Enlaces accesibilidad

Continuen pujant els contagis a Catalunya, però de forma més moderada

  • El pic epidemiològic s'espera per aquesta setmana o la que ve
  • Salut obre la vacunació a partir de 12 anys

Por
Cafè d'idees - Carmen Cabezas: "La mesura de la mascareta ha de ser relativament curta"

Els contagis d'infeccions respiratòries continuen pujant a Catalunya, amb un nivell de transmissió alt. Segons les dades de Salut actualitzades aquest dimarts, el pic estimat actual d’incidència és de 900 casos per cada 100.000 habitants; la setmana passada estava en 845.

La primera setmana de l’any, s’han diagnosticat prop de 15.000 casos de grip a l’atenció primària. D'altra banda, la incidència estimada de covid registra un lleu descens, però les persones ingressades a planta pugen a gairebé 800 més que la setmana anterior.

Barreja de virus respiratoris

L’onada epidèmica de la grip continua creixent, juntament amb altres tipologies d'infeccions respiratòries. Segons unes mostres agafades per Salut a 34 Centres d'Atenció Primària (CAP) de Catalunya, la grip ocupa el 38% dels contagis, seguida del rinovirus (refredat), el SARS-CoV-2, en el 13% dels casos, el virus sincicial respiratori (VRS) amb un 7%, i d'altres que tenen menor incidència.

El col·lapse als hospitals gironins afecta les intervencions quirúrgiques

Les infeccions respiratòries estan afectant l'activitat hospitalària de la majoria d'hospitals a Girona, que es veuen amb certes dificultats per ubicar a tots els pacients. Aquesta situació ha esdevingut en la reorganització de l'activitat quirúrgica per alliberar llits, tot i que ja s'han ampliat més de cinquanta respecte als que hi havia anteriorment.

El pic de virus respiratoris afecta les intervencions quirúrgiques gironines

D'aquesta manera, s'han substituït algunes de les operacions programades per processos ambulatoris, que no requereixen ingrés hospitalari. D'altra banda, hi ha d'altres com l'hospital de Palamós que han anul·lat intervencions.

Mascareta obligatòria als centres sanitaris

Aquest dimarts Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat l'obligatorietat de portar mascareta als centres sanitaris durant quinze dies naturals. La normativa s'estén a treballadors, visitants i pacients de més de sis anys, amb l'excepció de les persones ingressades quan romanguin en la seva habitació.

L'escrit que ha signat el conseller de Salut, Manel Balcells, indica que la decisió s'ha pres després que "en les darreres setmanes, les dades epidemiològiques hagin evidenciat un important increment d'infeccions respiratòries".

A més a més, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, ha defensat que la mesura es mantindrà poc temps perquè els virus respiratoris actuals estan a punt d'arribar al seu pic i no és partidària d'estendre la mascareta a altres àmbits com el transport públic, però sí que recomana portar-la en cas que es tinguin símptomes.

Oberta la vacunació a partir de 12 anys

També des d'aquest dimarts s'ha obert l'agenda de vacunació de grip per a persones de més de 12 anys i ja es pot demanar cita des de La Meva Salut. Sobretot estan adreçades a persones de més de 60 anys, o aquelles que tinguin malalties de risc, hipertensió, diabetis, problemes cardiorespiratoris i embarassades; a més dels professionals sanitaris, per estar en contacte amb col·lectius vulnerables.

La cobertura vacunal de la grip en les persones grans es troba en un 66% en persones majors de 80 anys i un 53% dels que tenen entre 70 i 79 anys. Cabezas també recomana que la població en general es protegeixi per evitar baixes laborals i complicacions no desitjades.

La grip pot originar un ictus

Segons el Servei de Medicina Preventiva de l'Hospital de Bellvitge, l’ictus es pot desencadenar per infeccions respiratòries com la grip. De fet, el 87% dels pacients que han patit un no presenten les pautes de vacunació antigripal i pneumocòccica.

Els experts adverteixen que les persones no vacunades tenen un 18% més de risc que les persones vacunades.