Enlaces accesibilidad
Decrets de Govern

Sánchez aprova in extremis dos dels decrets gràcies a l'abstenció de Junts

  • Els decrets aprovats són els de justícia i el d'anticrisi
  • Junts assegura que el seu no-vot als decrets respon a un acord per a la delegació de les competències d'immigració

Per
La decisió de Junts de no votar aplana el camí al Govern
La decisió de Junts de no votar aplana el camí al Govern

Junts ha decidit finalment no votar en el debat dels tres decrets del govern espanyol. Això ha facilitat que l'executiu de Pedro Sánchez hagi pogut aprovar dos dels tres decrets en la primera votació de la legislatura. El segon ha quedat rebutjat pel 'no' de Podemos i el tercer no s'ha aprovat fins a una segona votació, ja que a la primera s'ha produït un empat.

El partit independentista assegura que la seva abstenció respon a l'acord a què ha arribat amb el PSOE per a la delegació integral a la Generalitat de les competències d'immigració i la publicació immediata de les balances fiscals. Segons Junts, també ha acordat la rebaixa de l'IVA de l'oli al 0% i la supressió d'una part del decret aprovat que, al seu entendre, posava en perill l'amnistia.

Els decrets aprovats són els de justícia i el d'anticrisi. El primer per 172 vots a favor i 171 en contra i el segon ha hagut de sotmetre's a una doble votació, després que a la primera es produís un empat. L'altre decret, que no ha estat aprovat per 167 vots a favor i 176 en contra, és el dels subsidis de desocupació.

Gir inesperat de Junts

Els diputats debaten des d'aquest dimecres al matí els tres primers decrets del Govern de Pedro Sánchez en aquesta nova legislatura. Sánchez els ha portat a votació sense els suports garantits, tot i que finalment un gir inesperat de Junts ha permès que almenys dos poguessin aprovar-se. El PP i Vox han rebutjat totes tres mesures. Altres formacions, com el PNB sí que han donat suport.

Facin el decret sense trampes si volen comptar amb nosaltres

Al principi de la sessió, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha llançat un advertiment al Govern de Sánchez: "Facin el decret sense trampes si volen comptar amb nosaltres. [...] No pot ser a posteriori. No tenen majoria", ha assenyalat.

La portaveu de Junts ha criticat que el Govern posi l'accent en la seva formació. I insisteix que "facin el decret sense paranys" si volen comptar amb els seus vots. "Es retrocedeix en finançament", assegura Nogueras. "Els nostres vots estan al servei dels ciutadans dels catalans i del nostre país. No estan al seu servei", assenyala.

Nogueras ha posat el focus en Catalunya. Insisteix que es donin "incentius fiscals" a les empreses que estan ara mateix a Catalunya. També reclama que la bonificació al transport la pagui el Govern. Assegura que no s'ha fet així fins ara. "Som aquí per Catalunya", reitera. "Les polítiques espanyoles que s'han fet a esquena de Catalunya estan matant al nostre país. Catalunya no és més forta amb les seves propostes i si vol els vots de Junts, Catalunya ha de guanyar", exigeix.

El suport d'ERC

En el torn de la diputada d'ERC, Inés Granollers, ha mostrat el seu suport a la votació dels decrets. "Estem davant un altre decret 'òmnibus' amb mesures diverses", critica. Encara que concedeix que són mesures "molt necessàries" i assegura que el seu grup troba a faltar més "equitat".