Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Javier Pacheco: "Estem molt enfadats amb el vodevil d'ahir"

  • El secretari general de CCOO a Catalunya carrega contra el Govern espanyol per haver "renunciat" al diàleg social
  • Pacheco: "S'ha de sortir de l'exercici de l'èpica per passar a l'exercici del pragmatisme"

Per
Cafè d'idees - Javier Pacheco: "Estem molt enfadats amb el vodevil d'ahir"

El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, es mostra visiblement "molt enfadat" amb la sessió parlamentària d'aquest dimecres en què el Govern va salvar el decret 'òmnibus' i el pla anticrisi gràcies a Junts per Catalunya, però Podemos va tombar el de desocupació: "El vodevil d'ahir és una molt mala notícia". En concret, Pacheco ha criticat el Govern espanyol per haver "renunciat" al diàleg social per negociar els decrets. Pacheco també ha carregat contra la ministra de Treball, Yolanda Díaz, per la "renúncia" al diàleg social i contra Podem pel "funambulisme polític".

El líder de CCOO a Catalunya alerta que la renúncia al diàleg social a l'inici d'aquesta legislatura pot suposar la fi de la pau social: "L'Estatut dels Treballadors reconeix el diàleg social i la reforma de subsidi s'ha de fer amb diàleg. No pot renunciar a la llei". Pacheco assenyala que el diàleg social va ser norma a l'anterior legislatura i ha servit "per millorar la vida de les persones. Avenços inqüestionables".

A més, reclama responsabilitat i respecte i defensa la democràcia davant d'una bancada del Congrés de Diputats que diu "hi renuncia" "És molt perillós empobrir les democràcies. Els règims són pitjors que una democràcia imperfecta".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Pacheco s'ha mostrat enfurit amb "una opció política" del Congrés que, diu,"està renunciant a les pràctiques democràtiques. I considera que per reconduir la situació ha demanat "sortir de l'exercici de l'èpica per passar a l'exercici del pragmatisme".

Pacheco defensa el pragmatisme d'arribar a acords i posa d'exemple el diàleg dels sindicats amb Foment del Treball: "Si hagués de sortir cada cop a hòsties amb Sánchez Llibre en lloc de trobar la solució, podria ocupar els titulars".

Defensa un increment de l'SMI superior al 4 %

Pacheco creu que l'increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) ha de ser superior al 4 % per aplicar "un cost" al veto de la CEOE: "Si no hi ha majoria, ha de pujar del 4 %. La renúncia de la patronal ha de tenir un cost". En aquest sentit, diu que la patronal CEOE sempre ha estat favorable a arribar a acords que hi havia recursos públics com en el cas dels ERTO, però que en el cas de l'SMI no sempre ha estat així: " ai hem arribat a un acord. Han estat refractaris".

El secretari general de CCOO a Catalunya explica que hi ha un acord amb el govern d'augmentar l'SMI al 60 % del salari mitjà i reclama que es traslladi a l'Estatut dels Treballadors per no haver-lo de negociar cada any.

Pacheco, a favor d'una 'Societat Compartida' a Rodalies

Pacheco dona suport al model d'empresa compartida per gestionar Rodalies perquè pot garantir els drets i a la mobilitat dels treballadors: "Cal garantir les condicions de treball i la mobilitat. Em preocupa com s'articula. L'acord polític ho pot resoldre amb una societat compartida".

El secretari general de CCOO a Catalunya recorda que l'any 2033 entrarà en vigor la liberalització dels serveis ferroviaris a la Unió Europea i cal tenir-ho present a l'acord de traspàs.

El secretari general de CCOO a Catalunya creu que s'aprovaran els pressupostos de la Generalitat perquè "estan condemnats a l'acord" i revela que l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, li va dir que abans de juny hi haurà "govern i pressupostos". Pacheco creu que el 'color polític' del nou govern municipal no coincidirà amb el seu desig.