, ha demanat no ser "catastrofistes" i ha remarcat que el moment és "complicat" però no de "col·lapse".

  • 10:44

    Barcelona inicia les obres de transformació de la ronda de Sant Antoni

     

    L'Ajuntament de Barcelona ja ha començat les obres de transformació de la ronda de Sant Antoni, entre els carrers del Comte d’Urgell i Floridablanca, i al carrer de Tamarit, entre Comte d’Urgell i la ronda de Sant Antoni. La remodelació comptarà amb una inversió d’uns 11,6 milions d'euros i les obres s'executaran durant un any i quatre mesos. Es preveu que una part de la futura ronda de Sant Antoni es configuri com un àmbit pacificat on la circulació de cotxes desapareix.

  • 10:20

    Sanitat estudia implementar la baixa automàtica de tres dies

     

    El Ministeri de Sanitat estudia implementar la baixa automàtica de tres dies per rebaixar la saturació a l'atenció primària arran de l'augment dels contagis per virus respiratoris de les últimes setmanes. En una entrevista a Onda Cero aquest dilluns, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha explicat que la mesura està pensada perquè els treballadors puguin justificar una malaltia "lleu" mitjançant una "declaració responsable" quan es comencen a tenir els primers símptomes. García ha defensat que la mesura "és eficaç".

  • 9:54

    Iberia admet "problemes amb centenars" de maletes en tres dels 29 aeroports que duu el servei de handling

     

    Iberia reconeix "problemes amb centenars" de maletes en tres dels 29 aeroports que duu el servei de handling en l'arrencada del darrer dia de vaga del personal de terra, segons ha informat aquest dilluns. L'empresa aèria afirma que la problemàtica ha anat en augment en les últimes hores, especialment a Barcelona, Bilbao i Gran Canària. Segons el sindicat UGT, fins a 3.000 maletes s'han quedat a terra.

     
  • 9:40

    Augmenta el preu de la llum

     

    Aquest dilluns es dispararà el preu de la llum amb un increment que arribarà fins a gairebé a un 39¿%. El preu del megawatt hora serà de 105 euros amb 51 cèntims. Serà un dels dies més cars després dels canvis en la tarifa elèctrica que ha entrat en vigor aquest any i que té com a objectiu, precisament, intentar controlar millor els increments del preu de l'energia.

    Una iniciativa que divideix els comerciants. Els representants de les zones més turístiques ho valoren molt positivament, el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, afirma que les dades són bones. 

  • 9:19

    Santi Rodríguez: "És impossible establir una negociació amb Junts".

     

    El secretari general del PP de Catalunya, Santi Rodríguez, assegura que el Partit Popular (PP) no es va reunir amb Junts per explorar un pacte postelectoral d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo. Així ho nega el secretari general del PP de Catalunya en referència a la reunió entre Junts per Catalunya i el PP que es va produir el 17 d'agost a un conegut hotel de Barcelona i va comptar amb la participació Daniel Sirera i Xavier Domínguez, per part dels populars: "És impossible establir una negociació amb Junts". El secretari general del PP de Catalunya admet que desconeixia la reunió i que es va assabentar per la premsa. 

     

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Rodríguez està convençut que els socialistes aprovaran el pressupost del Govern d'ERC i veu difícil una abstenció dels populars perquè el decret anticrisi tiri endavant. 

     

     
  • 8:45

    Mor una persona en un incendi d'habitatge a Calella

     

    Els Bombers de la Generalitat han rebut l'avís de matinada quan el foc ja estava escampat. A l'interior del domicili hi havia dues persones més: una que ha pogut sortir pel seu propi peu i l'altre que s'ha confinat a la seva habitació amb el seu gos. 

     
  • 8:40

    Patronal, Sindicats i el ministeri de Treball es reuneixen per negociar un nou augment de l'SMI


    El Ministeri de Treball ha convocat avui a Sindicats i Patronal per reprendre les negociacions per l'augment del Salari Mínim.
    La ministra Yolanda Díaz va insistir que cal una nova pujada per compensar les pèrdues de poder adquisitiu que estan patint els treballadors. Actualment, el Salari Mínim és de 1.080 euros i Treball ha fixat l'inici de la negociació en un augment del 4 %.

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 08 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:25

    El tercer i penúltim dia de vaga dels treballadors de 'handling' d'Ibèria acaba amb un seguiment del 20 %

     

    El sindicat USO amenaça amb convocar noves jornades de vaga del personal de terra del Grup Ibèria davant el que consideren una postura "immobilista" de la companyia. El tercer dia de vaga dels treballadors de 'handling' ha acabat amb retards en els vols i 3.000 maletes perdudes. Un balanç que fa la UGT, que ha xifrat el seguiment d'aquesta jornada vaga en un 20%. Els sindicats informen que no s'han reunit amb la companyia en les darreres hores i que encara no s'ha resolt l'enviament de maletes acumulades a Barcelona, Bilbao i Gran Canària. Denuncien que els treballadors d'Ibèria fa anys que assumeixen "sacrificis salarials" i acusen la companyia d'incomplir els darrers acords laborals.

     
  • 8:20

    Els pressupostos i la sequera, els reptes del govern d'Aragonès

     

    Inici d'any complicat també pel govern de Pere Aragonès. En minoria al parlament afronta el darrer any de la legislatura amb una pròrroga de pressupostos, però amb l'esperança d'aconseguir suports per aprovar uns nous comptes per aquest 2024. El president de la Generalitat haurà de buscar també aliances per fer front a la crisi de la sequera i té obert un nou front amb l'escola catalana. El grup d'experts que té encarregat estudiar la millora del sistema educatiu comença a deliberar aquest mateix dilluns.

  • 8:15

    L'amnistia protagonitza l'inici del curs polític. 

     

     

    Aquesta setmana es reprèn el curs polític amb la llei d'amnistia com a gran protagonista, pendents de les esmenes parcials que hi puguin introduir els grups polítics. Tot això, a dos dies que es discuteixin les que PP i VOX van presentar a la totalitat. 

    També el PSOE podria veure com deixen de convalidar-se decrets del govern que inclouen mesures anticrisi o el subsidi de desocupació. Precisament Podemos hi ha mostrat el seu rebuig. I de l'altra, també Junts ha anunciat que votarà en contra de les mesures legislatives. 
     

  • 8:10

    Els tècnics sanitaris se sumen a la vaga indefinida de les infermeres

     

    El personal sanitari està en peu de guerra. A les demandes laborals se suma el col·lapse als centres sanitaris per l'augment d'afeccions respiratòries. A més de la vaga indefinida de les infermeres, a partir d'avui comença una aturada indefinida dels tècnics sanitaris. Són personal d'urgències, quiròfans o proves diagnòstiques. Reclamen un reconeixement professional que, diuen, no inclou l'acord amb Salut. El sindicat d'infermeres es manifestarà avui fins a la plaça de Sant Jaume per interpel·lar directament el president de la Generalitat. 

  • 8:05

    Les mascaretes tornen a ser obligatòries a tots els centres sanitaris. 

     

    Des d’avui, les mascaretes tornen a ser obligatòries a tots els centres sanitaris de Catalunya davant l'increment de contagis de virus respiratoris com refredats, grip i covid. La mesura, que s’ha de publicar all Diari Oficial de la Generalitat, afecta els centres d'atenció primària, els hospitals i els centres sociosanitaris. Les farmàcies, que noten l'augment de les vendes de mascaretes, i les residències en queden fora. 

    Precisament avui, el Ministeri de Sanitat proposarà que la mesura sigui aprovada per totes les comunitats autònomes durant el pic epidèmic de grip. 

  • 08:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dilluns 08 de gener de 2024. 

     

    Consulta aquí les notícies més destacades.