Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Jéssica Albiach: "Vaig sentir que em feien fora de Podem"

  • La presidenta d'En Comú Podem critica que Junts ha posat "unes quantes excuses" per no aprovar els decrets anticrisi
  • Albiach alerta que "les amenaces i els xantatges no són el millor camí" si "Aragonès vol pressupostos"

Per
Cafè d'idees - Jéssica Albiach: "Vaig sentir que em feien fora de Podem"

La presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, explica com va sentir que la feien fora de Podem: "Ho he viscut fatal, ha estat molt dur. Quan s'acaba la doble militància em fan escollir". Per a Albiach, ha estat un "trencament emocional i polític" tenint en compte que va ser una de les persones que va construir Podem Catalunya des de l'inici.

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Albiach ha descartat, ara per ara, presentar-se a les eleccions catalanes amb el nom de Sumar Catalunya i espera arribar a un acord amb Podem Catalunya perquè no tenen grans diferències: "No m'oblido d'on vinc, i estic segura que ens posarem d'acord amb Conchi Abellán", la coordinadora autonòmica de Podem Catalunya.

La líder dels Comuns al Parlament ha insistit que la seva aposta pel seu patit és ferma: "No m'agraden els espais homogenis. No veiem petites diferències com una amenaça".

Albiach creu que Junts intenta marcar perfil amb els decrets

Albiach també ha parlat de la negociació dels decrets anticrisi que avui ha de votar el Congrés, i ha defensat que els decrets s'han negociat amb altres forces i que "bona part de les mesures venen de l'anterior legislatura". En aquest sentit, ha carregat contra Junts per Catalunya perquè, diu, ha posat excuses com l'amnistia, la invasió de competències o les sanacions a les empreses que qualifica d'ocurrència per no aprovar els decrets anticrisi: "Veiem un intent de marcar perfil, de gesticulació i competició amb Esquerra".

Albiach, sobre els pressupostos catalans: "El xantatge no és el camí"

Sobre els pressupostos catalans de la Generalitat del 2024, Jéssica Albiach rebutja un "canvi de cromos" entre administracions i diu que no li han agradat les declaracions de la portaveu d'ERC, Marta Vilalta: "Si Aragonès vol pressupostos les amenaces i els xantatges no són el camí". En aquest sentit, la líder d'ECP defensa que cadascun dels pressupostos sigui una carpeta diferent i recorda que va aprovar els comptes a Quim Torra sense que Junts donés suport als pressupostos generals de l'Estat ni als de Barcelona.

Albiach diu que el govern de Pere Aragonès "amb pressupostos o sense, no se'n surt" i està desbordat per la burocràcia "ha decebut a tots els que pensaven en transformacions. I malgrat tot això penso que seria bo que Catalunya tingui pressupost".

Albiach planteja negociar els comptes sobre la base de complir els acords dels comptes anteriors, rebutjar projectes com els Jocs Olímpics d'hivern i Hard Rock i prioritzar les inversions en salut, educació, renovables i habitatge.