L'origen de la paraula "sandvitx"
- Entrepà és la manera catalana de dir "sandwich"
- "Sandvitx" té un origen fascinant
Els nens i nenes de les escoles d’arreu del món tenen una assignatura preferida: l’esbarjo. És on juguen uns amb altres i molts d’ells esmorzen. I és que de tota la vida, quan posses menjar entre dos trossos de pa et fas un entrepà. Ara bé: tot i que entrepà sigui una paraula ben lògica, hi ha gent que encara no ha abandonat els sandwichs.
De fet, la paraula "sandvitx" s'ha convertit en tan popular que el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans l'ha recollit com a sinònim d'entrepà. L'única diferència és que l'han recollit en versió catalana: "sandvitx," tot i que rares vegades escoltem algú fer servir aquesta forma.
La qüestió que pot plantejar-se és la necessitat d'incloure "sandvitx" al diccionari. Després de tot, l'origen d'aquest anglicisme és fascinant.
El comte de Sandwich
Es veu que al segle XVIII hi havia un home, el comte de Sandwich, que es passava hores i hores jugant a cartes. Estava viciadíssim. I, com que no volia deixar de jugar ni per anar a menjar, va demanar que s’inventessin un plat per poder menjar-se’l jugant. Llavors els seus servents van tenir la màgica idea de posar coses entre dos trossos de pa. I el comte de Sanwich, que no deixava les cartes ni que el matessin, es va aficionar a menjar aquell plat dia sí dia també. En el seu honor, aquest plat es va batejar amb el nom de sandwich. Si ho penses bé, en anglès els entrepans tenen el nom d’un ludòpata.
Per més curiositats etimològiques de paraules catalanes i per descobrir més històries com la del comte de Sandwich, recupera el programa 'Déu n'hi do' amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.