Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya, 10 de gener de 2024 | La consellera de Territori es reuneix amb el ministre de Transports

  • Pedro Sánchez aprova dos dels tres decrets anticrisi

Capella i Puente fixen al febrer la comissió política per al traspàs de Rodalies

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La consellera de Territori, Ester Capella, i el ministre de Transport, Óscar Puente
La consellera de Territori, Ester Capella, i el ministre de Transport, Óscar Puente

La jornada d'aquest dimecres ha estat marcada per l'aprovació de dos dels decrets anticrisi del govern de Pedro Sánchez. Primerament, no tenia els suports necessaris per tirar-los endavant fins que Junts s'ha abstingut, en un gir inesperat.

Al programa Cafè d'Idees de La 2, la presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha explicat que ha viscut "fatal" i ha estat "dur" el trencament entre Sumar i Podem. "Vaig sentir que em feien fora", ha dit.

Grifols ha anunciat accions legals contra Gotham City Reserch pels danys financers i de reputació. Ahir va perdre més de 2.000 milions d'euros La decisió arriba l'endemà de la tempesta provocada per l'informe que qüestiona els comptes de la farmacèutica catalana i que va provocar una patacada de les accions a la borsa.

El Parlament ha acollit la reunió de la comissió de seguiment del Pacte contra la segregació escolar, que indica que la distribució desigual s'ha reduït un 20% a Catalunya. A Barcelona, si s'entra en fase d'emergència per sequera la ciutat podria perdre parts dels seus jardins i zones verdes.

La consellera de Territori, Ester Capella, s'ha reunit amb el ministre de Transports, Óscar Puente, i han fixat al febrer la comissió política per al traspàs de Rodalies.

Resum de notícies a Catalunya, 10 de gener de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:00

    S'aprova el decret anticrisi després de l'empat a la primera votació

     

    El decret manté fins al juny la rebaixa de l'IVA al 0% per a aliments bàsics i fins al 5% per a pasta i oli. També el descompte de la factura de la llum del 65% per a consumidors vulnerables i del 80% per a vulnerables severs. També prorroga l'augment de la tarifa regulada de gas i situa l'IVA de l'electricitat al 10%. A més, estableix la gratuïtat dels viatges a Rodalies, Mitjana Distància i línies d'autobús estatals i prorroga la bonificació del 30% de la tarifa de bitllets urbans i interurbans.

  • 19:40

    Feijóo acusa Sánchez de posar per davant "els problemes personals dels independentistes"

     

    El cap de l'oposició i líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha denunciat la manera de negociar els decrets anticrisi del govern espanyol i l'acord final amb Junts, que ha permès que un dels tres decrets tirés endavant. Feijóo ha assegurat sentir-se atònit: "Si tres decrets han suposat un escac al govern, aterreix pensar com serà cada setmana d'aquesta legislatura". En un recés abans de la repetició de la votació d'un dels decrets que ha quedat en empat, el popular ha acusat Sánchez "d'atendre abans els problemes personals dels independentistes que al conjunt dels espanyols". Ho ha dit després que Junts hagi arribat a un acord d'última hora amb el PSOE amb el seu no-vot que ha permès que un dels decrets tiri endavant.

  • 19:07

    Junts pacta amb el PSOE un acord per a la delegació de les competències d'immigració i blindar la llei d'amnistia

     

    Junts ha emès una nota de premsa on assegura que el seu no-vot als decrets del govern espanyol és fruit d'un acord amb el PSOE per a la delegació integral a la Generalitat de les competències d'immigració i la publicació immediata de les balances fiscals. Segons Junts, també ha acordat la rebaixa de l'IVA de l'oli al 0% i la supressió d'una part del decret aprovat que, al seu entendre, posava en perill l'amnistia.

  • 18:56

    Llibertat amb càrrecs per quatre homes acusats de participar en una agressió sexual a Tarragona

     

    El jutjat d'instrucció 6 de Tarragona en funcions de guàrdia ha deixat en llibertat amb càrrecs aquest dimecres quatre homes acusats de participar en una agressió sexual a una dona a Tarragona el passat 8 de desembre. El magistrat ha acordat una ordre d'allunyament i incomunicació respecte a la víctima, així com compareixences periòdiques al jutjat. Així mateix, la investigació continua oberta i l'Àrea d'Investigació Criminal està practicant noves diligències policials.

  • 18:35

    Capella i Puente fixen al febrer la comissió política per al traspàs de Rodalies

     

    El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible convoca també pel 18 de gener la primera reunió de la Comissió Tècnica per a l'Aeroport del Prat. Totes dues administracions continuen treballant en els convenis per a impulsar la infraestructura viària i ferroviària a Catalunya i potenciar la mobilitat sostenible. Demà està previst que Capella es trobi també amb la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana del govern espanyol, Isabel Rodríguez.

  • 18:15

    Sánchez aconsegueix aprovar un dels decrets gràcies a l'abstenció de Junts

     

    En un gir inesperat després de dies gravitant el 'no', Junts s'ha abstingut de votar cap dels tres decrets que el govern espanyol ha portat aquest dimecres al Congrés, com tampoc els acords sobre els objectius d'estabilitat i el pla de recuperació. Amb aquesta decisió, Junts ha permès per passiva l'aprovació d'un dels tres decrets presentats, el de funció pública i Justícia, per 172 vots a favor i 171 en contra. El segon decret, el dels subsidis de desocupació, ha quedat rebutjat fruit del 'no' de Podem i el no vot de Junts per 167 vots a favor i 176 en contra. El tercer decret, de mesures anticrisi, no s'ha pogut aprovar encara perquè s'ha produït un empat a 171 vots a favor i en contra, i es tornarà a votar en una hora.

  • 17:40

    La neu arriba a cotes per sota dels 600 metres a comarques pirinenques com els Pallars Jussà i Sobirà o l'Alt Urgell

     

    Les precipitacions que aquest dimecres han travessat el Pirineu i Prepirineu han deixat estampes de postal en algunes zones. Els carrers de la capital del Pallars Sobirà han quedat blancs, però la nevada ha vingut seguida de sol, fet que ha provocat que la neu es fongués a poc a poc. A localitats com la capital del Jussà també ha nevat, tot i que ho ha fet més intensament a Isona i Conca Dellà. A l'Alt Urgell, la neu ha agafat a la vegetació i ha arribat als dos centímetres a Coll de Nargó o Estamariu. En termes generals, però, els gruixos que s'han acumulat han estat escassos i, per tant, no han registrat problemes de circulació.

  • 17:05

    Acció Climàtica augmenta a 13 les empreses de Tarragona investigades per contaminació amb pèl·lets

     

    El Departament d'Acció Climàtica ha augmentat fins a tretze les empreses del Camp de Tarragona investigades per contaminació amb pèl·lets per incompliment de la llei de responsabilitat ambiental. El Departament va obrir un expedient al desembre a vuit companyies i ara ho ha ampliat a cinc més, els noms de les quals no han transcendit. L'expedient es va iniciar arran d'una denúncia davant la Generalitat presentada per Good Karma i Surfrider Foundation a l'octubre perquè s'investigui l'origen d'aquesta contaminació.

  • 16:20

    Els pagesos, al límit per la falta de pluges

     

    Molts cultius han patit restriccions de reg des de fa mesos, especialment a Lleida i als municipis de l'Empordà que estan en emergència per sequera. A Girona, el sector del cereal, que tradicionalment planta blat de moro i sorgo, ha trobat la solució de canviar-los per cereals d'hivern com l'ordi o el blat, que no necessiten tanta aigua. Ara bé, això ha comportat un important descens en les rendes. A tall d'exemple, el blat de moro facturarà entre 2.000 i 3.000 euros bruts menys per hectàrea.

  • 16:00

    Reunió de la consellera Ester Capella i el ministre de Transports, Óscar Puente, sobre el traspàs de Rodalies

     

    La consellera de territori, Ester Capella i el ministre de Transports, Óscar Puente es reuniran avui a Madrid sobre la taula el traspàs de Rodalies. El govern català vol avançar en l'acord, una de les exigències dels republicans per investir a Sánchez  i vol tornar a Barcelona amb un calendari ja sota el braç.

  • 15:50

    Pistes sobre l'origen de l'esquizofrènia

     

    L'esquizofrènia és un trastorn mental del qual se'n desconeixen les causes. Ara, investigadors de l'Hospital del Mar han descobert una alteració al cervell de les persones amb aquesta malaltia que podria ajudar a saber-ne més sobre el seu origen i buscar nous tractaments.

  • 15:45

    Grifols convoca una conferència aquest dijous per donar "més detalls" sobre les "especulacions" publicades per Gotham

     

    La farmacèutica catalana Grifols ha convocat una conferència telefònica amb inversors per aquest dijous a les 14:30 hores per donar "més detalls" sobre les "especulacions" publicades per Gotham City Research. En un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Grifols remarca que la informació publicada és "falsa" i detalla que en la convocatòria respondrà a les preguntes dels analistes de vendes. 

  • 15:20

    L'Ajuntament de Vallirana declara l'aigua no apta per al consum en diversos barris del municipi

     

    L'Ajuntament de Vallirana ha declarat l'aigua no apta per al consum humà en diversos barris del municipi a conseqüència de l'episodi de terbolesa registrat els darrers dies i que afecta el pou de Barquera 1. L'estat de preemergència de sequera limita les actuacions tècniques per a solucionar aquest problema, motiu pel qual el consistori ha declarat no apte el consum d'aigua als barris de Vallirana Parc, la Solana, la Llibra Casanova (carrer Eduard Toldrà), Selva Negra, una part de la Soleia, Pinars, Can Batlle i Mas de les Fonts. 

  • 15:00

    Barcelona es prepara per fer front a la fase d’emergència per sequera

     

    Amb aquesta falta de pluja, Barcelona es prepara per fer front a la fase d’emergència. La ciutat farà un reg selectiu amb aigua freàtica dels espais verds quan s’entri en aquesta fase. El consistori destinarà un equip de 250 operaris en tres torns diaris per fer un reg de supervivència a mà i amb aigua freàtica en aquells espais marcats com a prioritaris.

  • 14:20

    L’obligació de la mascareta a centres sanitaris podrà passar a recomanació si les infeccions baixen durant dues setmanes

     

    El Ministeri de Sanitat ha decretat aquest dimecres l’obligació de dur la mascareta en hospitals i centres sanitaris, arran de l’increment d’infeccions respiratòries de les últimes setmanes. No obstant això, ha introduït la possibilitat que cada comunitat autònoma faci que aquesta mesura sigui només recomanable si durant dues setmanes consecutives les xifres d’infeccions disminueixen i les autoritats volen. La mesura ja l’apliquen sis autonomies, entre elles Catalunya.

  • 14:05

    Plou, tot i que menys del que caldria

     

    La pluja d'aquests dies a Catalunya no omplirà pantans ni alleujarà la sequera, però sí que remullarà un territori força assedegat d'aigua. S'espera que de cara a la tarda, la nit i demà al matí continuï plovent. Des de Protecció Civil fan una crida a extremar les precaucions en la circulació.

  • 13:56

    Les rebaixes generaran més de 20.000 contractes a Catalunya

     

    Les rebaixes generaran un 4,7% més de contractes que l'any passat, segons un informe de l'empresa de recursos humans Randstad. D'aquesta manera, acumularà gairebé un 20% del total de la contractació de tot l'Estat i serà la comunitat autònoma que més n'oferirà seguida d'Andalusia (18.800) i Madrid (18.650). Per demarcacions destaca Barcelona, que signarà al voltant de 15.800 contractes. Tarragona n'oferirà al voltant de 1.820, Girona uns 1.600 i Lleida 1.025.

  • 13:30

    Els tècnics sanitaris de Can Ruti se sumen a les protestes d'infermeria

     

    Una cinquantena de tècnics sanitaris s’han concentrat aquest dimecres al migdia davant l’accés principal de l’Hospital Germans Trias de Badalona, en el marc de la vaga indefinida del sector contra el nou conveni pactat per l’Institut Català de la Salut (ICS). Entre crits de ‘Vaga, vaga, vaga si l’ICS no paga’, els concentrats han reclamat millores laborals i salarials. Els representants sindicals han assegurat sentir-se menystinguts per la Generalitat i han alertat que, si no se’ls escolta, les protestes aniran a més les dues pròximes setmanes.

  • 13:18

    Junts recorda al Govern que "no té majoria" i adverteix: "Som aquí per Catalunya". 

     
  • 13:13

    9 de cada 10 pacients que han patit un ictus no s'havien vacunat de la grip i del pneumococ

     

    A Catalunya, més de 13.000 persones ingressen cada any per ictus als hospitals i tres de cada set supervivents pateix seqüeles limitants. L'Hospital de Bellvitge ha detectat aquestes complicacions es poden agreujar si no es vacunen de la grip i de pneumococ; el 87% dels pacients que han patit un ictus no presentaven les pautes de vacunació antigripal i pneumocòccica.

  • 13:10

    El Tradicionàrius reivindica la trajectòria del Centre Artesà en el concert inaugural de la 37a edició

     

    La 37a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius arrenca aquest divendres amb un concert que celebra els 30 anys del CAT Centre Artesà Tradicionàrius i reivindica la trajectòria del centre a través de records, audiovisuals i música. Fins al 22 de març, el certamen acollirà unes 55 propostes al voltant de la música folk i tradicional dels Països Catalans, la península Ibèrica i Europa.

  • 13:02

    La capella ardent del cineasta català Ventura Pons, avui a les 18 al tanatori de les Corts

     

    La capella ardent del cineasta català Ventura Pons, que va morir dilluns amb 78 anys, s'obrirà aquesta tarda a les 18 h al tanatori de les Corts de Barcelona fins poc abans de la cerimònia de comiat. El funeral del director de cinema i de teatre es farà demà, al mateix tanatori, a les 12 h. El govern va anunciar ahir un homenatge a Ventura pons a la Filmoteca de Catalunya, encara sense data.

  • 12:56

    Retenció d'ambulàncies per la saturació als serveis d'urgències

     

    Una de les conseqüències de la saturació als serveis d'urgències és la retenció d'ambulàncies. Una situació que des dels sindicats insisteixen no és puntual, però que s'accentua aquestes èpoques de l'any amb l'augment de virus respiratoris.

  • 12:35

    Activada durant una hora la prealerta del Plaseqta per incidències a IQOXE i DOW a la Canonja

     

    L'origen ha estat un tall elèctric a IQOXE "per causes alienes" a la companyia que ha fet aturar les seves unitats productives, segons ha apuntat l'empresa en una piulada. Això ha provocat que IQOXE no pogués subministrar vapor a DOW, fet que ha condicionat el seu funcionament i l'ha obligat a fer una aturada no programada i una "crema controlada de producte per mantenir els seus paràmetres de seguretat" i a activar la torxa, cosa que ha provocat una fumerada negra.

  • 12:26

    Treballadors del Centre d’Animals de Barcelona, en vaga: denuncien “condicions de sobresaturació”

     

    Treballadors del CAACB s’han concentrat avui a la plaça de Sant Jaume, amb el suport del sindicat CGT, per reclamar millores laborals. Són 100 treballadors, cuidadors i auxiliars tècnics veterinaris de l’empresa CMS, concessionària del servei, que van començar una vaga indefinida a finals de novembre. Els treballadors adverteixen que el centre es troba en “condicions de sobresaturació” i de “problemes de seguretat laboral”.

  • 12:00

    TMB registra la millor dada de la seva història: més de 640 milions de validacions el 2023

     

    Transports Metropolitans de Barcelona va registrar 643 milions de validacions l'any passat, el que suposa la seva millor dada històrica. Aquesta xifra suposa un increment del 3% en comparació al 2019, rècord fins aleshores, i un 18% més amb relació al 2022. Durant l'any passat, també es va registrar el rècord de viatges en un sol dia, amb 2,4 milions de validacions el passat 31 d'octubre.

  • 11:56

    Es preveu un nou episodi de pluges i febles nevades avui i demà a tota Catalunya

     

    El Meteocat preveu precipitacions extenses arreu del territori que començaran avui de manera dispersa i que començaran a desaparèixer a partir de dijous al migdia. El servei ja ha avisat que es tracta d'un episodi "molt aïllat" que no podrà revertir la situació de sequera extrema. A més, ha assenyalat que les pluges que van caure el 5 de gener van ser poc significatives i no van tenir repercussió en els embassaments.

  • 11:45

    Grífols es desploma a la borsa: la farmacèutica nega maquillar els comptes i anuncia accions legals

     

    Grifols ha anunciat accions legals contra Gotham City Research pels danys reputacionals i financers de l'informe desfavorable que l'acusa de maquillar els comptes per ocultar part dels deutes. La decisió arriba l'endemà de la tempesta provocada per l'informe que ha provocat una patacada de les accions a la borsa, de la que Gotham en podria treure un benefici de 9 milions d'euros.

  • 11:00

    Comença el judici a dos acusats de subministrar droga a menors per abusar-ne sexualment en un pis de Blanes

     

    La fiscalia demana 24 anys de presó per a un dels processats i una condemna de 21 anys per a l'altre. Segons recull l'escrit d'acusació, els processats van abusar de tres menors de 14 i 15 anys entre el juliol del 2017 i el setembre del 2018. El ministeri fiscal sosté que un dels acusats "proporcionava diàriament cigarrets d'haixix, marihuana i cocaïna" a les menors i tots dos mantenien relacions sexuals amb les noies quan tenien les capacitats "minades" pel consum d'estupefaents.

  • 10:23

    En estat greu una jove que feia esquí de muntanya a la Vall d'Aran

     

    Una jove que feia esquí de muntanya a la Vall d'Aran està en estat greu després que una allau l'atrapés la tarda de dilluns, quan feia el descens. La jove va ser traslladada a l'hospital de Vielha i la seva vida està fora de perill.

  • 10:14

    El Cercle d'Economia veu el 2024 com un any "d'urnes i armes" que "anirà de menys a més"

     

    Els experts han situat el 2024 com un any "superelectoral" perquè la meitat de la població mundial anirà a les urnes. Pel que fa a l'economia, han pronosticat que l'exercici serà "relativament bo" perquè "anirà guanyant dinamisme", amb menys inflació, tipus d'interès a la baixa i condicions financeres que "haurien de començar a ser més laxes".

  • 10:08

    Tanquen els cinemes Comèdia de Barcelona després de 60 anys d'història

     

    L'històric cinema Comèdia de Barcelona tancarà portes aquest diumenge 14 de gener després de 60 anys projectant pel·lícules. El grup Yelmo confirma que deixa d'operar les 5 sales de l'edifici perquè expira el contracte d'explotació. Els propietaris del cinema asseguren que llogaran e local al projecte que ofereixi "més valor afegit" a la ciutat i un compromís a llarg termini amb l'espai.

  • 9:46

    Trias descarta repartir-se l'alcaldia amb Collboni i admet que “no hi ha moció de censura possible”

     

    "Quan un senyor s'asseu a una butaca, o tens la suma per fer-lo fora o no el fas fora", ha dit Xavier Trias en una entrevista a 'El Periòdico', en què ha insistit en la necessitat de tancar un acord amb els socialistes. Tot i que ha afirmat que s'han reprès les converses després de les vacances de Nadal, ha lamentat que s'estigui "perdent el temps". Ha indicat que "l'alcalde no té pressa, però Barcelona sí" i ha demanat a Collboni que decideixi amb qui vol governar. Ha negat que s'estiguin negociant carteres i ha remarcat que la prioritat és definir el model de ciutat.

  • 9:23

    Jéssica Albiach: "Vaig sentir que em feien fora de Podem".

     

     

    La presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, explica com va sentir que la feien fora de Podem: "Ho he viscut fatal, ha estat molt dur. Quan s'acaba la doble militància em fan escollir". La líder dels comuns al parlament ha insistit que la seva aposta pel seu patit és ferma: "No m'agraden els espais homogenis. No veiem petites diferències com una amenaça". 

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Albiach descarta presentar-se a les eleccions catalanes amb el nom de Sumar Catalunya

    Albiach també ha parlat de la negociació dels decrets anticrisi que avui ha de votar el Congrés, i ha defensat que els decrets s'han negociat amb altres forces i que "bona part de les mesures venen de l'anterior legislatura". En aquest sentit, carregat contra Junts perquè, diu, ha posat "unes quantes excuses" per no aprovar els decrets anticrisi. 

    Sobre els pressupostos catalans de la Generalitat del 2024, Albiach descarta un canvi de cromos entre els pressupostos catalans i els de l'Estat: "Si el president Aragonès vol pressupostos, les amenaces i els xantatges no són el millor camí".

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 10 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:25

    Els contagis de grip es dupliquen en una setmana. 

     

     

    Els contagis per virus respiratoris continuen a l'alça i ja afecten nou ciutadans per cada 1.000 habitants. El Departament de Salut ha confirmat que sobretot està augmentant la incidència de la grip. En una setmana, els contagis d'aquest virus s'han duplicat i representen gairebé el 40% del total de les infeccions respiratòries.  Un 66% de les persones de més de 80 anys s'ha vacunat contra la grip. La dada cau al 45% per a les persones entre 70 i 79 anys. El conseller de Salut, Manel Balcells, diu que és una dada inferior a l'esperada.
     

     
  • 8:20

    Catalunya podria entrar en fase d'emergència per la sequera a finals de gener. 

     

     

    El Govern veu difícil evitar que Catalunya entri en fase d'emergència per la sequera. De fet, l'executiu creu que l'haurà de declarar a finals de mes, malgrat la previsió de pluges per als pròxims dies. Tot quan l'estat dels embassaments de les conques internes se situa al 16%, segons la darrera actualització de l'ACA. Una dada que la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha qualificat d'extrema.
     

     
  • 8:15

    La CUP reconeix contactes amb el Govern pels pressupostos i demana a l'executiu desvincular-se del PSC. 

     

     

    El Govern demana a Junts i el PSC agilitzar les negociacions pels pressupostos. Avui es reunirà amb els socialistes mentre també manté contactes amb la CUP pels comptes de 2024. Els anticapitalistes reconeixen un parell de trobades amb l'executiu i expliquen que han acordat continuar parlant. Laia Estrada reclama al Govern fer un gir en els pressupostos i desvincular-los de les polítiques del PSC. La diputada cupaire també situa com a prioritàries les polítiques d'habitatge i la sanitat pública i demana al conseller Balcells que expliqui al Parlament la saturació del sistema sanitari

     
  • 8:10

    El Govern rebutja donar incentius a les empreses que van marxar el 2017. 

     

     

    Des del govern català es rebutja la proposta de Junts. No només sancionar les empreses, que considera que no té sentit, perquè la llei de societats de capital ja estableix les normes d'on ha d'estar la seu fiscal de les empreses.  La portaveu, Patricia Plaja, destaca que és del tot inoportú donar incentius a les que vulguin tornar. 

  • 8:05

    Els decrets del govern sense suports garantits. 

     

     

    Excepcionalment, el debat serà al Senat, terreny habitualment hostil per Sánchez, perquè a la cambra alta té majoria el PP. Un presagi del que pot donar de sí el ple i la votació, en la que el govern pot quedar en minoria. Junts insisteix que no aprovaran els decrets, insten el govern a retirar-los i negociar-los de zero. Entre les seves condicions, com assegura Josep Rius, aturar la modificació de la llei d'enju-diciament criminal i sancionar les empreses que van marxar de Catalunya el 2017 i no van tornar. 

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimecres 10 de gener de 2024. 

      

     

    Consulta aquí les notícies més destacades.