Grífols continua amb fortes pèrdues a la borsa amb les accions per sota dels 10 euros
- La farmacèutica catalana assegura que denunciarà Gotham City Research
La farmacèutica Grífols continua enfonsant-se a la borsa. Aquest divendres les seves accions cauen un 10%, després que aquest dijous el valor de la multinacional catalana ja va retrocedir un 16%. Les explicacions que Grífols ha donat a analistes i inversors no han convençut els mercats, que continuen castigant la líder europea d'hemoderivats, tot i reiterar que no ha maquillat els comptes.
Grífols reconeix que la Comissió Nacional del Mercat de Valors li ha donat un termini de 10 dies perquè li enviï tota la informació sobre el cas. Des de l'esclat de l'escàndol per l'informe desfavorable de Gotham City Research, la farmacèutica catalana ha perdut gairebé la meitat del seu valor borsari.
Números vermells
Grífols ha registrat pèrdues per sobre del 15% en l'arrencada borsària d'aquest divendres i continua en números vermells. La multinacional va tancar dijous amb una caiguda del 16,17% després de la conferència telefònica amb els inversors, que no va aconseguir calmar els mercats.
L'acció va caure al final de la sessió per sota dels 10 euros, tal com es manté aquest matí, i amb valors propers als 8,1 que va registrar amb l'aparició de l'informe de Gotham. Tot i que l’avís de la farmacèutica que prendria accions legals contra Gotham li va donar un breu respir a borsa, la desconfiança segueix i ja ha perdut més d’un 45% des de l’esclat de l’escàndol.
Accions legals contra Gotham
Grifols ha anunciat aquest dimecres accions legals contra la firma Gotham City Research pels danys reputacionals i financers de l'informe desfavorable que l'acusa de maquillar els comptes per ocultar part dels deutes. Un moviment pel qual Gotham en podria treure un benefici de 9 milions d'euros.
Gotham, que ja va fer caure l’empresa Gowex fa 10 anys, sosté que Grífols “manipula el deute i l’EBITDA reportats per reduir artificialment el seu palanquejament”. La farmacèutica catalana defensa la seva “transparència, integritat i conducta ètica” en un comunicat enviat a la CNMV. La farmacèutica també justifica portar el fons als tribunals per “provocar una gran preocupació” als seus pacients i donants.
Així mateix, Grífols assegura que el seu consell d’administració “dona suport plenament” a l’actual conseller delegat i president executiu, Thomas Glanzmann i reitera que totes les operacions qüestionades han estat “aprovades unànimement” pel consell.
Les pèrdues es moderen en la jornada de dimecres
La companyia ha iniciat la sessió d'aquest dimecres en verd, però els valors han anat fluctuant i a les 9.30 hores s'ha situat de nou en xifres vermelles, amb descensos superiors al 2%. L'empresa va tancar la jornada dimarts amb unes pèrdues del 26,91%, en una sessió que van arribar a superar el 40%. La companyia té previst fer un comunicat aquest dimecres a través de la CNMV.
La farmacèutica s'ha defensat de les acusacions apel·lant a la seva transparència i afirmant que l'objectiu del fons és que "baixi la cotització de l'acció per obtenir beneficis". “Neguem i rebutgem categòricament qualsevol acusació de pràctiques comptables o d’informació errònies dels nostres estats financers consolidats”, ha afirmat Grífols. L'empresa reitera que fa controls interns "robustos" i auditories "periòdiques".
En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2, el cap de la secció d'economia de El Periódico, Agustí Sala, explica que "amb aquestes operacions, guanyen calés", referint-se a Gotham City Research i que aquest dimarts "van guanyar uns 30 milions d'euros". Però també assegura que la firma d'anàlisis gaudeix de credibilitat perquè ha encertat en altres casos passat, com Gowex. Sala afirma que en cas que fos veritat que els deutes que té Grífols són superiors als que assegura, entraria en fallida i "seria una veritable catàstrofe".
"Prudència"
La Generalitat té els ulls posats en l'evolució de Grífols. "Estem convençuts que continuarà sent un puntal i un referent nacional i internacional", ha dit aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. L'executiu considera que l'empresa és estratègica i, per això, "hi ha contactes per part de les màximes instàncies", inclús per part del mateix president de la Generalitat.
Per part del govern espanyol, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, també ha demanat "prudència" amb la situació de la farmacèutica i assegura que l'executiu es manté a l'espera de l'opinió de la CNMV per tenir una "posició més clara".