Enlaces accesibilidad
Salut

La mascareta torna a ser obligatòria als centres sanitaris de Catalunya, a l'espera de l'aprovació al DOGC

Per
La mascareta torna a ser obligatòria als centres sanitaris
La mascareta torna a ser obligatòria als centres sanitaris

Catalunya decreta l'obligació de tornar a portar la mascareta als centres sanitaris a partir de dilluns. Així ho ha avançat el conseller de Salut, Manel Balcells, a través de les xarxes socials davant de l'increment dels virus respiratoris durant la darrera setmana, tal com també ha fet la Comunitat Valenciana.

A l'espera de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), s'espera que l'obligació entri en vigor finalment aquest dimarts després de la reunió interterritorial a Madrid aquest dilluns i de la reunió de l'executiu català aquest dimarts.

Tornen les mascaretes als centres sanitaris

En paral·lel, no hi ha acord, per ara, entre les comunitats i el ministeri de Sanitat perquè les mascaretes tornin a ser obligatòries als centres sanitaris a tot l'Estat.

Autobaixes de tres dies

D'altra banda, el ministeri estudia implantar les autobaixes de tres dies per rebaixar la saturació a l'atenció primària arran de l'augment dels contagis per virus respiratoris de les últimes setmanes. En una entrevista, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha explicat la mesura està pensada perquè els treballadors puguin justificar una malaltia "lleu" mitjançant una "declaració responsable" quan es comencen a tenir els primers símptomes, per tal de no "burocratitzar i col·lapsar més" els centres sanitaris.

García ha defensat que la mesura "és eficaç", alhora que es tracta d'una "demanda històrica" de l'atenció primària que en altres països ja l'han implementada.

De fet, la incidència a Catalunya ja supera els 845 casos per cada 100.000 habitants. De moment, farmàcies i residències queden excloses de la mesura. La mesura es farà efectiva un cop es publiqui al DOGC. Dilluns mateix es reunirà el Consell Interterritorial Extraordinari per abordar l'increment en un 80% del nombre d'infeccions al conjunt de l'Estat.

El pic de casos per diumenge

El Departament de Salut preveu que el pic de casos de malalties respiratòries arribi a Catalunya entre diumenge i dilluns, després de la festivitat de Reis. El director del Pla Nacional d'Urgències de Catalunya, Xavier Jiménez, apunta a la grip com a principal responsable, tot i que reconeix que s'ha detectat un lleuger increment dels casos de Covid en els darrers dies.

Jiménez, en declaracions a EFE, també admet que estan vivint un increment de l'activitat i que s'espera que la setmana vinent el nivell als serveis d'urgències continuï sent molt alt. Els professionals assenyalen una imminent saturació.

Col·lapse de les urgències hospitalàries

Un dels centres que ja està vivint una situació de saturació és el cas de l'Hospital de Terrassa, al Vallès Occidental, on asseguren que viuen un col·lapse de rècord. Actualment, hi ha una cinquantena de pacients esperant per a ser ingressats a planta i els que tenen un diagnòstic lleu els deriven als Centres d'Atenció Primària.

L'onada de virus respiratoris satura els centres sanitaris

Saturació a l'Hospital del Mar

Situació que es repeteix en altres centres. Com per exemple a les urgències de l'Hospital del Mar aquest mateix matí. Hi ha passadissos plens de pacients als llits esperant una habitació. Alguns porten un parell de dies dormint a urgències mentre esperen l'ingrés a planta.

Des de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, CAMFIC, avisen que les setmanes de Nadal estan essent especialment complicades als CAP. No només per l'augment de l'activitat i la pressió assistencial, sinó també perquè les plantilles no estan al 100%: una part dels sanitaris està de vacances, d'altres s'han posat malalts, i a tot plegat se suma la vaga d'infermeres.

Els metges culpen Salut

Metges de Catalunya titlla de "col·lapse assistencial" la situació actual dels serveis d'urgències hospitalàries i CAP i assegura que és "evitable" si el Departament de Salut pren mesures preventives. El sindicat apunta que el “dèficit” de planificació i la manca de personal són algunes de les causes principals de la tensió que experimenten "des de fa molts anys" els sanitaris aquestes mateixes dates.

L'organització recorda que una de les solucions per descongestionar els centres és recuperar el sistema automàtic de baixa laboral per certificat autoresponsable, mitjançant el qual els usuaris podrien tramitar la incapacitat de treball de curta durada sense la necessitat de desplaçar-se als centres de salut.