Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya de l'11 de gener de 2024 | Es manté la prealerta per fort onatge a l'Empordà

  • Pugna entre ERC i Junts sobre qui negocia millor
  • Els pèl·lets també envaeixen la costa tarragonina
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Aquest dijous les preciptacions són febles, però es mantenen encara a les comarques gironines
Aquest dijous les preciptacions són febles, però es mantenen encara a les comarques gironines

L'actualitat d'aquest dijous passa per l'anunci de la consellera de Territori, Ester Capella, que la limitació dels lloguers entrarà en vigor durant el mes de febrer. La llei d'habitatge es va aprovar el passat mes de maig. Per això, el Sindicat de Llogateres assegura que la mesura arriba tard.

Al Congrés, continua la disputa pels decrets aprovats ahir. Pedro Sánchez n'ha salvat dos in extremis i Junts ha tret pit de les seves negociacions, especialment del traspàs de competències en immigració. ERC també destaca les seves negociacions i la consellera de la Presidència n'ha demanat explicacions al ministre Bolaños.

Les pluges de les darreres hores han estat extenses, però no suficients per revertir l'emergència per sequera. La pluja ve acompanyada de neu, que ja s'acumula en grans quantitats a cotes més altes i a les valls. A Tarragona, el vessament de pèl·lets posa en alerta la contaminació de les platges. ONG ecologistes alerten que aquestes boletes provenen de la indústria petroquímica de la zona.

Identificada la mare del nadó que va aparèixer mort en una paperera a la Bisbal d'Empordà el passat 2 de gener. D'altra banda, diverses personalitats de la política i la cultura s'han acostat al tanatori de les Corts per acomiadar el director de cinema Ventura Pons. A la cerimònia laica, s'ha reivindicat el seu paper com a referent de la cultura i llengua catalanes.

Resum de notícies a Catalunya, 11 de gener de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:00

    La Drogueria Rovira rep el Premi Nacional de Comerç

     

    La Drogueria Rovira de Barcelona ha rebut el Premi Nacional de Comerç de la mà del president de la Generalitat, Pere Aragonès. El guardó ha destacat "l'especialització, el servei al client, l'acompanyament i la perseverança" del negoci, que enguany regenta la quarta generació de la família. L'actual propietari de l'establiment, Ramon Segarra, ha demanat "complicitat" per tal de mantenir els comerços emblemàtics i centenaris i ha assegurat que "són un exemple de gestió, sacrifici i treball continuat". El Govern també ha atorgat un reconeixement pòstum a Joan Bayén, el propietari del bar Pinotxo i "l'ànima" de la Boqueria, i ha distingit fins a 28 negocis d'arreu del país amb més d'un segle d'activitat.

  • 19:46

    Les últimes nevades permeten ampliar les pistes obertes a les estacions d’esquí de FGC

     

    Les últimes nevades i les baixes temperatures permetran ampliar la quantitat de pistes obertes a les estacions d’esquí de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. La mateixa font subratlla que el cap de setmana es preveuen temperatures fredes i sol, condicions “ideals” per a la pràctica dels esports d’hivern. L’entitat calcula que s’habilitarà entre el 70% i el 100% d'instal·lacions segons l’estació i un 50% en tot el conjunt. L’estació amb més neu és Espot.

  • 19:15

    Mor el passatger d’una motocicleta en un accident de trànsit al districte barceloní de Sant Andreu

     

    Un home de 32 anys ha mort aquest dijous al migdia a Barcelona després que la motocicleta en què viatjava de passatger s’hagi vist implicada en un accident de circulació amb un camió. Els fets han tingut lloc poc abans d’un quart d’una del migdia a l’altura del número 614 de l’avinguda Meridiana, al districte de Sant Andreu. La conductora de la motocicleta ha resultat ferida lleu

  • 18:44

    L’IPPEC guardona deu catalans i catalanòfils residents a l’exterior

     

    L’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana ha atorgat el Premi Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garriga Trullols 2023 a deu catalans o catalanòfils residents a l’exterior. Els guardons premien la tasca de projecció exterior de la llengua i la cultura catalanes i el manteniment de la presència catalana al món. Esther Barnet (Argentina), Antoni Arca (L’Alguer), Begutxu Olaizola (País Basc), Carmina Munté (Regne Unit), Elias Campo (Estats Units), Salvador Pané (Suïssa), Anna N. Schlegel (Estats Units), Philip D. Rasico (Estats Units), Mireia Domènech (Suïssa) i la Colla Castellera de Madrid.

  • 18:00

    Pisos.com avisa que la limitació del lloguer comportarà un augment de preus i una reducció de l'oferta

     

    El portal immobiliari pisos.com ha avisat que l'aplicació de l'índex de referència del preu de lloguer comportarà un augment de l'import de les rendes i una reducció de l'oferta arran de la "incertesa" que causarà la normativa. Segons el director d'Estudis del portal immobiliari, Ferran Font, es tracta d'una situació que "genera força dubtes", com per exemple com s'aplicarà i com s'actualitzarà, i una "heterogeneïtat" entre els diferents territoris de l'Estat. 

  • 17:32

    El Sindicat de Llogateres creu que la limitació dels lloguers "arriba molt tard"

     

    Així ho ha valorat la portaveu de l'entitat, Carme Arcarazo, després que la consellera de Territori, Ester Capella, hagi anunciat que la contenció de rendes es començarà a aplicar durant el mes que ve. "Sembla que entrarà en vigor al febrer, però tampoc ho volem donar per fet", ha dit Arcarazo, que ha recordat que la llei de l'habitatge es va aprovar fa vuit mesos. L'entitat ha remarcat que evita "celebrar res" fins que vegi "els detalls i la lletra petita" de l'acord i ha qüestionat el nou índex que publicarà l'executiu de l'Estat.

  • 17:15

    Grífols nega que Scranton sigui una 'family office' i s'obre a millorar la governança de la companyia

     

    El CEO de Grífols, Thomas Glanzmann, ha negat aquest dijous que Scranton sigui una 'family office' i ha explicat que la societat només té dos "col·laboracions específiques" vincles amb la multinacional catalana. Per una banda, el lloguer de la seu corporativa a conseqüència de la compra de Talecris el 2012 i per l'altra l'operació de Haema i BPC el 2018. En una trucada amb els inversors, Glanzmann s'ha obert a millorar la governança de la companyia i ha detallat que a Scranton hi ha 22 inversors, dels quals només tres són de la família Grífols, que sumen menys del 20% de les accions.

  • 16:53

    El límit al preu dels lloguers entrarà en vigor a 140 municipis de Catalunya al febrer

     

    La consellera de Territori, Ester Capella, ha assegurat aquest dijous que la contenció dels preus dels lloguers entrarà en vigor a Catalunya durant el mes de febrer. És una molt bona notícia", ha dit Capella, que ha celebrat haver pogut "desencallar" la publicació d'aquest índex, imprescindible per "fer efectiva" la contenció de rendes.

  • 16:19

    'Feina amb Cor', de Cáritas: trobar feina amb contracte, si ets una dona immigrada pot arribar a ser una odissea

     

  • 16:00

    Identifiquen la mare del nadó trobat mort en una paperera a la Bisbal d'Empordà

     

    La dona, que ha declarat davant dels Mossos com a investigada, explica que el bebè va néixer mort, tal com apunta l'autòpsia. La dona declara també que va ser fruit d'una violació i que ho ha denunciat a la policia. Els investigadors busquen el presumpte agressor.

  • 15:30

    Un home s’enfronta a 10 anys de presó per violar un altre home en una discoteca de Barcelona

     

    L’Audiència de Barcelona ha començat a jutjar aquest dijous un home per suposadament violar un altre home en la cambra fosca d’una discoteca de la capital catalana. L’acusat ha assegurat que tot el contacte sexual, incloses dues penetracions anals sense preservatiu, van ser totalment consentides, mentre que el denunciant sosté que el contacte sexual va ser consentit, però no pas dues penetracions anals sense preservatiu. Un amic de la víctima ha assegurat que va veure dos cops l’acusat fent girar la víctima d’esquena a ell per a penetrar-lo.

  • 15:00

    Capella anuncia que a partir del febrer entrarà en vigor el topall al lloguer en 140 municipis catalans

     

    La consellera de Territori, Ester Capella, ha assegurat aquest dijous que la contenció dels preus dels lloguers entrarà en vigor a Catalunya durant el mes de febrer. En una compareixença des de Madrid després de reunir-se amb la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, Capella ha explicat que han pactat acabar en les setmanes vinents la feina per aprovar i publicar l'índex de preus de referència dels lloguers que s'ha d'aplicar per poder declarar zones tenses els 140 municipis assenyalats per Territori. La llei d'Habitatge es va aprovar el passat mes de maig. Per això el sindicat de llogateres assegura que la mesura arriba tard.

  • 14:17

    Denuncien el tancament de dues clíniques d'estètica a Manresa i Badalona amb tractaments a mitges i clients endeutats

     

    Els clients de dues clíniques d'estètica de Manresa i Badalona s'han unit per denunciar que les dues franquícies del grup Dorsia han tancat de cop i han deixat molts tractaments a mitges i molta gent endeutada. De moment la plataforma aplega uns 56 afectats i asseguren que els deutes sumen més de 200.000 euros. L'empresa mare, Clíniques Dorsia, diu que es farà càrrec dels tractaments que han quedat a mitges i que estudiaran tots els casos "un per un". 

  • 13:50

    Un de cada cinc habitatges catalans no disposa de calefacció

     

    El 21% dels habitatges catalans no compta amb cap mena de calefacció, segons un estudi publicat per Idealista d'acord amb les característiques declarades pels seus anunciants durant el 2023. Pel que fa al 79% que sí que tenen calefacció, el 69% és individual i el 10% central de la comunitat de veïns. Al conjunt de l'Estat, la mitjana d'habitatges sense calefacció se situa en el 24% mentre que de la resta que sí que en disposa, el 60% és individual i 16% central. A Catalunya, Tarragona és la que concentra més habitatges sense sistema de calefacció, amb un 31%.

  • 13:46

    Feijóo convoca una nova concentració el 28 de gener a Madrid contra l'"extorsió" de Junts al govern de Sánchez

     

    El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha convocat una nova concentració el 28 de gener a Madrid contra "l'extorsió inacceptable, il·legal i amoral" de Junts al govern de Pedro Sánchez i els pactes "ocults" i "clandestins" que va assolir aquest dimecres al Congrés. Segons Feijóo, la concentració forma part de l'ofensiva "política, social i judicial sense quarter ni descans" que el PP impulsa per garantir la "igualtat i solidaritat" entre els espanyols.

  • 13:20

    Montero diu que encara s'ha de discutir l'abast de la delegació de competències d'immigració a la Generalitat

     

    La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha recordat en una entrevista a La Sexta que l'acord entre el PSOE i Junts per al traspàs de la gestió de les competències en immigració s'haurà de plasmar en una llei orgànica que s'ha d'aprovar al Congrés i que requereix majoria absoluta (176 vots). Per tant, segons Montero, encara queda per negociar amb Junts i amb la resta de grups l'abast d'aquesta delegació de competències. En aquest sentit, no ha volgut detallar si el traspàs habilitarà la Generalitat, per exemple, a decidir sobre expulsions.

  • 12:59

    El Tribunal de Comptes no suspèn el procediment per les despeses l'1-O

     

    El tribunal ha argumentat que no es pot suspendre la causa de l’1-O i de l’acció exterior de la Generalitat perquè es desconeixen els termes de la llei d’amnistia i aquesta està pendent d’aprovació per part de les Corts Generals. 

  • 12:46

    6 agents dels Mossos condemnats al setembre per tortura i vexacions seran expulsats del cos

     

    Tot plegat, s'executarà quan el cos policial "rebi la notificació de l'executòria" de la sentència ferma per ser de conformitat. El judici es va celebrar el 18 de setembre i les va notificar a les parts el 22 de setembre a través del col·legi de procuradors, informa el Tribunal superior de Justícia de Catalunya. Ha estat SOS Racisme qui ha denunciat que el Departament d'Interior manté dins del cos policial als agents condemnats. 

  • 12:43

    L’Audiència Nacional anul·la una multa de la CNMC de 91 milions a CaixaBank, Santander, el BBVA i el Sabadell

     

    La Sala del Contenciós de l’Audiència Nacional ha anul·lat una multa de 91 milions d’euros que va imposar la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) contra CaixaBank, el Santander, el BBVA i el Banc Sabadell per haver-se concertat per oferir derivats de tipus d’interès en condicions diferents de les pactades amb els clients. Segons el tribunal, no s’ha pogut acreditar que entre 2006 i 2016 les quatre entitats bancàries tinguessin un “pla comú” per justificar una infracció “única i continuada”.

  • 12:26

    L'ACA produirà biogàs per a autoconsum a les depuradores de Ginestar i Vila-seca i Salou

     

    L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha adjudicat la redacció dels projectes constructius per produir biogàs per a l'autoconsum a les depuradores de Ginestar (Ribera d'Ebre) i Vila-seca i Salou (Tarragonès). Les actuacions estan pressupostades en més de 7,3 milions d’euros i es preveu rebre un ajut de 900.000 euros del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) dels fons Next Generation. A Ginestar s'implantaran plataformes de recollida i rehidratació de fangs i de generació de biogàs, i a Vila-seca i Salou s'executarà una plataforma de fangs, una digestió anaeròbia i una cogeneració per valorar el biogàs que es produeixi.

  • 12:20

    Comença la Marató de Donants de Sang de Catalunya, amb el repte d'arribar a 10.000 donants

     

    La Marató de Donants de Sang de Catalunya ha arrancat aquest dijous amb el repte d’arribar a les 10.000 donacions en els pròxims dies. Com cada gener, les reserves de sang es troben a un nivell baix pel canvi d’hàbits de les festes de Nadal i l’augment de virus com el de la grip. Per això, el Banc de Sang impulsa la tradicional campanya per remuntar les reserves, que ara són de quatre dies, quan l’ideal és de vuit. La marató s’allargarà fins al 19 i es pot donar sang als principals hospitals i en més de 70 col·lectes pel territori.

  • 12:15

    El Ministeri d'Hisenda facilitarà les dades perquè les administracions elaborin les balances fiscals

     

    El PSOE ha fet públic aquest dijous el contingut de l'acord amb Junts per a l'aprovació dels decrets de l'executiu espanyol que, segons fonts socialistes, inclou el compromís que el Ministeri d'Hisenda permeti l'accés a les dades per poder elaborar les balances fiscals a qualsevol administració pública o centre d'investigació. Hisenda, però, no les elaborarà directament. Segons el PSOE, l'objectiu és que cadascú pugui aplicar la seva metodologia i publicar les seves conclusions, de manera que es guanyarà "transparència i capacitat de conèixer amb precisió el balanç fiscal de cada comunitat autònoma".

  • 12:00

    Condemnats a 5 anys de presó dos homes per provocar un incendi a PortAventura

     

    L'Audiència de Tarragona ha condemnat dos homes a cinc anys de presó per causar un incendi amb tres focus al recinte de PortAventura el 4 d'agost de 2022. El ministeri fiscal demanava quinze anys de presó per ambdós per un delicte d'incendi amb perill. En el judici celebrat aquest dijous a la secció quarta, les parts han assolit un acord de conformitat i s'ha considerat que els focs tenien una menor entitat per a les persones, per la qual cosa, s'ha rebaixat la petició de presó. Els dos condemnats, que tenen antecedents no computables amb aquesta causa, es trobaven en presó preventiva des dels fets.

  • 11:40

    Detenen dos homes quan transportaven 25 quilograms de cabdells de marihuana en una furgoneta a Martorell

     

    Els Mossos d’Esquadra detenen a Badalona dos homes per transportar gairebé 25 quilos de cabdells de marihuana embassats al buit a l’interior d’una furgoneta. Els Mossos van observar mentre circulaven amb un cotxe de paisà com un vehicle entrava a gran velocitat en una rotonda d’accés a l’autopista AP-7 a l’altura de Martorell en direcció Barcelona. Els van seguir i els van aturar a Badalona, on van identificar-los. Els agents es van adonar de la forta olor de marihuana i van escorcollar el vehicle. Van localitzar cinc bosses amb cabdells, amb un valor aproximat de gairebé 49.000 euros. Van detenir tots dos homes per un delicte de tràfic de drogues.

  • 11:00

    Creen una guia per garantir el benestar dels animals durant les celebracions dels Tres Tombs

     

    El Departament d’Acció Climàtica, la Federació Catalana dels Tres Tombs, l’entitat animalista FAADA i l’Associació de Veterinaris Especialistes en Èquids han creat una guia per garantir el benestar dels animals durant les celebracions dels Tres Tombs o d’altres festes similars. El document estableix, entre altres, que a cada festa hi haurà un veterinari per cada 50 èquids, que les rutes han de ser inferiors a 6 km i que cal evitar superfícies lliscants. Amb aquesta i altres mesures es vol pautar com desenvolupar aquestes festes tradicionals, vigents a un centenar de pobles de Catalunya, “garantint que s’adapten als nous temps, des del respecte i el compromís”, ha apuntat la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes.

  • 11:20

    Protecció Civil desactiva l'alerta del pla Neucat, sense incidències


    Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Nevades a Catalunya (Neucat). Aquest queda, ara, en fase de Prealerta. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les prediccions indiquen que les nevades d'aquest dijous poden deixar gruixos de 2 cm entorn de la cota dels 500 metres a l’Alt Empordà. L'episodi de nevades es tanca sense incidències i només amb alguna afectació a la xarxa viària. Segons el Servei Català del Trànsit (SCT) es recomana circular amb precaució per la presència de neu, sobretot a les vies: LV-9123 Gavet de la Conca, L-912 Gavet de la Conca, L-911 Isona i Conca Dellà, L-913 Vilanova de Meià i LV-4241 Lladurs-Guixers.

  • 10:25

    El món del cinema i la cultura s'acomiada de Ventura Pons al Tanatori de Les Corts

     

    L'enterrament del director de cinema Ventura Pons tindrà lloc a les 12.00 hores al Tanatori de les Corts. Va morir el passat dilluns amb 78 anys. Director d'una trentena de pel·lícules i una desena d'obres teatrals, és considerat el cineasta més prolífic de la llengua catalana. Va adaptar textos d'autors contemporanis com Quim Monzó, Josep Maria Benet i Jornet, Sergi Belbel, Lluís-Anton Baulenas, Jordi Puntí, Ferran Torrent o Lluïsa Cunillé. Entre d'altres, va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional de Cinema i el Gaudí d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català.

  • 8:35

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 11 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

     

     

  • 8:30

    La pertorbació anunciada deixa una pluja de manera generalitzada. 

     

     

    Durant les últimes hores ha plogut a moltes comarques i ha nevat fora del Pirineu... però menys del que caldria. Són precipitacions que no resoldran la sequera, però són beneficioses per un territori molt sec... Avui encara tindrem alguns ruixats i, també, vent i mala mar a la costa. 

     
  • 8:25

    La CEOE es despenja de l'acord per l'SMI mentre que |els sindicats demanen un augment del 5%. 

     

     

    La patronal es despenja definitivament de l'acord per apujar el Salari Mínim, mentre que la ministra de treball, Yolanda Díaz, vol tirar pel dret i tancar l'acord amb els sindicats demà. Díaz ja va avisar que el Salari Mínim pujaria durant aquest inici d'any, com a mínim un 4% i ara els sindicats situen la pujada en el 5 si finalment la patronal no s'incorpora a l'acord. Des de la CEOE el seu vicepresident, Lorenzo Amor, considera que no s'ha respectat cap de les propostes que han fet i que, per tant, no poden donar suport a la pujada

  • 8:20

    La Generalitat i el PSC es reuneixen per desencallar els pressupostos de 2024

     

    La Generalitat continua amb les converses amb els diferents grups parlamentaris per donar llum verda als pressupostos del 2024. Ahir, membres de l'executiu es van reunir amb una delegació dels socialistes catalans, sense grans avenços. El govern de Pere Aragonès mira de desbloquejar els comptes públics, que ara per ara, estan prorrogats de l'any passat. Els socialistes, però, es mantenen ferms: exigeixen a l'executiu complir els acords als quals van arribar el 2023 per poder avançar en les negociacions dels comptes d'enguany. I destaquen que només s'ha complert un 19% dels compromisos assolits per part de la Generalitat l'any passat.
     

     
  • 8:15

    El ple rebutja les esmenes a la totalitat a la llei d'amnistia

     

    En el mateix ple, i en aquest cas sense sorpreses, s'han rebutjat les esmenes a la totalitat a la llei d'amnistia. La majoria de la investidura, tret de coalició canària, ha fet pinya i ha tombat les esmenes de PP i VOX. El text doncs segueix el tràmit parlamentari, ara amb la presentació i debat de les esmenes parcials. No es descarta que tant Junts com ERC en presentin. 

  • 8:10

    Podemos va fer caure el decret que havia impulsat la vicepresidenta Yolanda Díaz

     

    Aquí sí que no hi va haver sorpreses. Podemos ha justificat el seu no en considerar que era una retallada per a les pensions de les persones de 52 anys que cobren subsidi. Una visió que no es comparteix per Sumar que els acusa d'haver fet caure l'increment que proposaven

     
  • 8:05

    L'acord in extremis amb Junts permet el govern salvar dos decrets

     

    Tot i que durant tota la jornada Junts s'havia mantingut en el seu no als decrets finalment la negociació a contrarellotge amb el PSOE ha fet que canviés a l'abstenció. Tal com ha explicat la cap del grup parlamentari Míriam Nogueras ha estat a canvi, entre d'altres, de les competències en immigració per a Catalunya. 

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dijous 11 de gener de 2024. 

     


    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.