Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Artur Mas avala la negativa de Junts als decrets anticrisi del Govern

  • L'expresident de la Generalitat creu que "s'ha de fer entendre" al Govern que aquesta legislatura "no serà una bassa d'oli"
  • Mas demana posar el pacte fiscal sobre la taula de les negociacions

Per
Cafè d'idees - Artur Mas avala la negativa de Junts als decrets anticrisi

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, comparteix el 'no' de Junts als tres decrets anticrisi que es votaran aquest dimecres al Congrés: "S'ha de fer entendre al govern de Sánchez que aquesta legislatura no serà una bassa d'oli". A més, Mas creu que "no s'enfonsa res" si aquest dimecres no s'aproven.

En aquest sentit, Mas demana al PSOE "entendre la complexitat de la legislatura" amb set partits més implicats i insisteix que cal negociar abans de portar al Congrés els decrets i rebutja un decret "òmnibus" perquè hi ha moltes coses diferents i sensibles i reclama tractar-los tema per tema.

Per això, Mas reclama negociar abans: "És un primer avís. Junts no està dient que no s'aprovi. Tornin i presenti-ho d'una manera que ho puguem votar a favor". L'expresident Mas considera que Junts té tot el dret a demanar al PSOE que faci les coses d'una altra manera perquè si no, diu, "la legislatura seria una piconadora".

Mas, sorprès per la proposta de sancionar empreses

Amb relació a la possibilitat de sancionar les empreses que van marxar pel Procés i no tornin a Catalunya, l'expresident català s'ha mostrat sorprès i creu que Junts no condicionarà demà l'aprovació dels decrets a aquesta mesura: "Potser hi ha gent que ho defensa. M'estranya que es plantegi en els termes que estem, no em sorprèn com a incentiu".

Mas reclama "plantar-se" pel concert econòmic

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Mas reclama als partits independentistes "plantar-se" per aconseguir el concert econòmic que reservi a la Generalitat el poder legislatiu en matèria fiscal com al País Basc perquè l'agència tributària depengui de la Generalitat. En aquest sentit, considera que Catalunya ha de mantenir una aportació a l'Estat perquè "pesa molt més que el País Basc i no es pot fer un càlcul que desestabilitzi tot Espanya", i afegeix: "Se'n pot parlar".

Tot això, ho planteja perquè creu que de la negociació actual no s'aconseguirà la convocatòria d'un referèndum d'independència i demana posar el pacte fiscal sobre la taula: "Ho sabrem d'aquí a pocs mesos. Si no surt hi ha d'haver algun altre tema de país i el pacte fiscal ho és, que estigui allà".

Mas: "Ho tornaria a fer"

Sobre les seves decisions com a president, Mas creu que si Mariano Rajoy li hagués ofert un pacte fiscal en la línia del concert econòmic "probablement moltes de les coses que van passar no haurien passat". L'expresident diu que "ho tornaria a fer" tenint present el context del moment: "El gran repte era canalitzar un moviment que al carrer es podia desbordar".

L'expresident de la Generalitat es mostra convençut que l'actual president, Pedro Sánchez, vol solucionar el conflicte català, alhora que assegura que "la manera que té al cap, no és la que funcionarà".

Superar la incomoditat de veure's amb Puigdemont

Mas considera normal que Sánchez es reuneixi amb Carles Puigdemont igual que es veurà amb Andoni Ortuzar o amb Pere Aragonès: "No pots apostar per un soci com Junts i dir que m'incomoda que el principal referent es vegi amb mi. Entenc que l'incomodi, però ha de superar-ho".

L'expresident de la Generalitat diu que Carles Puigdemont serà el candidat de Junts a la Generalitat "si ell ho vol" perquè és el líder evident del partit i té l'acceptació general com en altres èpoques ho van ser Jordi Pujol o ell mateix: "El president Puigdemont és el líder natural, reconegut, si creu que per Junts és bo fer el pas endavant, l'ha de fer".