Enlaces accesibilidad
Polèmica

El Govern demana explicacions a la Moncloa pel traspàs d'immigració pactat amb Junts

Per
El govern català demana informació a la Moncloa per la transferència d'immigració pactada per Junts

L'endemà que Pedro Sánchez salvés in extremis dos dels tres decrets del govern, Junts treu pit de les seves negociacions, especialment del traspàs de competències en Immigració. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, n'ha demanat explicacions al ministre Bolaños. Amb tot, s'ha evidenciat que l'executiu de Sánchez no ho tindrà fàcil per mantenir l'estabilitat parlamentària.

Per Junts, el pacte amb el PSOE suposa una doble victòria. "S'ha passat la pilota de bola a Catalunya i nosaltres esperem que la Generalitat de Catalunya marqui aquest gol", ha dit la cap de files de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, en una entrevista a Rac 1 i es refereix al traspàs de la competència en immigració. Es fa valdre a Madrid, i pugna amb ERC per veure qui negocia més i millor.

Pugna entre Junts i ERC sobre qui negocia millor

D'això, l'executiu de Sánchez n'és conscient, tal com ha confirmat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha recordat que serà un traspàs plenament constitucional que caldrà acabar de perfilar al Congrés dels Diputats. Bolaños ha dit que s'ha posat en contacte aquest dijous al matí amb el govern de Pere Aragonès, per "veure quin és l'abast" del que han parlat.

Conversa que hauria estat a iniciativa dels republicans, que miren de reüll al PSOE i també a Junts, a qui retreuen no haver cobrat per avançat aquesta vegada amb el traspàs d'immigració. Turull ha situat la immigració com una qüestió "cabdal" i no ha volgut posar data al traspàs de les competències, perquè volen "negociar una bona llei orgànica".

Pugna entre Junts i ERC

Des del PSC avisen. La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha fet un balanç positiu, tot i que alerta que el més important no és "tenir" competències, sinó "gestionar-les bé".

I avalen l'acord, que inclou també la publicació de les dades oficials per calcular les balances fiscals i la reforma de la llei de societats de capital per promoure el retorn a Catalunya de les empreses que van marxar durant el procés, això sí, sense multes per les quals no ho facin.

El PP demana la compareixença de Sánchez per donar explicacions dels acords, prepara accions judicials per frenar-los i convoca una nova protesta a Madrid el 28 de gener. Feijóo torna a acusar el Govern de cedir a l'extorsió de Junts.

Rebuig de la Policia Nacional al traspàs d'Immigració

També rebutja el traspàs de les competències en Immigració el Sindicat Unificat de la Policia Nacional, majoritari en aquest cos. Diu que gairebé suposa la seva desintegració a Catalunya, que és un risc extrem per a les fronteres, i acusa el govern de mercadejar amb la seguretat. Apunta que Europa va cap a una major centralització en aquesta matèria i que demanarà empara a la Unió Europea.

Podemos tomba el nou subsidi d'atur

Podemos defensa el seu 'no' a la reforma del subsidi d'atur impulsada per Yolanda Díaz. Irene Montero acusa el govern de voler aprovar retallades per la porta del darrere. La vicepresidenta ha anunciat que negociarà amb patronal i sindicats la nova reforma. I acusa Podemos d'estar al costat de PP i Vox.